Cum sunt învăţaţi străinii să îi ENERVEZE pe români. „Bună seara, Budapesta” – PĂCATUL CAPITAL

Revista de călătorii Matador Network a publicat o serie de modalităţi prin care un străin poate scoate din pepeni un român, printre acestea numărându-se deja clasicul "confundaţi Bucureşti cu Budapesta". Adriana Cocic, pasionată de călătorii şi de scris, a pus la punct un scurt îndrumar pentru străinii care vor să evite să enerveze un român, dar care ar putea servi drept ghid şi pentru cei care  au de gând să testeze diplomaţia şi reacţiile unui român "lovit" în mândria naţională.
Ionela Marcu
06 ian. 2015, 09:23
Cum sunt învăţaţi străinii să îi ENERVEZE pe români.

Articolul Adrianei Cocic, „How to piss of a Romanian” (Cum să enervezi un român, n.r.), a devenit viral şi îl puteţi citi mai jos.

„Confundă Bucureşti cu Budapesta

Nu întrebaţi niciodată un român dacă locuieşte la Budapesta. Acesta este păcatul capital, calea perfectă de a încheia o posibilă conversaţie interesantă. Da, Budapesta este o capitală europeană, dar ar fi bine să-l întrebi aşa ceva pe un ungur. Ne-am săturat să tot auzim „Bună seara, Budapesta!” de fiecare dată când un artist internaţional susţine un concert la Bucureşti. Metallica a făcut-o, la fel şi Lenny Kravitz şi mulţi alţii. Dar ei aveau bodyguarzi. Tu, în schimb, vei fi singur în faţa unei ieşiri nervoase.

Citeşte şi Cel mai mare FESTIVAL de GHEAŢĂ din LUME VIDEO

Întreabă-ne despre vampri

În 1897, scriitorul irlandez Bram Stoker publica romanul gotic intitulat «Dracula». Povestea sa a făcut Transilvania mai celebră decât ar fi reuşit vreodată o campanie de promovare turisitică. Folosind anumite date istorice, scriitorul l-a legat pe Vlad Ţepeş, domnitor în Valahia, de personajul său principal, Contele Dracula, vampirul.

Din păcate, azi turiştii continuă să vină în Transilvania aşteptându-se să vadă funii cu usturoi atârnate la uşile oamenilor sau oameni care au în buzunare ţepuşe din lemn. Transilvania este o zonă liniştită, deluroasă, cu multe case tradiţionale şi biserici fortificate. Iar pe vremea lui Ţepeş adevărata ameninţare nu era exsanguinarea, ci tragerea în ţeapă, metoda favorită de execuţie a voievodului. Iar asta nu este ficţiune.

Lasă mâncarea în farfurie

Nu ignoraţi acest sfat: dacă sunteţi invitaţi de un român acasă la el pentru prânz sau cină, postiţi o zi sau două înainte. Suntem renumiţi pentru ospitalitatea de care dăm dovadă, iar una din modalităţile prin care facem acest lucru este mâncarea.

Iată câteva aperitive, ca să nu mori de foame până la primul fel. Salată de vinete, icre sărate, slănină de casă cu ceapă, ouă umplute. Curaj, încearcă-le pe toate! Îţi place mirosul ciorbei de perişoare? Uite, vine şi o cratiţă cu sarmale, mămăliga aburindă şi smântâna. Trebuie să guşti asta! Este mâncarea noastră tradiţională! Ai mâncat tot? Nicio grijă, mai avem destule! Friptura de porc asezonată cu usturoi este aproape gata.

Dacă dai semne de ezitare, gazda va crede că nu îţi place mâncarea. Chiar dacă tu ai impresia că mănânci ca un maniac.

Confundă românii cu ţiganii

Numele ofcial al etnicilor ţigani este Romani şi chiar dacă pe Wikipedia scrie negru pe alb „a nu se confunda cu românii”, fiind un grup etnic şi o naţie neînrudită, asocieri de acest gen sunt făcute adesea. Există ţigani în toată lumea – un milion în SUA, 800.000 de în Brazilia şi mulţi alţii în Europa, inclusiv în România. Sunt originari din India, de unde au plecat undeva între secolele VI şi XI. Să-i confunzi cu românii nu va arăta decât că eşti ignorant.

Citeşte şi Număr RECORD de turişti la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Încasările au depăşit un milion de euro

Încearcă să ne convingi că nu poţi răci dacă te trage curentul

Românii au trăit dintotdeauna cu convingerea că aerul mai rece sau curentul te poate îmbolnăvi, de unde şi expresia „Te trage curentul”. Ia autobuzul într-o zi fierbinte de vară şi probabil vei vedea ferestre deschise doar pe o parte a autobuzului. Sau niciuna. Tânjind după o gură de aer, vei întinde mâna spre fereastră. Dar înainte să o atingi vei auzi cu siguranţă o voce panicată care te întreabă dacă vrei să îmbolnăveşti pe toată lumea.

Poate pentru străini nu are sens, dar logica din spatele acestei convingeri este următoarea: Curentul de aer rece provoacă dureri de cap şi te face să îţi curgă nasul. Nici să nu te gândeşti să contrazici această teorie. Nu vei rezolva nimic, ci îţi va fi şi mai cald.

Refuză băuturile alcoolice făcute în casă

România este una dintre ţările cu cea mai veche tradiţie în ceea ce priveşte producerea vinului. Pe timpuri, aveam atâtea podgorii, încât se credea că Dionis, Zeul Vinului, s-a născut în sud-estul României, regiune numită odinioară Tracia. Ca mândri urmaşi ai tracilor, pentru români facerea vinului este un hobby, aşa că turiştilor este posibil să li se ofere un pahar din producţia proprie. La fel se întâmplă şi cu ţuica, o băutură tare, din fructe.

Orice ar fi, nici să nu te gândeşti să pui întrebări despre condiţiile de igienă în care au fost produse sau despre controlul calităţii. Suntem foarte mândri de orice facem cu propriile mâini, aşa că refuzul unui pahar de vin sau de ţuică poate fi considerat o insultă. Aşa că ia o gură, două, trei. Noi toţi bem băuturi făcute în casă, şi nu a murit nimeni. Până acum”.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Cum trebuie să așezi antenele routerului Wi-Fi ca să ai un semnal bun la internet. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
Playtech.ro
Soția lui Emil Boc, apariție de senzație. A făcut furori pe podiumul de modă. Cum arată Oana și cu ce se ocupă
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Mihai Găinușă a rămas șomer. Ce mai poate să facă
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost restricționat
Cancan.ro
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Lumea e în lacrimi: Pierderea pe care o simțim este incomensurabilă
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Procurorii Parchetului European desfășoară percheziții în Maramureș pentru presupusă fraudă cu subvenții UE
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine beneficiază de indemnizație la pensie de 50%