Cum şi-a construit afaceristul Cornel Pârvu averea prin practicile ilegale ale judecătorului Ion Tudoran

Afaceristul Cornel Pârvu, fost picol la Restaurantul Moldova, a obținut de la prietenul său, judecătorul Ion-Tudoran, în anii 90, aprobarea ilegală a funcționării primul amanet din România. Apoi, Pârvu și-a construit averea prin sentințele date de amicul său magistrat și traficul de influență pe care l-a făcut.
Filip Stan
22 dec. 2021, 17:49
Cum şi-a construit afaceristul Cornel Pârvu averea prin practicile ilegale ale judecătorului Ion Tudoran

Acum au apărut noi detalii despre acest caz de la foștii parteneri de afaceri ai lui Cornel Pârvu. Se pare că judecătorul Tudoran s-a implicat în mod penal în privatizarea frauduloasă a complexului comercial Târgul Aleea Castanilor din zona Berceni. Dar și cum între cei doi s-au transferat bani, bunuri și acțiuni la purtător.

În 1998, prin firma Bijuteria SA (actuala Euro Market Services SA), afaceristul Cornel Pârvu a câștigat licitația organizată de primarul sectorului 4, Marin Luțu, pentru privatizarea Târgulului Aleea Castanilor. În schimbul efectuării unor lucrări de modernizare, Pârvu primea atunci dreptul de a administra complexul și de încasa beneficiile timp de 25 de ani, plătind către Primaria sectorului 4 o cotă de 12% din încasări, dar nu mai puțin de 4700 de dolari.

Sesizând înfăptuirea unor ilegalități, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 au inițiat o anchetă, descoperind că licitația câștigată de firma lui Cornel Pârvu a fost trucată. Cum nu dorea să piardă afacerea, Cornel Pârvu a apelat la prietenul său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel București, Secția Penală. Nu era prima dată când magistratul era chemat în ajutor de familia Pârvu. Potrivit informațiilor oferite de un fost asociat al lui Cornel Pârvu, judecătorul Ion-Tudoran a fost mai mult decât bucuros să se implice în rezolvarea juridică a cazului. Evident, formulând înainte pretenții financiare. După ce negocierea ce a avut loc în Drumul Taberei a scăzut de la 1.000.000 de dolari și a ajuns la suma de 200.000 de dolari, judecătorul s-a implicat activ încă din faza în care procurorii derulau ancheta penală.

Hărțuit de oamenii lui Cornel Pârvu, dar și de judecătorul Tudoran, procurorul Marius Vasile nu a cedat și în 2002 i-a trimis în judecată pe primarul Marin Luțu și pe un funcționar pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în înscrisuri, uz de fals. Evident, pe latură civilă, procurorii au cerut atunci și desființarea contractului privind construcția și administrarea Târgului Aleea Castanilor.

Condamnări penale pentru organizarea licitației

La Judecătoria sectorului 4, la fond (dosar 6031/2002), magistrații au sesizat și ei faptul că licitația nu a fost organizată legal, că firma Bijuteria S.A. trebuia descalificată deoarece nu îndeplinea condițiile (pierderi financiare), însă au schimbat încadrarea juridică a faptelor săvârșite de fostul primar de sector Marin Luțu și de funcționarul public în infracțiunea mai blândă de neglijență în serviciu. Extrem de înțelegător, judecătorul de caz a luat act de declarațiile din dosar prin care șefei serviciului Buget-Finanțe din primărie i s-a cerut semnarea contractului „din partea șefului (…) întrucât este și el la rândul lui presat (…) că este vorba de persoane importante”, dar nu a considerat că ar fi vorba de conotații penale. Astfel că, pentru neglijența în serviciu, Luțu a primit 6 ani de închisoare, iar funcționarul 4 luni de închisoare. Cei doi nu au făcut însă o zi de pușcărie, deoarece faptele erau la acel moment grațiate. Deși instanța de fond a stabilit clar faptul că licitația prin care firma Bijuteria SA a lui Cornel Pârvu a câștigat contractul de asociere pentru Târgul Aleea Castanilor nu a fost legal organizată (motiv pentru care s-au dat pedepse penale pentru neglijență în serviciu) – Pârvu a rămas cu Târgul Aleea Castanilor.

Față de această soluție, Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 4 a formulat apel. La Tribunalul București (dosar 2879/2004), completul de judecată nu s-a chinuit prea mult să judece și prin decizia penală 154/08.02.2005 a menținut întocmai hotărârea dată la fond. Evident, a urmat recursul la Curtea de Apel București.

Judecătorul Ion-Tudoran și amanta sa, Geanina Arghir – avocați pentru afaceristul penal

Extrem, dar extrem de norocos, Cornel Pârvu și-a aranjat șansa ca dosarul Bijuteria S.A. (1688/2005) să fie repartizat exact la completul prietenului său, judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Stăpân pe situație, mai ales că o avea colegă în complet pe judecătoarea Cristina Geanina Arghir ce îi era amantă recunoscută în cercul intim de prieteni, Tudoran și-a ținut promisiunea față de Cornel Pârvu. Pentru a nu fi însă acuzat că a judecat o cauză a prietenului său căruia îi vânduse un teren, Ion-Tudoran i-a cerut lui Pârvu să își ascundă numele din cadrul acționariatului Bijuteria SA înainte de data pronunțării. Astfel că, la data de 20.05.2005, Cornel Pârvu a cedat subit, prin contract de cesiune, un număr de 2.030.000 acțiuni Bijuteria S.A. către cetățeanul german Gherbali Iurii, medic stomatolog. O tranzacție fictivă, evident.

Cesiunea acțiunilor Bijuteria dintre Cornel Pârvu și stomatologul german Gherbali Iurii în preajma procesului judecat de Ion-Tudoran nu doar că a fost fictivă, ci de-a dreptul penală. Pentru cele 2.030.000 acțiuni reprezentând 83,015% din Bijuteria SA, Cornel Pârvu a cerut de la stomatologul Gherbali suma de 2,030 miliarde lei vechi. Contravaloarea nu a fost achitată pe loc, ci doar un avans de 100.000.000 lei vechi, urmând ca diferența să fie plătită în termen de maxim 10 luni. Prețul ridicol de mic al tranzacției a fost, evident, unul mincinos. Căci, după cum o arată o hotărâre AGOA din martie 2005, numai valoarea dividendelor aferente anului 2004 era de 12.579.910.013 lei vechi. Cu alte cuvinte, Cornel Pârvu a cedat doar cu 100.000.000 lei vechi (10.000 RON) un business ce îi producea de 125 de ori mai mult. Mai mult, tot în martie 2005, cu două luni înainte de tranzacția cu Gherbali, Cornel Pârvu, ca acționar majoritar, delega Consiliul de Administrație al Bijuteria SA să încheie raporturi juridice de până la 4 milioane de euro. Ceea ce însemna că societatea se bucura de bonitate, mai ales că administra Târgul Aleea Castanilor, dar deținea și imobile ce valorau de mii de ori mai mult decât prețul cerut lui Gherbali. Suprinzător, deși pusese mâna pe o afacere bună, stomatologul Gherbali nu s-a prezentat niciodată la vreo ședință AGA, ci a acționat doar prin mandatar Maria Crivina în baza unei procuri dubioase, pretins a fi făcută la data de 13.05.2005 tocmai în SUA, în New York, la notarul de origine română Andreea Dumitru Parcalaboiu.

Considerând că în aceste condiții nu ar mai putea fi vreodată acuzat că și-a traficat influența pentru a emite o hotărâre judecătorească în favoarea lui Cornel Pârvu, magistratul Ion-Tudoran s-a pus pe treabă. Deja având fără probleme susținerea colegei, amanta Cristina Geanina Arghir, lui Ion-Tudoran nu i-a mai rămas atunci decât să o convingă și pe Risantea Găgescu – președintele de complet. După ce cauza a fost dezbătută în ședința din 27 iunie 2005, Tudoran i-a amânat pronunțarea prietenului său dând niște termene foarte, foarte strânse, și de trei zile – 27 iunie, 04 iulie, 11 iulie, 14 iulie. Ori banii nu erau dați, ori președintele de complet avea o altă soluție ce strica planurile cuplului Tudoran-Arghir.

