Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău

Sezonul rece vine la pachet și cu gripă și răceală și, de cele mai multe ori, atunci când ne îmbolnăvim este destul de dificil să facem diferența între ele. Iată care sunt simptomele care ne ajută să le deosebim.
Alina Costache
12 ian. 2024, 11:10
Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău
Cum știm să facem diferența între răceală și gripă. Simptomele de care trebuie să ținem cont atunci când ne simțim rău

Gripa și răceala reprezintă ambele afecțiuni respiratorii contagioase, dar sunt generate de virusuri distincte. Gripa este provocată exclusiv de virusurile gripale, în timp ce răceala poate fi declanșată de diverse tipuri de virusuri, printre care rinovirusuri și coronavirusuri sezoniere. În general, gripa este considerată mai gravă decât răceala, manifestându-se prin simptome mai intense și debutând brusc. Medicul de familie nu recomandă utilizarea antibioticelor pentru tratarea gripei, deoarece acestea nu accelerează procesul de recuperare.

Uneori, poate fi dificil să facem distincția între răceală și gripă atunci când ne confruntăm cu simptome asemănătoare, cum ar fi senzația de rău și starea de oboseală, care ne face să vrem să stăm sub plapumă. Cu toate acestea, există modalități clare de a diferenția cele două afecțiuni. Chiar dacă gripa și răceala au în comun anumite simptome, acestea pot fi mai puțin severe în cazul răcelii.

„Răceala comună și gripa sunt afecțiuni diferite, dar deseori au aceleași simptome în stadiile incipiente. Durerea de cap, curgerea nasului sau durerea în gât”, spune profesorul Helen Stokes-Lampard, președintele Colegiului Regal al Medicilor Generaliști.

Citește și: 10 decese noi confirmate cu gripă, în prima săptămână din 2024. Rafila: Este prioritară prezentarea la medicul de familie

Primul indiciu al unei răceli poate să se manifeste printr-o durere în gât, însoțită în mod obișnuit de secreții nazale și o ușoară congestie a sinusurilor. Ulterior, în decursul a câtorva zile, este posibil să apară tusea, iar copiii sunt mai susceptibili să prezinte și febră. Cu toate că simptomele unei răceli pot fi neplăcute, există posibilitatea să vă simțiți suficient de bine pentru a vă desfășura activitățile zilnice obișnuite.

Răceala se transmite foarte ușor, în special în situațiile în care petreceți timp îndelungat în apropierea altor persoane. Germenii care sunt răspândiți prin tuse sau strănut pot supraviețui timp de până la 24 de ore. Dacă vă aflați în stadiile incipiente ale unei răceli, este important să utilizați șervețele atunci când tușiți sau strănutați. De asemenea, igiena regulată a mâinilor este esențială pentru a preveni extinderea germenilor.

Simptomele unei răceli, precum febra și oboseala, nu persistă mai mult de șapte până la 10 zile la adulți și copii mai mari. În cazul copiilor cu vârsta sub cinci ani, răcelile pot persista timp de 10-14 zile.

„În timp ce răceala comună și gripa pot fi foarte neplăcute, ele sunt rezultatul unor viruși. Ceea ce înseamnă că nu au leac. Pacienții le tratează acasă cu remedii simple de autoîngrijire”, subliniază profesorul Stokes-Lampard.

Orice persoană răcită trebuie să se odihnească mult. Să stea la caldură și să bea multe lichide pentru a evita deshidratarea.

Simptomele gripei sunt cam la fel ca cele ale răcelii, deși pot fi mai acute și se materializează rapid. „Diferența constă în faptul că gripa este potențial mult mai gravă, în special pentru copii și persoanele în vârstă. Tinde să lase oamenii să se simtă rău mult mai mult timp, uneori fiind nevoie de o săptămână sau două pentru a se recupera complet”, explică profesorul Stokes-Lampard.

Printre simptomele suplimentare pe care oamenii le pot experimenta atunci când suferă de gripă se numără febra, durerile de cap, durerile musculare, stomacul deranjat și greața. Dacă aveți gripă, atunci este mult mai probabil să vă simțiți foarte obosit și să nu vă puteți continua rutina zilnică ca de obicei.

