Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Contoarele inteligente pe care suntem obligaţi de Uniunea Europeană să ni le montăm se dovedesc a fi o afacere de 15 miliarde de euro pe buzunarele consumatorilor. Mai exact, implentarea unui astfel de contor îl costă pe consumator mai mult decât economia pe care o face cu acest aparat.
Filip Stan
04 feb. 2016, 10:01
Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Una dintre cerinţele Uniunii Europene în privinţa energiei este montarea de contoare inteligente în 80% dintre locuinţe până în 2020.

Implementarea acestui sistem este, însă, mai avantajoasă pentru distribuitori şi producători, decât pentru consumatori, informează România TV. Iar asta pentru că implementarea acestui sistem îi costă pe cosumatori mai mult decât economia pe care o fac după montarea contoarelor inteligente.

Concret, montarea unui asemenea contor inteligent costă între 77 şi 766 de euro, în timp ce economiile pe care le face un consumator în cei 10 ani de durată de viaţă a aparatului sunt cuprinse între 18 şi 654 de euro.

La nivelul întregii Europe, dacă toţi cei 195,6 milioane de cosumatori ar monta contoare inteligente la preţul minim, de 77 de euro, suma totală care ar urma să ajungă la distribuitori şi producători ar ajuge la 15 miliarde de euro.

Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia

Programul de montare a contoarelor inteligente este continuat de Electrica, şi în acest an, cu 200.000 de noi unităţi. CEZ prezintă doar programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE, apoi îl vor face public. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor.

Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acesto contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare”, este singura menţiune la subiect a companiei.

„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)”, mai spun reprezentanţii companiei, care deserveşte 3,5 milioane de clienţi.

Citeşte mai multe despre contorizarea inteligentă pe ECONOMICA.NET

În România, programul de înlocuire a 80% din contoarele clasice cu cele inteligente a fost prelungit până în 2021, întrucât nu s-a realizat până acum o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect. De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.

Ce fac contoarele inteligente

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:
– Implicarea activă a prosumer-ului (producător/consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Mihai Leu, transportat de urgență la spital. Fostul campion e în stare critică la Terapie Intensivă. A fost adus la Spitalul Fundeni cu elicopterul
Bzi.ro
Laura Cosoi, apariție neașteptată în costum de baie! Arată senzațional la 43 de ani, după 4 nașteri
Fanatik.ro
Medicamentul care ar reduce speranța de viață cu 6 ani. Multe persoane îl folosesc pentru o problemă des întâlnită
Capital.ro
România e în doliu. Un celebru ministru s-a stins azi, 29 aprilie. Fiul său a anunțat tragedia
Playtech.ro
De ce unele ouă au pete negre sau maro pe gălbenușuri. Cât de sigure sunt pentru consum?
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Mihai Leu, în stare critică. Fostul mare pugilist a fost adus cu elicopterul la București
wowbiz.ro
România, fără curent în următoarele zile! Vestea vine după blackout-ul din Spania și Portugalia. Lista zonelor care nu vor avea electricitate. Ce se întâmplă, de fapt?
Spynews
Andrew Barabancea, fiul Ozanei Barabancea, a suferit infarct la 24 de ani. Care e starea de sănătate a tânărului / FOTO
Spynews
Mihai Mitoșeru, primele declarații despre noua iubită! Este prima relație oficială după divorț
Evz.ro
Situație gravă la granița României. Serviciile au oameni cu inteligență redusă și fără cultură
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Urmează patru zile libere pentru elevii și bugetarii din România
Cancan.ro
Ce a făcut angajata unui fast-food din Plaza România, după ce a aflat că Piedone face controale în zonă. Șeful ANPC a prins-o în fapt!
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Elena Udrea. Va fi eliberată? Tribunalul Prahova a făcut anunțul azi, 29 aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Cum a arătat prima dezbatere electorală între candidați. Crin Antonescu, Nicușor Dan și Elena Lasconi, atacuri politice și replici tăioase! George Simion a părăsit sala după doar câteva minute
Ultimă oră! Este vorba despre marele sportiv Mihai Leu. Este în stare critică
MediaFlux
Ucraina și SUA resping propunerea lui Putin. Ce ar ascunde armistițiul de 3 zile
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster