Cum stimulează statele europene cuplurile să facă copii? Pachetele de sprijin oferite pentru creșterea natalității

Statele europene fac eforturi disperate pentru a stimula populația să facă copii. În majoritatea statelor a fost înregistrată o scădere semnificativă a natalității. Suprapus cu aceasta Europa se confruntă și cu îmbătrânirea populației.
Alina Costache
03 mart. 2023, 18:08
Cum stimulează statele europene cuplurile să facă copii? Pachetele de sprijin oferite pentru creșterea natalității

Europa se confruntă cu o situație cel puțin atipică, care ar putea genera probleme pe termen lung. Este vorba despre faptul că a fost înregistrată o tendință accentuată de scădere a natalității, care se combină cu tendința de îmbătrânirea populației. În acest context, guvernele încearcă să stimuleze dorința oamenilor de a avea copii, oferind diverse pachete de sprijin. Cea mai populară strategie abordată de țările europene este acordarea unui „bonus pentru copii”, care constă într-o recompensă în bani oferită femeilor pentru fiecare copil pe care îl au.

Citește și: Gabriela Firea, anunţ important despre ajutorul de 15.000 de lei pentru femeile singure

Rata de fertilitate medie în Uniunea Europeană era în 2020 de 1,50 bebeluși pentru fiecare femeie, cu alte cuvinte mult sub nivelul de înlocuire de 2,1 bebeluși, care ar fi necesar pentru a fi asigurată stabilitatea populației în absența migrației.

De exemplu, în Marea Britanie, statul oferă o serie de beneficii pentru a încuraja cuplurile să aibă copii. Printre aceste beneficii se numără alocația, care are o valoare de 21,80 de lire sterline (24,87 de euro) pe săptămână pentru primul copil. Pentru ceilalți copii, aceasta are o valoare de 14,45 de lire sterline (16,48 euro). Din asemenea, cetățenii pot solicita o plată unică de 500 de lire sterline (571 de euro), prin programul ”Sure Start Maternity Grant”, prin care își pot acoperi o parte din costurile legate de nașterea unui copil. De asemenea, părinții sau tutorii pot solicita credite fiscale și creditul universal, o prestație care le permite să solicite rambursarea a până la 85% din costurile de îngrijire a copiilor.

Pe de altă parte, Finlanda este cunoscută drept una dintre cele mai generoase țări din Europa. De exemplu, între anii 2012 și 2022, în una dintre cele mai mici municipalități din țară, Lestijärvi, părinții au primit 10.000 de euro pentru fiecare nou-născut. Acest demers a fost făcut pentru a revigora rata natalității din oraș. Markku Vehkaoja, primarul interimar al localității, a declarat că schema de ajutor s-a încheiat anul trecut, pe motiv că o bună parte dintre familii încasau banii și ulterior se mutau în altă parte.

În Ungaria, premierul de extremă-dreapta, Viktor Orban, consideră clinicile de fertilitate de o importanță strategică națională. Acolo, cuplurile tinere căsătorite, pot obține de la bancă un împrumut de 10 milioane de forinți (30.000 de euro), pentru care nu vor mai trebui să plătească dobândă, în măsura în care cuplul are un copil în termen de 5 ani. Împrumutul poate fi complet anulat dacă aceștia fac cel puțin 3 copii. Între timp, femeile care au patru copii, sunt scutite permanent de plata impozitului pe venit.

Și Franța este cunoscută pentru generozitatea pe care o are în ceea ce privește politicile familiale. Aproximativ 4% din produsul interb brut al țării este direcționat către plata unor beneficii precum concediul parental plătit, alocația familială și îngrijirea subvenționată a copiilor. Sunt oferite mai multe tipuri de pachete de sprijin, în funcție de venitul familiei și al numărului de membrii. De exemplu, familiile cu trei copii pot primi până la 594 de euro pe lună sub formă de alocație familială. Acestea primesc, de asemenea, un ajutor financiar pentru plata serviciilor de îngrijire a copiilor. Suma, bazată pe veniturile brute anuale ale părinților sau ale mamelor singure, poate ajunge până la 647 de euro pe lună.

Cum sprijină Guvernul României tinerele cupluri să facă copii

Și în România au fost gândite și lasate diverse programe de sprijin pentru stimularea cuplurilor și deci creșterea natalității. De exemplu, Guvernul României a aprobat programul „Family Start”, care asigură 80% din garanția necesară obținerii unui credit de până la 75.000 de lei pentru acoperirea de cheltuieli necesare întemeierii și întreținerii familiei. De acest ajutor pot beneficia persoanele cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, care au venituri cumulate de până la 7.500 de lei net lunar. Creditul poate fi luat pentru o perioadă de 10 ani, cu perioadă de grație de 5 ani.

De asemenea, alocația copiilor variază între 214 lei, pentru copiii cu vârsta între 2-18 ani, și 427 de lei, pentru cei cu vârstă sub 2 ani. Copiii cu handicap beneficiază de o alocație de 427 de lei, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

Conform legislației în vigoare, părintele poate beneficia de un concediu de doi ani (trei în cazul părințiilor care au un copil cu handicap), iar acesta poate beneficia de o indemnizație de creștere a copilului, cu condiția să fi realizat venituri impozabile timp de 12 luni, din cei 2 ani anteriori nașterii copilului. Aceasta pleacă de la suma de 1250 de lei și se poate ridica până la 8.500 de lei lunar. Conform noilor reguli impuse de Codul Fiscal, unul dintre părinți poate beneficia de o deducere suplimentară a impozitului de câte 100 de lei.

Mai mult decât atât, există și Programul național de fertilizare al Ministerului Sănătății prin care cuplurile și femeile care suferă de infertilitate pot beneficia de 22.500 de lei pentru decontarea procedurilor de fertilizare in vitro / transfer embrionar, la recomandarea unui specialist.

Citește și: VIDEO Imagini terifiante cu un bebeluș salvat în ultima clipă! Fetița fusese aruncată la gunoi de propia mamă

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Un cercetător a explicat cum ar putea avea loc sfârșitul lumii într-o carte clasificată de CIA: “Toate urmele civilizației dispar”
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a lui Victor Ponta despre divorțul de Daciana Sârbu: Doresc să-mi protejez familia!
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Averea lui Victor Ponta. Cât primește Daciana după divorț
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
O turistă coreeană a vizitat cel mai izolat sat din România, unde singura cale de acces e o scară din lemn. A rămas uimită când a văzut cum trăiesc oamenii aici
Cancan.ro
Orașul din România în care va ninge 3 zile neîncetat, începând chiar de astăzi. Prognoza meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Legendarul handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!