Gripa și răceala reprezintă ambele afecțiuni respiratorii contagioase, dar sunt generate de virusuri distincte. Gripa este provocată exclusiv de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi declanșată de diverse tipuri de virusuri, printre care rinovirusuri și coronavirusuri sezoniere. În general, gripa este considerată mai gravă decât răceala, manifestându-se prin simptome mai intense și debutând brusc. Medicul de familie nu recomandă utilizarea antibioticelor pentru tratarea gripei, deoarece acestea nu accelerează procesul de recuperare.
Uneori, poate fi dificil să facem distincția între răceală și gripă atunci când ne confruntăm cu simptome asemănătoare, cum ar fi senzația de rău și starea de oboseală, care ne face să vrem să stăm sub plapumă. Cu toate acestea, există modalități clare de a diferenția cele două afecțiuni. Chiar dacă gripa și răceala au în comun anumite simptome, acestea pot fi mai puțin severe în cazul răcelii.
„Răceala comună și gripa sunt afecțiuni diferite, dar deseori au aceleași simptome în stadiile incipiente. Durerea de cap, curgerea nasului sau durerea în gât”, spune profesorul Helen Stokes-Lampard, președintele Colegiului Regal al Medicilor Generaliști.
Primul indiciu al unei răceli poate să se manifeste printr-o durere în gât, însoțită în mod obișnuit de secreții nazale și o ușoară congestie a sinusurilor. Ulterior, în decursul a câtorva zile, este posibil să apară tusea, iar copiii sunt mai susceptibili să prezinte și febră. Cu toate că simptomele unei răceli pot fi neplăcute, există posibilitatea să vă simțiți suficient de bine pentru a vă desfășura activitățile zilnice obișnuite.
Răceala se transmite foarte ușor, în special în situațiile în care petreceți timp îndelungat în apropierea altor persoane. Germenii care sunt răspândiți prin tuse sau strănut pot supraviețui timp de până la 24 de ore. Dacă vă aflați în stadiile incipiente ale unei răceli, este important să utilizați șervețele atunci când tușiți sau strănutați. De asemenea, igiena regulată a mâinilor este esențială pentru a preveni extinderea germenilor.
Simptomele unei răceli, precum febra și oboseala, nu persistă mai mult de șapte până la 10 zile la adulți și copii mai mari. În cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani, răcelile pot persista timp de 10-14 zile.
„În timp ce răceala comună și gripa pot fi foarte neplăcute, ele sunt rezultatul unor viruși. Ceea ce înseamnă că nu au leac. Pacienții le tratează acasă cu remedii simple de autoîngrijire”, subliniază profesorul Stokes-Lampard.
Orice persoană răcită trebuie să se odihnească mult. Să stea la caldură și să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea.
Simptomele gripei sunt cam la fel ca cele ale răcelii, deși pot fi mai acute și se materializează rapid. „Diferența constă în faptul că gripa este potențial mult mai gravă, în special pentru copii și persoanele în vârstă. Tinde să lase oamenii să se simtă rău mult mai mult timp, uneori fiind nevoie de o săptămână sau două pentru a se recupera complet”, explică profesorul Stokes-Lampard.
Printre simptomele suplimentare pe care oamenii le pot experimenta atunci când suferă de gripă se numără febra, durerile de cap, durerile musculare, stomacul deranjat și greața. Dacă aveți gripă, atunci este mult mai probabil să vă simțiți foarte obosit și să nu vă puteți continua rutina zilnică ca de obicei.
Din cauza naturii imprevizibile a gripei, vaccinarea împotriva gripei este o măsură înțeleaptă dacă sunteți mai vulnerabil la această boală. Cei care sunt considerați cu risc ridicat, inclusiv persoanele care au peste 65 de ani, care sunt însărcinate sau care au o afecțiune gravă, sunt eligibile pentru un vaccin antigripal gratuit.
Dacă aveți gripă, simptomele pot începe să se atenueze după o săptămână. S-ar putea să vă simțiți în continuare slăbit pentru o perioadă mai lungă de timp. Cei care sunt clasificați ca fiind cu risc ridicat pot fi mai predispuși la dezvoltarea unor boli grave în urma unui episod de gripă.
Ca și în cazul răcelii, simptomele gripei pot fi adesea tratate de acasă prin multă odihnă și prin administrarea de medicamente pentru a vă scădea temperatura. Medicii de familie nu vă vor recomanda să luați antibiotice pentru gripă, deoarece, contrar credinței populare, acestea nu vă accelerează recuperarea.
„Antibioticele sunt medicamente folosite pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii. Antibioticele nu funcționează împotriva infecțiilor cauzate de viruși, cum ar fi răceala și gripa”, scrie Health Service Executive of Ireland. „Îi încurajăm pe pacienții bolnavi să se gândească bine dacă au nevoie să consulte un medic de familie. Pentru a minimiza posibilitatea de a transmite viruși, cum ar fi gripa, altor persoane, în special în grupurile de risc, cum ar fi cei cu afecțiuni pe termen lung sau femeile însărcinate”, spune profesorul.
În cazul în care simptomele gripei nu se ameliorează după șapte zile, atunci este recomandat să vă faceți o programare la medicul de familie.
Citește și: Masca revine în tot mai multe spitale din cauza cazurilor de gripă şi COVID-19