Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Contoarele inteligente pe care suntem obligaţi de Uniunea Europeană să ni le montăm se dovedesc a fi o afacere de 15 miliarde de euro pe buzunarele consumatorilor. Mai exact, implentarea unui astfel de contor îl costă pe consumator mai mult decât economia pe care o face cu acest aparat.
Filip Stan
04 feb. 2016, 10:01
Cum sunt ţepuiţi românii cu contoarele inteligente. TUN de miliarde de euro

Una dintre cerinţele Uniunii Europene în privinţa energiei este montarea de contoare inteligente în 80% dintre locuinţe până în 2020.

Implementarea acestui sistem este, însă, mai avantajoasă pentru distribuitori şi producători, decât pentru consumatori, informează România TV. Iar asta pentru că implementarea acestui sistem îi costă pe cosumatori mai mult decât economia pe care o fac după montarea contoarelor inteligente.

Concret, montarea unui asemenea contor inteligent costă între 77 şi 766 de euro, în timp ce economiile pe care le face un consumator în cei 10 ani de durată de viaţă a aparatului sunt cuprinse între 18 şi 654 de euro.

La nivelul întregii Europe, dacă toţi cei 195,6 milioane de cosumatori ar monta contoare inteligente la preţul minim, de 77 de euro, suma totală care ar urma să ajungă la distribuitori şi producători ar ajuge la 15 miliarde de euro.

Sute de mii de contoare inteligente se montează, începând cu acest an, în Transilvania, nordul Munteniei şi Oltenia

Programul de montare a contoarelor inteligente este continuat de Electrica, şi în acest an, cu 200.000 de noi unităţi. CEZ prezintă doar programul 2016-2020, care presupune montarea a peste 400.000 de contoare. Enel şi E.ON aşteaptă ca programul lor pentru 2016 să fie avizat de ANRE, apoi îl vor face public. Toate investiţiile distribuitorilor în contoarele inteligente vor fi regăsite în factura la curent a consumatorilor.

Compania de stat Electrica, care asigură distribuţia şi furnizarea de energie electrică în nordul Munteniei, Transilvania şi Muntenia Nord, va monta, în acest an, 200.000 de contoare inteligente acasă la consumatorii fizice şi la firme, potrivit unui răspuns al reprezentanţilor companiei adresat ECONOMICA.NET. La un preţ de 1.000 de lei pentru fiecare contor (inclusiv în lucrări de modernizare a infrastructurii de distribuţie), investiţia este de 200 de milioane de lei. Această sumă se va regăsi în facturile la curent ale consumatorilor, pentru că investiţiile în contorizarea inteligentă sunt recunoscute de către ANRE. Electrica nu a precizat care va fi impactul în factura clienţilor al montării acesto contoare. „Investiţiile în sisteme de contorizare inteligentă sunt recunoscute de către ANRE ca orice altă investiţie în domeniu, neexistând costuri suplimentare”, este singura menţiune la subiect a companiei.

„Un astfel de proiect va permite evaluarea tehnico-economică a diverselor soluţii tehnice, fiind primul pas al implementării SmartMetering în grupul Electrica. În cadrul acestui proiect, Electrica intenţionează implementarea unui sistem de management al datelor măsurate (MDM), care să permită utilizarea integrală a datelor furnizate de contoarele inteligente în scopul îmbunătăţirii managementului reţelelor de distribuţie şi a cresterii gradului de satisfacţie a clienţilor săi (monitorizarea întreruperilor de energie, a nivelului de tensiune furnizat, precum şi a parametrilor de calitate ai energiei electrice)”, mai spun reprezentanţii companiei, care deserveşte 3,5 milioane de clienţi.

Citeşte mai multe despre contorizarea inteligentă pe ECONOMICA.NET

În România, programul de înlocuire a 80% din contoarele clasice cu cele inteligente a fost prelungit până în 2021, întrucât nu s-a realizat până acum o analiză relevantă privind costurile şi beneficiile acestui proiect. De asemenea, perioada în care ANRE va face o analiză cost-beneficiu pentru implementarea sistemelor de măsurare inteligente nu va mai fi 2016-2020, ci 2017-2020.

Ce fac contoarele inteligente

Contoarele inteligente înregistrează și date legate de calitatea serviciului de alimentare cu energiei electrică, și monitorizează continuitatea acestui serviciu. De asemenea, ele semnalează întreruperile în alimentarea cu energie electrică sau o funcționare defectuoasă, localizează anomaliile care ar putea fi cauzate de tentative de furt sau fraudă a energiei electrice.

În viitor, un sistem integrat, consolidat, de contorizare inteligentă poate îmbunătăți competiția în piețele de furnizare, pentru că permite clienților să schimbe cu ușurință furnizorul și, de asemenea, permite introducerea unor pachete cu tarife flexibile. De altfel, tarife zilnice, săptămânale, lunare sau chiar sezoniere, alături de perioade flexibile de tarifare, vor putea extinde gama curentă de opțiuni care prevede facturarea lunară sau trimestrială.

Un sistem de contorizare inteligent integrat cu un sistem avansat de rețea inteligentă poate oferi o serie de servicii, precum:
– Implicarea activă a prosumer-ului (producător/consumator), care poate decide atât când să consume energia regenerabilă pe care o realizează, cât și când să distribuie această energie în rețea;
– O infrastructură inteligentă de încărcare a vehiculelor electrice, care conectează consumul automobilului direct cu contractul de furnizare de electricitate a proprietarului său;
– Soluții inovatoare de automatizare a casei, care permit controlarea de la distanță a diferitelor dispozitive din casă și optimizarea consumului de electricitate.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mașinile pe care un mecanic nu le-ar cumpăra niciodată. Modele care nu merită achiziționate nici măcar second hand
Capital.ro
Avertisment pentru șoferi la ITP. Se schimbă legea din 29 noiembrie. La ce trebuie să renunțe
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Vreme neobișnuită în acest weekend. Prognoza meteo actualizată pentru 16 și 17 noiembrie
Cancan.ro
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie să ne fie frică de moarte'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Senatori americani cer investigarea convorbirilor lui Elon Musk cu oficiali ruși
MediaFlux
PUTIN a DECIS URGENT! Undă de ȘOC în toată EUROPA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara