Mulţi dintre absolvenţi vor îngroşa rândurile şomerilor şi se vor trezi fără nicio perspectivă, scrie cugetliber.ro. Statul le întinde două mâini de ajutor. O dată le dă posibilitatea ca, până îşi găsesc un loc de muncă, să primească indemnizaţie de şomaj. Iar a doua oară le oferă consiliere şi subvenţii pentru a găsi un job decent.
Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă îi informează pe absolvenţii instituţiilor de învăţământ, promoţia 2015, că pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de şase luni, reprezentând 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor de şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană în căutarea unui loc de muncă.
„Indemnizaţia se acordă după 60 de zile calendaristice după data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de subvenţii gratuite în vederea anga-jării, însemnând informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională.
Pentru a primi şomaj, absolvenţii trebuie să pregătească un dosar care să conţină actul de identitate, în original şi copie, actele de studii şi de calificare sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii, în original şi copie, adeverinţa medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricţii medicale”, au explicat reprezentanţii ANOFM.
Stimulente şi pentru angajatoriLa rândul lor, angajatorii primesc bani de la stat dacă încadrează în muncă pe o perioadă nedeterminată absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ. Astfel, se dau 500 de lei pentru fiecare absolvent al ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii, câte 600 de lei pentru fiecare absolvent de învăţământ secundar sau învăţământ postliceal şi câte 750 de lei pentru fiecare absolvent de învăţământ superior.
Citeşte şi REZULTATE BACALAUREAT 2015, sesiunea specială. Vezi ce note au luat olimpicii la BAC
„De aceste stimulente financiare beneficiază angajatorii care încadrează absolvenţi care, la data absolvirii studiilor, nu aveau raporturi de muncă sau de serviciu, precum şi cei care încadrează absolvenţi de studii superioare care nu au promovat examenul de licenţă”, mai adaugă reprezentanţii ANOFM.
Patronii sunt obligaţi să-i ţină la serviciu pe absolvenţii respectivi cel puţin un an de zile. În această perioadă, tinerii pot urma o formă de pregătire pro-fesională, organizată de către anga- jator, în condiţiile legii, ale căror costuri pot fi suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
De asemenea, angajatorii care menţin raporturile de muncă sau de serviciu şi după cele 12 luni primesc, pentru fiecare an de continuare a acestor relaţii, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate pentru aceste persoane şi virate conform legii.