Cum și când să replantați trandafiri și care este cel mai bun moment pentru această activitate în grădină

Trandafirul este unul dintre cei mai cunoscuți arbuști de foioase, adorat pentru florile sale parfumate și colorate, mulți grădinari optând pentru cel puțin o tufă de trandafiri în gradină. Deși mulți trandafiri disponibili astăzi sunt considerați ușor de îngrijit, ei necesită destul de multă atenție. Dacă trandafirul nu se dezvoltă în ghiveci sau în locul unde a fost plantat, poate fi necesar să îl mutați într-o locație mai potrivită.
Alina Costache
16 sept. 2024, 13:30
Cum și când să replantați trandafiri și care este cel mai bun moment pentru această activitate în grădină

Cum și când să replantați trandafiri și care este cel mai bun moment pentru această activitate în grădină. Replantarea trandafirilor este un pas esențial pentru a menține sănătatea și vitalitatea acestor minunate flori. Fie că doriți să vă reorganizați gradina, sau să oferiți trandafirilor un mediu mai favorabil, replantarea acestora primăvara sau toamna poate face minuni pentru dezvoltarea și înflorirea lor.

De ce sa replantam trandafiri?

Trandafirii au capatat o reputatie nemeritata pentru faptul ca sunt greu de crescut si intretinut. Multe tipuri de trandafiri sunt totusi foarte usor de cultivat atat pentru gradinarii incepatori, cat si pentru cei experimentati. La fel ca toate plantele, trandafirii au nevoie de anumite conditii pentru a creste corespunzator, iar una dintre cele mai importante este amplasarea corecta. Exista mai multe motive pentru care s-ar putea sa fie nevoie sa replantati trandafirii.

„Primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru replantarea trandafirilor, datorita conditiilor climatice ideale pentru adaptarea lor la noul loc. Primavara (lunile martie-aprilie) cand plantele incep sa se trezeasca la viata, solul are suficienta umiditate si caldura pentru a stimula dezvoltarea radacinilor. Toamna (lunile septembrie-octombrie), trandafirii intra intr-o perioada de repaus vegetativ, ceea ce le permite sa se adapteze treptat la noul loc, fara sa fie expusi stresului din timpul verii. Solul este inca cald, iar radacinile au timp sa se stabileasca pana la primele ingheturi.”, explică speciliștii Famous Roses Bulgaria.

Citește și: Fertilizarea corectă a trandafirilor – recomandări

 

Pasi pentru replantarea corecta a trandafirilor

1. Alegerea locului potrivit – Pentru ca trandafirii sa se dezvolte bine, au nevoie de multa lumina solara. Daca ati plantat din greseala tufa de trandafiri intr-un loc cu prea multa umbra, aceasta nu va creste. Puteti replanta trandafirul intr-o locatie cu conditii mai bune de lumina. „Trandafirii au nevoie de soare din plin pentru a creste sanatos si pentru a produce flori din abundenta. Alegeti un loc care sa primeasca cel putin 6 ore de lumina solara pe zi. De asemenea, evitati locurile expuse vanturilor puternice si zonele cu stagnari de apa, deoarece trandafirii nu tolereaza bine excesul de umiditate.”

2. Pregatirea solului – Trandafirii necesita un drenaj bun. Daca tufa de trandafiri este situata intr-un loc care ramane meu umed, trebuie sa o replantati intr-un loc cu un sol mai bun. Pentru a imbunatati drenajul, adaugati compost in solul existent. „Trandafirii prefera un sol bogat, bine drenat, usor acid sau neutru (pH intre 6 si 7). Inainte de plantare, amestecati pamantul cu compost sau gunoi de grajd bine descompus pentru a imbunatati calitatea solului. Daca solul este argilos si greu, puteti adauga nisip pentru a imbunatati drenajul.”

3. Spatiu pentru crestere si dezvoltare – Inainte de a planta sau de a replanta o tufa de trandafiri, luati in considerare dimensiunea matura a arbustilor. Un spatiu suficient pentru trandafir va rezolva mai multe probleme cauzate de supraaglomerare. „Un spatiu adecvat intre plante asigura o buna circulatie a aerului, ceea ce imbunatateste sanatatea generala a plantei si ajuta la prevenirea raspandirii bolilor. Daca este plantat prea aproape de alei si zone cu trafic intens, un soi matur cu spini se poate transforma intr-o problema dureroasa. Taierea poate ajuta uneori, dar replantarea este o alta optiune.”

4. Scoaterea trandafirilor din locul initial si replantarea intr-un alt loc

Cand scoatem trandafirii pentru replantare, trebuie sa ne asiguram ca sapam adanc si cu grija in jurul radacinilor, pastrand cat mai multe radacini intacte. „Folositi o cazma ascutita si taiati usor in jurul plantei, la o distanta de aproximativ 30-40 cm de tulpina. Dupa ce ati scos tufa, pastrati radacinile invelite intr-un material umed sau intr-un vas cu apa, daca nu o replantati imediat. Dupa ce ati stabilit locul unde doriti sa replantati tufa, sapati o groapa de doua ori mai larga si la fel de adanca precum radacinile trandafirului. La baza gropii puneti un strat de compost sau substrat special pentru trandafiri, asezati trandafirul in groapa astfel incat punctul de altoire (partea umflata de la baza plantei) sa fie la aproximativ 2-3 cm sub nivelul solului. Acoperiti radacinile cu pamant, apasati bine solul in jurul plantei pentru a elimina aerul. Imediat dupa replantare, udati bine trandafirul pentru a ajuta solul sa se aseze in jurul radacinilor. Este recomandat sa aplicati si un strat de mulci (paie, frunze uscate sau compost) in jurul bazei plantei, pentru a mentine umiditatea si a proteja radacinile de variatiile de temperatura.”

Citește și: Trucuri pentru a avea cei mai frumoşi trandafiri în luna martie. Ce să pui la rădăcina lor pentru a înflori spectaculos

 

Replantarea trandafirilor in ghivece

Daca cresteti trandafiri in ghivece, poate fi necesar sa-i replantati periodic intr-un recipient nou. Daca observati ca tufa nu infloreste, frunzele ingalbenesc sau au depasit vasul, poate fi timpul pentru plantarea intr-un ghiveci mai mare. „Odata ce tufa este taiata, asezati ghiveciul pe o parte si indepartati planta. Indepartati orice radacina rupta si scuturati pamantul vechi. Daca un trandafir a depasit ghiveciul, optati pentru un recipient nou cu o dimensiune mai mare decat vasul actual. Umpleti recipientul cu pamant nou pana la jumatate si pozitionati radacinile. Continuati sa umpleti vasul, apasand usor. Finalizati cu un strat de mulci si udati imediat si suficient incat apa sa se scurga prin orificiile recipientului.”

Sfaturi suplimentare pentru replantarea trandafirilor

• Taierea inainte de plantare: Daca tufa de trandafir are ramuri lungi si stufoase, taiati-le usor pentru a reduce stresul asupra plantei. Ramurile principale ar trebui scurtate la aproximativ 20-30 cm.

• Fertilizarea moderata: Dupa ce trandafirul s-a stabilit in noua locatie (dupa cateva saptamani), puteti aplica un ingrasamant special pentru trandafiri. Insa, nu fertilizati imediat dupa replantare, deoarece radacinile trebuie mai intai sa se adapteze.

• Protejarea impotriva daunatorilor si bolilor: Dupa replantare, trandafirii pot fi mai sensibili la daunatori si boli. Verificati frecvent frunzele si tulpinile pentru semne de infectii fungice sau insecte si aplicati tratamente preventive daca este necesar.

 

Cand sa evitam replantarea trandafirilor?

Nu replantam trandafirii in mijlocul verii, deoarece caldura excesiva poate stresa planta, facand adaptarea mai dificila. De asemenea, evitati replantarea in timpul iernii, cand solul este inghetat si planta nu poate dezvolta radacini.

„Pentru a determina cel mai bun moment pentru replantarea trandafirilor, trebuie sa tineti cont de 3 factori esentiali. Mai intai, alegeti un moment in care trandafirul este latent (nu creste activ). Perioada corecta a anului va diferi in functie de clima si zona de crestere. In al doilea rand, temperaturile moderate sunt mai favorabile replantarii. Nu veti putea muta planta daca solul este inghetat. Pe de alta parte, vremea calda poate provoca ofilirea plantei. A treia conditie este umiditatea. O zi innorata va creste nivelul de umiditate din aer, ceea ce este mult mai bine pentru replantare, decat zilele calde si uscate. Luand in considerare acesti factori, cel mai bun moment pentru a replanta un trandafir este primavara devreme sau toamna. Cei mai multi trandafiri vor fi latenti in aceste perioade. Temperaturile sunt de obicei mai moderate, cu un numar mai mare de zile umede si innorate.”

DailyBusiness
ATENȚIE, UE! Un acord riscă să se prăbușească, iar pierderile ar fi devastatoare!
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Marian Golea anunță horoscopul anului 2025. Ce schimbări apar odată cu noul an. „Vom avea epidemii foarte puternice”
Capital.ro
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
Cine va primi tichete sociale de sărbători. Distribuirea începe pe 9 decembrie
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în război
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Furtuna Caetano a lovit năprasnic. Nu a mai nins atât din 1956
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Complet interzis la TV și internet în România. Legea intră în vigoare mâine la ora 07:00
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
OMS menține alerta: Epidemia de Mpox continuă să fie o urgență de sănătate publică
MediaFlux
S-a TERMINAT! România E COMPLET în SPAȚIUL SCHENGEN de la 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Adolescenții și tentațiile interzise: care este drogul preferat al elevilor bucureșteni