Magistrat, slugă pentru Cornel
Textul deciziei penale 1191 din 14 iulie 2005 (redactată în regim de urgență pe 21 iulie) reprezintă, în sine, un omagiu personal adus de Corneliu Bogdan Ion-Tudoran bunului său prieten Cornel Pârvu. Căci, devotat cauzei, judecătorul a redactat el însuși cele nouă pagini, cât conține decizia. Și și-a permis să aducă, în plus, considerente vădit părtinitoare ca reprezentând motive pentru care firmei Bijuteria SA nu trebuia să i se desființeze contractul de administrare a Pieței Târgul Castanilor.

„De altfel, investițiile stabilite au fost efectuate, iar în situația în care s-ar fi ajuns la desființarea acestor acte, s-ar fi creat Primăriei Sectorului 4, ca reprezentantă a Sectorului 4 o situație materială mult mai grea decât în prezent, când acest contract este în ființă”, a suspinat Tudoran de grija bugetului sectorului 4, preferând să lase în vigoare un contract încheiat pe o bază nelegală, pentru care și el a menținut condamnarea penală a fostului primar Marin Luțu.

Deși nici procurorii, nici instanța de fond, nici cea de apel nu luaseră în discuție încadrarea penală a societății Bijuteria, Ion-Tudoran s-a asigurat că acest lucru nici nu va mai fi posibil, inserând în decizia penală ce a redactat-o singur pasaje evidente acestui scop:„Nu se poate reține nici un fel de culpă acestei societăți (SC Bijuteria SA – n.r.) la procesul respectiv, iar îndeplinirea ulterioară a acestor condiții dovedește buna credință a acestei societăți. Astfel fiind, desființarea licitației și a contractului de asociere în participațiune ar fi o sancțiune aplicată acestei societăți, fără ca să existe vreo culpă din partea sa.”

În mod categoric, Ion-Tudoran ar fi trebuit să se abțină, să se recuze din completul în care a judecat dosarul Bijiteria deoarece întreținuse relații de prietenie, dar și de afaceri cu beneficiarul societății, Cornel Pârvu. La data de 24 mai 1999, Pârvu cumpărase un teren amplasat în Voluntari exact de la soții Ion-Tudoran. În plus, familia Tudoran petrecea cu familia Ana și Cornel Pârvu. Cei doi soți diseminau dreptul comercial, căci din picol la Restaurantul Moldova, Cornel Pârvu a ajuns avocat și doctor în științe militare la Colegiul Național de Apărare. Această asociere a avut drept scop ca eminența cenușie a Clanului Pârvu, Corneluș – ce se autointitula „Chinezu’ ăl mic”, să deschidă căi de dialog cu lumea bună a partidelor politice și a instituțiilor publice.

Prietenie cu beneficii

Mulțumit că a rămas cu Târgul Aleea Castanilor, Cornel Pârvu a cultivat și mai strâns relația cu judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Beneficiind de consultanța ilegală oferită de prietenul său magistrat, Pârvu a prins curaj și a cerut instanțelor judecătorești emiterea unor hotărâri în constatare ce să certifice faptul că firma lui este proprietară a clădirilor din Târgul Aleea Castanilor și concesionară a terenului public. Respinse de instanțele de fond, aceste cereri și-au găsit aprobarea fix la Curtea de Apel București, la locul de muncă al judecătorului Ion-Tudoran. Deși, în sine, nu reprezintă acte care să îi certifice proprietatea, ci doar hotărâri de constatare, actuala Euro Market Services S.A., ce continuă să aparțină anonimului Cornel Pârvu, ia credite enorme, de milioane de euro, de la Libra Bank punând ipoteci bunuri a căror proprietate și intabulare ar trebui anulate în favoarea statului român.

