Legea educației din 2011 prevede faptul că răspunderea publică pentru performanțele școlilor este a consiliului școlar și a directorului.
Consiliul școlar ar trebui să conducă, teoretic, școala, la fel cum o companie este condusă de consiliul director sau de board-ul instituției. În acest consiliu școlar sunt reprezentanți ai profesorilor, inclusiv directorul și directorul adjunct, reprezentanți ai primăriei și consiliului local, și reprezentanți ai părinților, potrivit edupedu.ro.
Directorul asigură conducerea executivă a școlii și, în această calitate, este reprezentantul legal al școlii și gestionează bugetul acesteia.
Șapte comisii cu aceiași profesori
Școlile sunt obligate, prin lege, să înființeze șapte comisii. Printre acestea se numără Comisia
pentru Evaluare și Asigurare a Calității, care realizează autoevaluarea anuală, conform standardelor
ARACIP, și întocmește raportul anual de evaluare internă, precum și alte comisii cu mandate speciale privind curriculumul, formarea continuă și dezvoltarea profesională, dar și combaterea violenței școlare, a absenteismului și a abandonului școlar.
Pe lângă aceste 7 comisii permanente, există și alte 7-10 comisii care au caracter temporar, dar și între 5 și 10 comisii cu caracter ocazional.
Există situații în unele școli, unde numărul de profesori nu este atât de mare, unde profesorii sunt toți în toate comisiile, de multe mai multe ori chiar, și fiecare este șef (responsabil) la câte două-trei comisii.
Comisia de Calitate
Fiecare comisie de Calitate are între șase și opt membri, care reprezintă personalul didactic, sindicatele din învățământ, părinții, elevii în cazul învățământului liceal, consiliul local și minoritățile naționale. Membrii comisiei nu sunt obligați să urmeze nicio formare, iar participarea lor la cursuri este lăsată la latitudinea școlii. Deși comisia de calitate răspunde de implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității școlii, pe lângă efectuarea evaluărilor interne, în realitate, școlile din România nu dețin autonomia și fondurile necesare pentru a realiza schimbări.
Echipa OCDE care a realizat Raportul privind evaluarea și examinarea în domeniul educației din 2017 notează faptul că în timpul interviurilor din școli a aflat că rezultatele autoevaluării au influențat stabilirea activităților de îmbunătățire ale unei școli. „Cu toate acestea, scrie raportul, discuțiile cu alți factori de interes au sugerat faptul că școlile consideră realizarea raportului anual de evaluare internă ca fiind scopul principal al autoevaluării, nu îmbunătățirea activității școlii”.
Pe lângă aceste șapte comisii, fiecare școală trebuie să aibă:
Consiliu profesoral – condus de director și care include întregul personal didactic. Acesta răspunde de calitatea activității didactice, propune planuri de dezvoltare profesională și avizează autoevaluările cadrelor didactice;
Comisii metodice – includ toate cadrele didactice care predau o anumită disciplină sau într-o grupă de clase și se ocupă de o serie de aspecte instructiv-educative.
Potrivit Legii educației din 2011, consiliul școlar și directorul școlii trebuie să coopereze cu consiliul profesoral, comitetul de părinți și administrația locală.