Jacqueline Kennedy s-a erijat în rolul de conducător al echipei care urma să redecoreze Casa Albă, după ce ea şi soţul ei, John Fitzgerald Kennedy, care fusese ales preşedinte al Statelor Unite, s-au mutat în reşedinţa prezidenţială. Fosta „Primă Doamnă” a Statelor Unite a făcut ea însăşi proiectele de design interior.
Jackie, aşa cum o alintau americanii pe soţia preşedintelui Americii, nu a ales un designer profesionist, ci a preferat să petreacă ore şi zile-n şir adunând mostre de ţesături şi alte materiale de decor, pentru a redecora mai multe saloane ale Casei Albe. Aceste dezvăluiri au fost făcute chiar din însemnările ei datând din anii ’60.
Din aceleaşi surse s-a aflat că fosta „Primă Doamnă” a făcut repetiţii pentru rolul de gazdă pe care avea să îl joace alături de soţul ei, în turul Casei Albe ce a fost transmis la televiziune, în direct, pentru prima oară, la CBS. Mai mult, ea a „cenzurat” materialele scrise pentru acest eveniment, corectând cu mâna ei şi greşelile de gramatică făcute de redactorii postului de televiziune american.
Între corecturi şi adăugiri pe care le-a trimis redactorilor de la CBS, figurează unele în care explică modificările pe care le-a făcut în privinţa prezentării modificărilor de design făcute de ea la Casa Albă: „Pagina 5, rândul 7 (Adăugaţi) Tot acest superb mobilier a fost acceptat de soţii Eisenhower. Noi doar am pus tapetul”.
Acel tur al Casei Albe transmis în direct, în premieră, a înregistrat atunci o audienţă-record, de 80 de milioane de telespectatori.
Stilul propriu şi simţul detaliului au consacrat-o
Din toate aceste dezvăluiri se conturează portretul unei Prime Doamne de 31 de ani, inteligentă, cooperantă şi dedicată atribuţiilor sale de soţie a celui mai puternic om de pe planetă.
Chiar din primele zile după ce a ajuns la Casa Albă, Jackie a şi început restaurarea reşedinţei prezidenţiale. A înfiinţat imediat „Asociaţia Istoricului Casei Albe şi Comitetul pentru Arte Frumoase şi a declarat Casa Albă clădire istorică -„monument naţional” – pentru a fi astfel protejată şi de viitoarele generaţii.
Vezi şi Prime doamne ale lumii care au ajuns SIMBOLURI ale modei GALERIE FOTO
Între documentele personale ale fostei „Prime Doamne” se regăsesc schiţele şi desenele făcute de ea, personal, pentru draperiile din Biroul Oval – biroul preşedinţilor americani. A ales o mătase aurie, iar pentru marginile acesteia, broderie orientală.
S-au găsit, de asemenea, mostre de ţesături în nuanţe maronii, verzi şi bej, care au fost folosite la alte decoraţiuni şi tapiţerii. Atenţia ei pentru detaliu a mers până într-acolo încât a ales şi culorile cu care urma să marcheze artifactele din reşedinţa prezidenţială, pe care le-a înscris într-un registru special. Într-una dintre notele sale, Jackie scrie:”Marcajul roşu este pentru porţelanurile chinezeşti – atât timp cât culoarea nu se şterge. Ştiu că această vopsea folosită de Muzeul Metropolitan de Artă nu se şterge decât cu o substanţă chimică, aşa că, dacă marcajul se şterge cu apă, cineva a folosit o perie specială „.
Citeşte şi Viaţa amoroasă a lui JF Kennedy: Sex în piscină cu secretarele, aventuri cu virgine şi prostituate
Însemnările personale ale fostei „Prime Doamne” a Americii au fost donate, împreună cu alte materiale istorice, Bibliotecii Kennedy, de către Caroline Kennedy şi John F. Kennedy jr. „Studenţii, elevii şi, în general, publicul larg continuă să fie fascinaţi de Jacqueline Kennedy Onasis şi de rolul pe care ea l-a jucat în istoria noastră naţională. Aceste noi documente sunt dovada activităţii ei în calitate de Primă Doamnă, atenţia sa legendară pentru detaliu şi cunoştinţele ei excepţionale de artă, istorie şi diplomaţie publică”, a afirmat directorul bibliotecii, Tom Putnam.
Între alte preţioase documente personale ale lui Jacqueline Kennedy există şi o schiţă desenată de ea, referitoare la coafura pe care ar fi vrut să o aibă într-o vizită la Paris. Coafura clasică, potrivit schiţei fostei Prime Doamne a Americii aminteşte de frumuseţea „erei” Fitzgerald.