Tot pentru a se bucura și beneficia de traficul de influență al lui Corneliu Bogdan Ion-Tudoran, Cornel Pârvu a încheiat contracte de mii de euro cu fiul cel mare al judecătorului, falsul avocat spaniol Alexandru Ion-Tudoran.

La sugestia judecătorului, afaceristul și-a „plimbat” acțiunile pe numele unor terțe persoane, acestea ajungând de la stomatologul Gherbalii la cumnatul său, Daniel Sevciuc, fiind apoi transformate în acțiuni la purtător și mai nou, așa cum vom prezenta într-un material viitor, cedate prin inginerii, la unison cu soția lui, Ana Pârvu, unui avocat fiduciar. Acest modus-operandi este implementat și la M.C.C. Holding Invest S.A. (Piața Delfinului), unde consecințele fiscale, evaziunea fiscală atinge cote alarmante.

Din motive necunoscute publicului, după ce și-a schimbat denumirea din SC Bijuteria SA în Euro Market Services SA, din anul 2008 societatea a funcționat cu acționariat ascuns. Acțiunile nominative au fost transformate în acțiuni la purtător, ca nimeni să nu știe cine este în spatele afacerii. Curios este faptul că la începutul acestui an, în februarie 2021, forțat de legislația europeană care a interzis acțiunile la purtător, Pârvu a anulat 589.839 acțiuni la purtător emise de Euro Market Services SA pe motiv că “actionarul la purtator anonim” care le deținea nu s-a prezentat să le transforme în acțiuni nominative. Explicația unui fost asociat a fost însă aceea că aceste acțiuni au aparținut judecătorului Corneliu Bogdan Ion-Tudoran. Însă cum acesta tocmai era și încă este anchetat de procurori, Cornel Pârvu a preferat să le anuleze întrucât judecătorul Corneliu Bogdan Ion-Tudoran nu a putut sa le schimbe în acțiuni nominative, căci s-ar fi expus penal pentru infracțiunea de ascundere a averii reale.

De altfel, din mărturisirile aceleiași surse, Cornel Pârvu ar fi făcut eforturi de a se disocia, la nivelul aparenței publice, de judecător, aruncând toată prietenia și traficul de interese exclusiv pe umerii fratelui său, Florea Pîrvu. Fotografiile și celelalte probe trimise redacției îl contrazic flagrant. Căci, așa cum se poate observa, Cornel Pârvu s-a bucurat la multe petreceri în compania cuplului Doina și Bogdan Ion-Tudoran.

DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care a spart topurile în România și e apreciat în întreaga lume. Povestea e reală 100%, ai momente când abia respiri de emoție, iar actorii au roluri fenomenale în el
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Anunț oficial: Soluție nelegală. Scrie în Constituție
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Câți bani trebuie să scoți din buzunar pentru o noapte în casa lui Tudor Chirilă din Viscri
Adevarul
Schimbări la ANS, după plecarea lui Lipă. A fost angajat un fost hamal, orfan bătut cu sălbăticie în centrele de plasament
wowbiz.ro
Doliu uriaș! A murit un fost jucător de la Steaua
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Moment istoric pentru România. Anunțul a venit din Anmerica
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Pensiile care vor fi livrate abia pe 22 ianuarie 2025. Motivul pentru care banii vor ajunge atât de târziu la pensionari
Cancan.ro
Corina Ungureanu a ajuns de nerecunoscut. Cum s-a transformat trupul ei, la 15 ani de când s-a retras din gimnastică
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. CCR a anunțat oficial azi, 10 ianuarie: A fost înregistrată
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Alexandra și Răzvan, îndrăgostiții de 15 ani găsiți morți în cariera de piatră
substantial.ro
Elena Lasconi acuză Guvernul de întârzierea calendarului alegerilor prezidențiale
MediaFlux
DECIZIE OFICIALĂ! Când mai CRESC pensiile și salariile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Motanul Bob are statuie la Londra; aflați ce a făcut miaunel ca s-o merite