Cum sunt păcăliţi românii la Lidl cu preţuri mici. Anunţul care-i va înfuria pe clienţii care vânează promoţii

Lidl Discount România, compania care operează magazinele Lidl pe piaţa românească, a raportat un profit net apropiat de cel al operatorului din Polonia, deşi vânzările locale sunt de două ori mai mici.
Filip Stan
10 oct. 2023, 13:16
Cum sunt păcăliţi românii la Lidl cu preţuri mici. Anunţul care-i va înfuria pe clienţii care vânează promoţii
Produse la super-preț la Lidl

Lidl România apelează la tot felul de trucuri pentru a-i convinge pe clienți să cumpere anumite produse de la rafturi, iar rezultatele se văd. România a contribuit cu 13% la profitul grupului, deşi are doar 3,2% din cifra de afaceri, anunţă ZF.ro.

,
Lidl, liderul comerţului local, a raportat pe firma Lidl Discount România, cea pe care e operată reţeaua de magazine, un profit net de circa 214 mil. euro anul trecut, la o cifră de afaceri de 3,7 mld. euro. La nivel mondial, discounterul german, controlat de grupul Schwarz, a raportat vânzări de 114,8 mld. euro şi un profit net de 1,6 mld. euro.

Șapte zile de promoții la Lidl. Reduceri de 21% la produsele îndrăgite de români. Oferta este valabilă în perioada 9 – 15 octombrie
Astfel, deşi are prezenţă în câteva zeci de ţări din lume, doar piaţa locală singură a ţinut în spate mai bine de 13% din profitul net al gigantului cu profil de discount, arată calculele ZF făcute pe baza datelor publice şi a celor publicate de principalul ziar de business din Germania, Lebensmittel Zeitung.

Filiala din România a fost cea care a avut cea mai mare contribuţie la profitul Lidl în regiunea Europei Centrale şi de Est. (…) Marja de profit a urcat astfel de la 4,9% în 2021 la aproape 5,7% anul trecut. Totuşi, spre comparaţie, în 2020 (primul an de pandemie – n. red.) marja de profit net era chiar mai mare, de aproape 5,9%. Situaţia nu se repetă în alte ţări din regiune“, scrie publicaţia germană.

Încă de la intrarea pe piaţa locală în 2011, nemţii de la Lidl au fost unii dintre cei mai profitabili actori din sector – atât când vine vorba de câştigul net în valoare absolută, cât şi ca marjă. Chiar şi aşa, marja companiei a fost de sub 6% anul trecut, mult sub cea a unor retaileri de modă sau bricolaj, spre exemplu. Totuşi, marja Lidl a crescut în 2022 dat fiind că profitul net a avansat de aproape două ori mai repede decât cifra de afaceri. Astfel, nemţii nu sunt lideri doar după cifra de afaceri, ci şi după profit în 2022.

În Polonia şi Ungaria, două dintre principalele pieţe ale discounterului în regiune, profitul a scăzut.

„În principal din cauza creşterii ratelor dobânzilor, Lidl Stiftung (fundaţia care operează reţeaua Lidl de la nivel mondial, însă rezultatele din Germania şi Franţa sunt doar parţial incluse) a raportat o scădere a profitului net în anul financiar 2022/2023 (ce se încheie la final de februarie), până la 1,6 mld. euro, de la 2,1 mld. euro în anul financiar anterior“, scrie Lebensmittel Zeitung.

Lidl este liderul comerţului local ca vânzări şi are în România peste 350 de magazine.

Planurile Auchan cu magazinele sale tip discounter

Viitorul Auchan Discount, brand sub care retailerul francez Auchan operează din martie 2023 două unități cu prețuri mici din Ploiești și Timișoara, va fi decis până la finele acestui an, au declarat oficialii companiei care spun că este nevoie de timp pentru a testa modelul, unul nou pentru tot grupul de retail.

Oricum, indiferent dacă conceptul va fi extis sau nu, cele două magazine pilot vor modela și conceptele aplicate de companie în celelalte tipuri de magazine de mari dimensiuni. Momentan, pentru retailer, discountul „nu este ținta”.

Salarii la Lidl 2023. Cât de mari sunt diferențele față de Kaufland și Mega Image
„Testăm un nou concept de magazin tip discount, dar nu aceasta este ținta noastră. Ni s-a părut o zonă interesantă și, în acest context inflaționist, am vrut să venim cu un răspuns și în zona aceasta unde populația câștigă mai puțin. Încercăm să învățăm de acolo mai multe lucruri pe care le vom aplica mai apoi și în celelalte magazine mari. (…) Este un concept pe care îl testam pentru a configura un model cu care să mergem mai departe. Până la sfârșitul anului vom lua o decizie în acest sens. Am dorit să ne luăm timp pentru că este ceva complet nou pentru grupul Auchan, în general. Noi ( grupul Auchan – n.red.)  am creat hypermarketul în Europa și am continuat pe acest model. Discountul este un concept nou pentru noi”, a explicat Laurențiu Furtună, Director Concept Auchan, potrivit economica.net

Auchan România are în portofoliu peste 420 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, șase supermarketuri și 382 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 370 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro. Compania a raportat o cifră de afaceri cu taxe în 2022 de peste 1,2 miliarde de euro.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Alimentul care te ferește de demență. Nu e scump și are numeroase beneficii
Capital.ro
Amendă între 580 și 725 de lei. E interzis să faci asta în mașină
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Litoralul românesc în anii '80, marea piață neagră a Europei de Est. Ce averi făceau bișnițarii polonezi în vacanțele la Marea Neagră
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
De ce îl urăsc Harry și Meghan pe Prințul William. Culisele marii gelozii din Familia Regală
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Ce a primit Andreea din Sibiu, după ce a comandat meniul zilei, la 28 de lei, într-un restaurant din Neptun
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Copiii dispăruți la Constanța au fost găsiți! În ce stare se află și care e motivul pentru care au plecat de acasă: „Acum sunt în siguranță”
Capital.ro
Ungurii iau banii românilor. Au acordul BNR. Mutare istorică în 2024: A venit vremea
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
Criză de apă în insulele grecești: Sifnos cere declararea stării de urgență
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!