Cum şi-au promis parlamentarii să se „păruiască” în sesiunea extraordinară

Discuţii aprinse între parlamentari, la şedinţa Birourilor Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, desfăşurată luni, în care s-a discutat convocarea sesiunii extraordinare. Membrii conducerii Legislativului s-au acuzat de minciună, au vorbit de demisia lui Boc  şi au pus la cale strategia "păruielii" din plen.
Romania TV
20 ian. 2012, 13:40
Cum şi-au promis parlamentarii să se

Potrivit stenogramei şedinţei Birourilor Permanente, preluată de Mediafax, parlamentarii PNL şi PSD au cerut organizarea unei sesiuni extraordinare în zilele de 23 şi 24 ianuarie, însă reprezentanţii PDL au solicitat ca pe data de 24 ianuarie să fie organizată o şedinţă solemnă pentru Ziua Unirii Principatelor.

Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a spus în glumă că sesiunea din 24 ianuarie depinde dacă premierul va anunţa în 23 ianuarie că demisionează.

„Dacă primul ministru şi majoritatea vor avea capacitatea să găsească soluţii, să vină cu propuneri ca să ieşim din această situaţie tensionată, atunci, sigur, de ce nu putem să facem şi pe 24 o şedinţă solemnă în care să vorbim despre Unire, dar, până una, alta, eu ştiu? Să vedem ce ne propune primul ministru, dacă ne spune, de exemplu, că demisionează, atunci, vă daţi seama că, toată lumea o să vină cu bucurie şi pe 24, la încă o zi de sesiune, să sărbătorim şi Unirea. Nu ştiu, vedem, în funcţie de cum evoluează lucrurile. Acum, sigur, trecând peste glumă, cred că este bine să separăm lucrurile şi, într-adevăr, să facem o zi de dezbatere care să nu fie afectată de alte evenimente”, a afirmat Tăriceanu.

Vicepreşedintele Camerei Ioan Oltean (PDL) a spus că, în opinia sa, nu este de refuzat propunerea de a se întruni Parlamentul în două zile de sesiune extraordinară, dar că el consideră că sesiunea poate să aibă loc în 24 ianuarie şi să fie sărbătorită într-o şedinţă solemnă şi ziua istorică deosebită.

Puiu Haşotti (PNL) a arătat, însă, că, dacă dezbaterea şi şedinţa solemnă au loc tot în 24 ianuarie, discuţia se diluează şi majoritatea parlamentarilor fiind din provincie nu au timp să vină.

„Majoritatea parlamentarilor sunt din provincie. Credeţi că se va acorda maximă atenţie atât unei dezbateri politice importante, cât şi unei dezbateri sau unei prezentări a zilei de 24 ianuarie, aşa cum se cuvine, dacă vom stabili o singură zi în care parlamentarii dau buluc să vină dimineaţa, la ora 9.30 – 10.00, şi apoi să plece că au tren, că au maşină, că au avion? Nu, nu, haideţi să fim serioşi. Nu. Dacă vin pentru două zile, domnule Toader, dacă avem luni dezbatere politică şi marţi o şedinţă solemnă pentru 24 ianuarie este altceva. Nici nu amestecăm lucrurile, nici nu-i chemăm pe colegii noştri pentru o şedinţă de 3-4 ore”, a spus Haşotti.

Senatorul Radu Berceanu (PDL) a susţinut şi el că trebuie organizată în 24 ianuarie o şedinţă solemnă, arătând că abia după aceea parlamentarii „se pot lua de păr”.

Bineînţeles că este vorba de o şedinţă extraordinară de dezbinare şi de o şedinţă extraordinară de unire. Unii vor să facă şedinţa de dezbinare mai întâi şi şedinţa de unire mai apoi, ca să plece acasă, la Alba Iulia, bineînţeles între ghilimele; alţii vor să facă şedinţa de unire mai întâi şi şedinţa de dezbinare ulterior. (…) Părerea mea este că ar trebui să fie întâi acest moment, această marcare chiar şi aşa scurtă, austeră, şi după aceea să ne luăm de păr şi să ne smulgem cu multă hotărâre în cea de-a doua parte a întâlnirii„, a susţinut Berceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a supus la vot propunerea de organizare a sesiunii pentru două zile, 23 şi 24 ianuarie, care la vot a fost respinsă, cu 10 voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”.

Acest lucru a stârnit protestele opoziţiei, Adrian Năstase acuzând puterea că se preface că doreşte o dezbatere în Parlament.

„Din acest punct de vedere, avem o problemă cu faptul că vă prefaceţi că acceptaţi propunerea noastră, dar ne duceţi într-o zonă în care, practic, să nu putem participa unii dintre noi”, a acuzat Năstase.

Berceanu l-a acuzat pe Năstase că, atunci când a fost la putere, i-a spus de cel puţin 3-4 ori că atunci când va avea majoritatea va putea să impună ceva.

„În sala aceasta de cel puţin 3-4 ori mi s-a spus: când o să aveţi voi majoritatea, foarte direct, aşa, de vreo două ori chiar de domnul Năstase personal. Drept urmare, ideea asta că vă prefaceţi ş.a.m.d. Dacă nu doream să facem o sesiune extraordinară, nu o făceam, ori nu veneam, ori la Birourile permanente nu votam ş.a.m.d.”, a răspuns Berceanu.

Năstase a apreciat că declaraţiile lui Berceanu sunt „mincinoase”, iar Berceanu a replicat că el consideră că declaraţia de aici este „mincinoasă”. „Dacă aţi participat în această sală şi au fost replicile mele cele pe care le-aţi menţionat, v-aş ruga să luaţi din stenograme şi să-mi arătaţi acele menţiuni, da? Vă rog. Până atunci, consider că aceste declaraţii sunt mincinoase”, a spus Năstase. „Şi eu consider că declaraţia care se face aici este mincinoasă”, a replicat Berceanu.

Dan Voiculescu a părăsit şedinţa după ce a spus că lasă puterea să ia orice decizie.

Discuţiile au fost oprite după ce Vasile Blaga, preşedintele Senatului, a propus ca sesiunea să aibă loc două zile, pe 23 şi 24 ianuarie, iar această propunere a fost din nou supusă la vot şi aprobată, înregistrându-se doar trei voturi „împotrivă” şi o abţinere.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Ce se întâmlă cu vârsta de pensionare, în 2025
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație