Cum şi când vor primi pensionarii deciziile de recalculare. Se schimbă punctul de pensie în România

După ce Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit modelele deciziilor privind recalcularea pensiilor din sistemul public în luna mai, o ordonanță recentă clarifică modul în care aceste documente vor fi distribuite pensionarilor.
Filip Stan
07 iul. 2024, 08:53
Cum şi când vor primi pensionarii deciziile de recalculare. Se schimbă punctul de pensie în România
Cum şi când vor primi pensionarii deciziile de recalculare. Se schimbă punctul de pensie ăn România

Cum şi când vor primi pensionarii deciziile de recalculare. Ordonanța de Urgență 89/2024, intrată în vigoare sâmbătă, detaliază procedurile prin care cei aproape cinci milioane de pensionari vor primi deciziile de recalculare.

Conform Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii, casele teritoriale de pensii emit deciziile de recalculare a pensiilor. Documentele sunt apoi transmise către subunitățile Poștei Române, care se ocupă de livrarea acestora la domiciliul beneficiarilor.

Citeşte şi: Vouchere sociale 2024. Care pensionari pierd 500 de lei de pe carduri de alimentele după recalculare

Pentru livrările pe teritoriul național, deciziile de recalculare a pensiilor vor fi transmise direct pensionarilor de către poștași, pe bază de semnătură. În cazul în care beneficiarii nu sunt găsiți acasă, aceștia vor primi o înștiințare în cutia poștală, care le va permite să ridice decizia de la oficiul poștal de care aparțin, în termen de câteva zile.

Conform noii legislații, actualul punct de pensie va fi înlocuit, din toamnă, de un punct de referință. După aplicarea noului mod de calcul, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare vor fi recalculate prin înmulțirea numărului total de puncte realizate cu valoarea punctului de referință. Deciziile de recalculare vor fi emise în două exemplare: unul va fi comunicat beneficiarului, iar celălalt va fi arhivat în dosarul de pensie.

Autoritățile informează că aproximativ 4.900.000 de pensionari ai sistemului public de pensii au trecut deja prin etapa de evaluare premergătoare recalculării. Această etapă este esențială pentru a asigura corectitudinea și acuratețea noilor calcule.

Citeşte şi: Cum trebuie să-și calculeze românii vechimea în muncă. Dacă faci asta, poți lua mai mulți bani la pensie

Astfel, prin intermediul Poștei Române, pensionarii vor primi direct la domiciliu deciziile de recalculare a pensiilor, conform noii legi a pensiilor. Aceasta asigură o distribuție eficientă și accesibilă pentru toți beneficiarii. Este important ca pensionarii să fie atenți la înștiințările primite în cazul în care nu sunt găsiți acasă pentru a ridica documentele necesare de la oficiul poștal indicat.

Pentru mai multe detalii, pensionarii pot consulta site-ul oficial al CNPP sau se pot adresa casei teritoriale de pensii de care aparțin.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini sau pisici
Playtech.ro
Orașul din România unde locuințele sunt mai scumpe decât în București. Cât costă să-ți cumperi un apartament sau să stai în chirie
DailyBusiness
METEO. ANM anunță ce îi așteaptă pe români în luna august
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Vestea momentului despre McDonald's. Ce se întâmplă cu prețurile
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
S-a schimbat legea pentru proprietarii de terenuri. UE a cedat în fața României: „Rezolvat 100%”
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
Incendiul devastator din Jasper: Sute de case distruse și mii de oameni evacuați
MediaFlux
PENSIONARII care pot RĂMÂNE FĂRĂ măriri de PENSIE! DECIZIA care schimbă TOTUL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!