Cum strâng bani în timpul crizei COVID ţările din grupul de la Vişegrad. Taxează păcănelele, ţigările, alcoolul şi giganţii de internet

Guvernele statelor din grupul de la Vişegrad au anunţat noi impozite, înainte de pandemie, pe păcănele, mâncare nesănătoasă şi vicii sau pe afacerile giganţilor de internet, în aşa fel încât să nu fie nevoie să crească taxele impuse populaţiei pentru a acoperi costurile provocate de criză. Mai mult, Guvernul din Cehia vrea să reducă impozitul pe venit, în vreme ce Ungaria şi-a făcut un obicei din a taxa băncile, retailerii şi, în general, companiile străine, scrie Ziarul Financiar.
Romania TV
25 sept. 2020, 05:30
Cum strâng bani în timpul crizei COVID ţările din grupul de la Vişegrad. Taxează păcănelele, ţigările, alcoolul şi giganţii de internet

Criza provocată de pandemia de COVID-19 a forţat Guvernele din toată lumea să crească cheltuielile pentru a proteja locurile de muncă şi veniturile contribuabililor, în aşa fel încât să creeze o bază solidă pentru relansarea economiei. În aceste condiţii, cheltuielile suplimentare vor trebui acoperite fie prin datorii, fie prin taxe. Până şi Germania îşi va lăsa datoria să crească, în contextul în care Uniunea Europeană a lăsat liber la îndatorare.

La sfârşitul lunii august, guvernatorul Băncii Centrale a Cehiei, Jiri Rusnok, a criticat conducerea politică a ţării, spunând că planul de a reduce impozitul pe venit va creşte presiunile asupra bugetului afectat de efectele pandemiei de COVID-19, arată o analiză Bloomberg, citată de Ziarul Financiar.

Cehia, cea mai matură economie din fostul bloc comunist, va înregistra un deficit record în 2020. Reacţia guvernatorului Băncii Centrale a Cehiei vine în contextul în care şeful Executivului de la Praga a anunţat reducerea impozitului pe profit pentru a stimula revenirea economiei. Printre măsurile anunţate de Guvernul ceh se numără subvenţionarea parţială a salariilor angajaţilor trecuţi pe program redus de lucru, bonusuri pentru personalul medical şi subvenţionarea chiriilor comerciale.

Jiri Rusnok a avertizat că reducerea impozitelor nu va stimula consumul, pe motiv că oamenii vor pune deoparte venitul suplimentar. Guvernul de la Praga a scăzut impozitul pe veniturile mici şi mijlocii de la 20% la 15%. Persoanele cu venituri de peste 139.000 de coroane (5.323 euro) pe lună plătesc o taxă de 23%. Reforma fiscală vizează 4,5 milioane de angajaţi. A fost aprobată şi o propunere de a creşte pensiile cu 5.000 de coroane (191 euro) din luna decembrie. Mai mult, Executivul ceh a propus ca angajaţii să poată alege între a primi bonuri de masă şi bani cash. Pe fondul scăderii impozitului pe venit, cresc taxele în alte domenii.

Ce taxe pune Cehia în timpul crizei COVID-19

În iunie, Guvernul ceh a convenit să introducă o taxă digitală de 5% pe veniturile obţinute local de giganţii de internet internaţionali, precum Amazon şi Google. Cota este redusă faţă de planul iniţial, gândit în 2019, care prevedea o taxă de 7%. Impozitul digital este criticat dur de guvernul SUA. De asemenea, cresc treptat şi accizele pe ţigări şi alcool şi sunt majorate taxele pe anumite jocuri de noroc.

Polonia taxează alcoolul, băuturile cu mult zahăr şi energizantele

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a promulgat la sfârşitul lunii august, o lege prin care este majorat de anul viitor costul băuturilor cu conţinut ridicat de zahăr şi alcoolice.

Din estimările economiştilor, măsura ar aduce 684 de milioane de euro la buget. Legea a fost propusă de Guvern anul trecut pentru „a promova alegerile sănătoase ale consumatorului”.

