Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cu toții știm că fructele și legumele sunt foarte importante pentru sănătatea noastră, conferindu-ne dozele recomandate de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți necesare organismului. Totuși, dacă nu le curățăm cum trebuie, aceste surse de sănătate ne pot face probleme.
Alina Andrei
27 mai 2024, 12:38
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate
Cum spălăm corect fructele și legumele pentru a nu avea probleme de sănătate

Cum spălăm corect fructele și legumele. În mod tradițional, specialiștii recomandă clătirea cu apă a fructelor și a legumelor pentru eliminarea reziduurilor de pe suprafața acestora. După pandemia de Covid-19 însă, au apărut tot felul de metode despre care se crede că sunt mai eficiente în curățarea alimentelor.

Citește și: Ce ascund codurile lipite pe alimente în supermarket. Cum îți dai seama ce fructe și legume sunt proaspete

Cum spălăm corect fructele și legumele

Dată fiind frica de infectare cu orice fel de microb, oamenii au început să devină sceptici în ceea privește metodele clasice de curățare, astfel că au descoperit alte căi de igienizare eficiente. Medicii explică ce metode sunt mai bune pentru a curăța fructele și legumele înainte de gătire sau consum.

Unele persoane au sugerat utilizarea săpunului, a oțetului, a sucului de lămâie sau chiar a detergenților comerciali, cum ar fi înălbitorul, ca o măsură suplimentară de curățare, însă specialiștii nu recomandă astfel de practici. Experții în domeniul sănătății și siguranței alimentare, inclusiv Food and Drug Administration (FDA) și Centers for Disease Control (CDC), recomandă ferm consumatorilor să folosească apă simplă, căci utilizarea substanțelor menționate anterior poate prezenta riscuri pentru sănătate. Ingerarea de substanțe chimice de curățare din comerț, cum ar fi înălbitorul, poate fi periculoasă.

De asemenea, sucul de lămâie, oțetul și produsele de curățat nu sunt mai eficiente decât apa în curățarea produselor și pot lăsa chiar și depuneri suplimentare nedorite pe alimente. Deși unele cercetări au sugerat că utilizarea apei electrolitice neutre sau a unei băi cu bicarbonat de sodiu poate fi mai eficientă în eliminarea anumitor substanțe, cea mai bună variantă este tot apa rece.

Un sfat de luat în seamă este spălarea fructelor și legumelor doar înainte de consum, nu înainte de depozitare, căci acest lucru poate favoriza aparișia bacteriilor din cauza nivelului crescut de umiditate. De asemenea, înainte de a spăla fructele și legumele asigură-te că ți-ai spălat chiar tu mâinile bine cu apă și săpun, dar și suprafețele pe care vei așeza alimentele după curățare.

Metode specifice pentru spălarea diferitelor tipuri de produse:

1. Produsele cu coaja fermă și poroasă, cum ar fi merele, lămâile și perele sau legumele rădăcinoase precum cartofii, morcovii și napii, pot fi curățate cu o perie curată și moale pentru a îndepărta orice urmă de murdărie din porii acestora.

2. Verdețurilor (salata verde, spanacul, prazul și legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles și varza chinezească) ar trebui să li se îndepărteze stratul exterior, apoi să fie scufundate într-un bol cu apă rece, înmuiate, scurse și clătite cu apă proaspătă.

3. Alimentele delicate, cum ar fi fructele de pădure, ciupercile și alte tipuri de alimente care se pot degrada mai ușor, pot fi curățate cu grijă, utilizând un jet constant de apă și o fricțiune ușoară cu degetele pentru a îndepărta eventualele impurități.

4. După ce ai clătit bine fructele și legumele, poți folosi un prosop din hârtie pentru a le usca. Cele mai fragile pot fi așezate cu grijă pe prosop și tamponate sau înfășurate lejer, pentru a le usca fără a le deteriora.

Citește și: De ce trebuie să mănânci cireşe seara. Beneficii uluitoare ale fructelor de sezon

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Danemarca mărește drastic bugetul de apărare pentru Groenlanda
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?