Din cauza naturii imprevizibile a gripei, vaccinarea împotriva gripei este o măsură înțeleaptă dacă sunteți mai vulnerabil la această boală. Cei care sunt considerați cu risc ridicat, inclusiv persoanele care au peste 65 de ani, care sunt însărcinate sau care au o afecțiune gravă, sunt eligibile pentru un vaccin antigripal gratuit.

Dacă aveți gripă, simptomele pot începe să se atenueze după o săptămână. S-ar putea să vă simțiți în continuare slăbit pentru o perioadă mai lungă de timp. Cei care sunt clasificați ca fiind cu risc ridicat pot fi mai predispuși la dezvoltarea unor boli grave în urma unui episod de gripă.

Ca și în cazul răcelii, simptomele gripei pot fi adesea tratate de acasă prin multă odihnă și prin administrarea de medicamente pentru a vă scădea temperatura. Medicii de familie nu vă vor recomanda să luați antibiotice pentru gripă, deoarece, contrar credinței populare, acestea nu vă accelerează recuperarea.

„Antibioticele sunt medicamente folosite pentru a trata infecțiile cauzate de bacterii. Antibioticele nu funcționează împotriva infecțiilor cauzate de viruși, cum ar fi răceala și gripa”, scrie Health Service Executive of Ireland. „Îi încurajăm pe pacienții bolnavi să se gândească bine dacă au nevoie să consulte un medic de familie. Pentru a minimiza posibilitatea de a transmite viruși, cum ar fi gripa, altor persoane, în special în grupurile de risc, cum ar fi cei cu afecțiuni pe termen lung sau femeile însărcinate”, spune profesorul.

În cazul în care simptomele gripei nu se ameliorează după șapte zile, atunci este recomandat să vă faceți o programare la medicul de familie.

Citește și: Masca revine în tot mai multe spitale din cauza cazurilor de gripă şi COVID-19

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Ce țepe a luat Valerie Lungu de când a început să își construiască noua casă. În ce stadiu sunt lucrările
Bzi.ro
Acuzații șocante lansate de Adriana Bahmuțeanu: „I-a fost tăiat un deget lui Prigoană pentru a putea fi deschis seiful cu arme și bani!“
Fanatik.ro
Animalul cu memorie excelentă, care poate călători pe distanțe mari cu puțină hrană și apă. E de mare ajutor în gospodărie, dar mulți îl consideră încăpățânat și greu de crescut
Capital.ro
Permis de conducere doar după 26 de ani pentru bărbați. Reguli mai stricte pe șoferii începători
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Cum va fi influențat războiul după ce SUA au permis Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane. „Prea târziu”, spun analiștii
wowbiz.ro
IMAGINI CUTREMURĂTOARE de la înmormântarea Andreei Cuciuc! Lacrimi de jale și piese interpretate de adolescentă au răsunat în curtea cimitirului, înainte ca sicriul să fie coborât în groapă
Spynews
Mesajul de ultimă oră transmis de Mihaela Botezatu, cea care a fost partenera de viață a lui Silviu Prigoană: "Nu mai pot..."
Spynews
Igor Cuciuc și-a înmormântat fiica. Imagini dureroase din ziua în care Andreea a fost condusă pe ultimul drum / GALERIE FOTO
Evz.ro
Schimbări importante în Codul Muncii. Informațiile care trebuie să ajungă la toți angajații
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Noi detalii în cazul morții Andreei Cuciuc! Din ce cauză a murit fiica interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Aceasta a fost înmormântată în rochie de mireasă
Cancan.ro
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii susţin o ipoteză şocantă: “A vorbit și cu băieții, i-a pregătit”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Marea legendă a muzicii a murit. Oamenii l-au iubit. A fost un monstru sacru
StirileBZI
Românii nu vor mai merge la notar! Ce proiect de lege a adoptat Guvernul
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
substantial.ro
Mircea Lucescu critică defensiva României după victoria cu Cipru, 4-1
MediaFlux
AJUTOR NESPERAT pentru SUTE de MII de PENSIONARI! Se DAU BANI în PLUS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum a trimis Olguța Târgul de Crăciun de la Craiova la Brașov