Cum „ne fură” în supermarket? Pentru a crește vânzarea produselor și pentru a exita ca acestea să stea pe raft prea mult timp și chiar să expire, marii retaileri au găsit câteva scheme prin care să rezolve această problemă. Una dintre aceste scheme se numește „Schema Ț”. Aceasta a deveni extrem de discutată pe internet și presupune ca produsele să fie aranjate pe raft în funcție de termenul acestora de valabilitate. Cu alte cuvinte, clientul vede prima oară produsul care expiră în timp foarte scurt. Pe rândurile din spate sunt așezate produsele proaspete, care au un timp mai lung până expiră.
Unele magazine sau supermarket-uri apelează la această metodă pentru a evita risipa alimentară și pentru a încuraja clienții să cumpere fără să stea prea mult pe gânduri. Cu toate acețtea, „Schema Ț” nu este aplicată de toate magazinele și chiar și acolo unde este aplicată, nu este pentru toate produsele.
În mod normal, magazinele ar trebui expună produsele în ordine cronologică. Așadar, produsele cu data de expirare mai îndepărtată ar trebui să fie primele afișate, iar același lucru ar trebui să fie aplicat și în cazul produselor care expiră în scurt timp, astfel încât clientul să poată să decidă ce vrea să achiziționeze și să aibă o decizie informată.
De foarte multe ori se întâmplă să vedeți produsele care sunt aproape de termenul de valabilitate, expuse în primele rânduri. Pentru siguranța dumneavoastră, este foarte important să verificați termenul de valabilitate al unui produs înainte de a-l achiziționa, pentru a vă asigura că este proaspăt și sigur pentru consum. De asemenea, puteți cere ajutorul angajaților atunci când întâmpinați probleme sau aveți nelămuriri în privința anumitor produse pe care doriți să le cumpărați.
Cu alte cuvinte, este foarte important să știm că este ilegal și deloc etic pentru magazine sau supermarket-uri să expună produse expirate în fața raftului cu scopul de a le vinde mai repede. În foarte multe țări acest lucru este considerat ilegal și deloc etic, iar magzinele care practică „Schema Ț” pot fi sancționate și amendate cu sume uriașe. De altfel, de la cele mai mici magazine, până la cele mai mari lanțuri de supermarket-uri, există obligația de a verifica constant datele de expirare ale produselor pe care le vând și de a le retrage de la raft în momentul în care au depășit termenul de valabilitate.
În concluzie, este foarte important ca atunci când mergem în magazine să ne asigurăm că produsele pe care le achiziționăm sunt în termen și, de asemenea, să raportam situațiile în care sunt utilizate astfel de practici „neortodoxe”, astfel încât situațiile neplăcute să poată fi evitate pe viitor.
Citește și: Nebunie la supermarket. Cel mai mic preţ posibil la produsele alimentare de bază