Noua „suprataxă”, aşa cum a fost numită de Executivul polonez, va adăuga un cost fix, de 0,50 de zloţi (0,11 euro) la costul unui litru de băutură care conţine zahăr sau îndulcitori.

Va exista, în plus, un cost suplimentar de 0,05 zloţi pe litru pentru fiecare gram de zahăr peste 5g/100ml. De asemenea, băuturile alcoolice vândute în sticle mai mici de 300 mililitri vor primi o „suprataxă“ de 25 de zloţi pe litru de conţinut de alcool. Sunt vizate sticlele mici deoarece în special acestea sunt considerate ca fiind periculoase pentru sănătatea tineretului. Vor fi suprataxate şi băuturile energizante.

Guvernul a explicat că veniturile astfel obţinute nu vor intra la bugetul de stat, ci vor merge în sistemul de sănătate publică. Din ianuarie va intra în vigoare şi o taxă progresivă specială pentru sectorul de retail, care vizează comercianţii cu venituri lunare de peste 4 milioane euro. Taxa are 2 niveluri „ 0,8% şi 1,4%, în funcţie de mărimea veniturilor, şi nu va afecta vânzările online.

Legea pentru acest impozit a intrat în vigoare în 2016, dar aplicarea ei a fost amânată din cauza unui conflict al guvernului cu Comisia Europeană. Guvernul a asigurat în august că nu are planuri de a introduce alte taxe în afară de cea din retail.

Ungaria suprataxează băncile în timpul pandemiei

Ungaria şi-a făcut un obicei şi din a suprataxa băncile şi retailerii atunci când vreo criză loveşte bugetul. În aprilie, Guvernul de la Budapesta a anunţat un fond de 1,8 miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei, acesta fiind finanţat printr-o taxă special impusă băncilor şi retailerilor multinaţionali. Ungaria a mai recurs la această strategie îndelung criticată în 2010, când criza datoriilor suverane devasta Europa.

Florin Cîţu: agenţiile de rating ne vor retrograda. Vor fi români care-și vor pierde casele

DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
De ce a dat-o în judecată Antena 1 pe soția lui Florin Dumitrescu: Se cer despăgubiri de jumătate de milion de lei!
Fanatik.ro
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, de fapt. Are beneficii uimitoare, dar mulți români o evită pentru că se prepară mai greu
Capital.ro
Mașinile diesel, excluse în România. Decizia luată la Guvern. Schimbare pentru șoferi din 2025
Playtech.ro
Dan Negru, reacție tranșantă după retragerea Simonei Halep: “I-aș cere să nu mai spună niciodată suntem o țară...
DailyBusiness
Categoria de români care poate primi ajutor de 200.000 de euro din partea statului. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
Cum și-au imaginat internauții că ar putea arăta „Riviera Orientului Mijlociu”: „O bilă neagră” pentru SUA
wowbiz.ro
Mihaela a murit alături de tatăl ei, după ce s-au scufundat cu mașina în râul Olt! Ce a apucat tânăra să facă în ultimele clipe de viață?
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
Haos în lumea afacerilor din România. Vor fi mari probleme, angajații sunt afectați
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Creșterea salariului minim devine obligatorie prin lege. Anunțul făcut de Guvern
Cancan.ro
Ce mesaj a postat Mihaela Popa, cu o zi înainte să plonjeze cu mașina în apele râului Olt. Ți se rupe sufletul! 😢
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu, învins! Anunțul care pune capăt discuțiilor despre alegeri
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
A fost găsit! Un român dat dispărut cu 23 de ani în urmă și considerat mort de familie a apărut acum în mod miraculos
substantial.ro
Marco Rubio îndeamnă țările critice la planul lui Trump pentru Gaza să facă propuneri proprii
MediaFlux
AJUTOARE FINANCIARE pentru PENSIONARI! Ce SENIORI PRIMESC BANII de la GUVERN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alex Chipciu: discurs fulminant despre Călin Georgescu!