Cum şi-a semnat Grecia condamnarea la sărăcie şi umilinţă

Politicienii greci au aprobat încă doi ani de austeritate şi recesiune pentru ţara lor, în schimbul banilor pentru pensii, salarii şi dobânzi la bancă. Au făcut bine? 
Mihai Baniţă
16 feb. 2012, 07:38
Cum şi-a semnat Grecia condamnarea la sărăcie şi umilinţă

În 20 de luni Grecia a cheltuit cele 110 de miliarde de euro (cât PIB al României) în asistenţă financiară furnizate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. A plătit din acest împrumut ceea ce plăteşte orice stat care rulează deficite bugetare: pensii, salarii, bunuri, servicii şi, mai ales, dobânzile şi datoriile mai vechi.

Pentru aceşti bani luaţi cu împrumut de la vecinii europeni şi de la FMI, statul grec s-a angajat să treacă la reforme consistente şi să scadă cheltuielile bugetare, după un deceniu de dezmăţ fiscal. Niciunul dintre obiective nu a fost atins pe deplin. Reformele au fost adoptate mult mai târziu decât o prevedea calendarul Troicii FMI/UE/BCE – implementarea e în multe cazuri în stadiul de proiect –, ţintele de deficit nu au fost niciodată atinse. Asta nu înseamnă că nu s-a produs o ajustare majoră a cheltuielilor statului, forţată, e drept, de strâmtorarea finanţării. În termeni nominali, deficitul a scăzut de la 36,6 miliarde de euro în 2009 la 24,4 miliarde în 2010, potrivit Eurostat, dar se află încă peste nivelul din 2008.

Într-o ţară cu o cotă importantă a consumului statului, economia a intrat rapid într-un cerc vicios al austerităţii, în care produsul intern brut se contractă puternic, ceea ce duce la încasări mai mici la bugetul de stat, care trebuie apoi compensate prin noi tăieri de cheltuieli şi de creşterea fiscalităţii. La aceasta se adaugă şi opoziţia unei mari părţi a populaţiei, care n-a avut niciodată deprinderea de a plăti taxe, şi nici nu a învăţat-o în criză. (În unele provincii greceşti, autorităţile locale ofereau îndrumare pentru evitarea plăţii taxei pe proprietate, introdusă prin măsura disperată a guvernului în factura la energia electrică.)

PIB a căzut cu 3,5% în 2010 şi 5,5% în 2011, şi urmează să mai cadă cu 4-5% în 2012 şi 2013. Rata şomajului a crescut de la 13,9% în 2010 la 20,9 în 2011, iar tot mai mulţi oameni s-au retras din piaţa muncii. În 2009 rata şomajului era la 10,6%. Un număr impresionant de afaceri au fost închise în ultimii ani, populaţia a retras masiv banii din bănci. Unul din cinci greci trăieşte sub limita sărăciei şi disperarea a împins oamenii la gesturi extreme, rata sinuciderilor crescând cu 40% anul trecut, conform unor surse neoficiale. Der Spiegel scrie despre condiţiile în care au ajuns să trăiască unii greci care până recent făceau parte din clasa de mijloc.

Toată această ajustare internă dureroasă este cauzată de lipsa unei monede naţionale şi a unei politici monetare independente. Din start Grecia nu ar fi ajuns, probabil, într-o situaţie atât de dramatică dacă nu ar fi adoptat euro. Finanţarea unor deficite mari pe pieţele externe ar fi fost mult mai scumpă fără euro, în timp ce derapajele ar fi fost sancţionate prin deprecierea drahmei – situaţie neplăcută pentru populaţie, cu efecte inflaţioniste, dar care oferă avantaje exportatorilor şi turismului.

Obligaţiunile suverane emise de Grecia până acum sunt în cea mai mare parte scrise sub legislaţia naţională, care poate fi rescrisă astfel încât pierderile imputate deţinătorilor de datorie să fie la latitudinea guvernului elen. Creditorii privaţi sunt în discuţii cu guvernul grec pentru asumarea unor pierderi voluntare de 70% din valoarea nominală a bondurilor greceşti, ceea ce înseamnă o reducere a datoriei de până la 140 de miliarde de euro, asta dacă toţi privaţii vor accepta să piardă bani.

Acum, faptul că Grecia pare că va lua un nou împrumut de la Troikă (încă nu e sigur că îl va primi) de 130-145 miliarde de euro pentru a nu da faliment şi pentru a rămâne în zona euro face ca cea mai mare parte datoriei de stat să ajungă în mâinile unor creditori oficiali. Devine aproape imposibil ca Grecia să mai poată declara incapacitatea de plată asupra celor 290 de miliarde de euro (50 de miliarde de euro sunt la BCE) împrumutate de Troikă – sumă ce reprezintă 130% din PIB la nivelul anului 2011.

În schimbul banilor, salariul minim trebuie tăiat cu 22%, 15.000 de oameni trebuie trecuţi în rezerva salarială şi vor primi 60% din salariu timp de un an, iar alţi 150.000 de oameni trebuie concediaţi până în 2015. Active de stat de 40 de miliarde de euro trebuie vândute până în 2015 – într-o perioadă în care nimeni nu se arată interesat de companiile greceşti – şi accesul la piaţa muncii pentru unele sectoare închise trebuie deschis. Decizia a fost urmată de proteste violente în oraşele mari ale ţării, cu incendieri de clădiri şi oameni răniţi.

Ministrul de finanţe grec Evangelos Venizelos declara înaintea votului de duminică seară din parlament că „grecii trebuie să arate că, atunci când sunt chemaţi să aleagă între rău şi cel mai rău, vor alege răul pentru a evita ceea ce e mai rău”.

Chiar dacă Grecia va reuşi în câţiva ani să treacă la creştere economică, şi reformele structurale, în special cele care se reformă la piaţa muncii, vor da un anumit dinamism economiei, deficitul major de competitivitate faţă de centru Europei va rămâne, la fel cum multă vreme vor rămâne şi impozitarea excesivă şi corupţia endemică.

Grecia se pregăteşte pentru alegeri anticipate în aprilie. Cu acordul în buzunar, liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras – marele favorit pentru postul de premier -, a declarat rapid după vot că termenii austerităţii vor fi rediscutaţi, în ciuda opoziţiei Germaniei, care suţine că nu dă niciun pas înapoi de la condiţiile impuse (dar care se teme de efectul de domino al ieşirii Greciei din zona euro). Ce se va întâmpla în momentul în care Grecia îşi va relua obiceiul de a nu respecta nicio ţintă? Va trimite Berlinul un emisar care să vegheze peste şefia finanţelor elene? Vor accepta cetăţenii greci statutul de colonie, cu o economie ce se afundă tot mai adânc în recesiune?

Poate că falimentul şi ieşirea rapidă din zona euro, un dezastru imediat cu inflaţie galopantă şi pierderea unei părţi semnificative a economiilor populaţiei, ar fi fost o soluţie mai bună pentru greci, pe termen lung.

Oricum, incertitudinea în care Atena şi Berlinul ţin întreaga Europă nu face bine nimănui, mai ales ţărilor vulnerabile ca România.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Aberația din legea RCA. Ce pățești când îți cumperi mașină
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Alerte meteo ANM cod galben și cod portocaliu în toată țara. Vreme deosebit de rece, vânt, brumă şi îngheţ la sol
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu