Cu toţii învăţăm mai uşor atunci când ne jucăm, iar copiilor le place să se joace pe computer, astfel că învăţarea pe calculator poate fi soluţia ideală. Calculatorul te ajută să înveţi lucruri noi fără să depui un efort special şi fără să te plictiseşti sau să fii distras cu uşurinţă.
„Istoric vorbind, prima schimbare majoră a fost invenţia cărţii, pentru că dintr-odată experienţa putea fi stocată şi transmisă altfel decât prin viu grai. Calculatorul e o altă etapă. Ce a reuşit să ridice calculatorul la rang de rege e lumea Internetului şi, de câţiva ani, reţelele de socializare. Tehnologia este absolut esenţială în ziua de astăzi. Copiii sunt dependenţi de tehnologie şi ne dau lecţii nouă celor mari despre cum s-o folosim. Telefoane, tablete, mp 3 playere şi câte şi mai câte. Şi dacă tot îşi formează rapid abilităţile acestea, îi putem canaliza să le folosească în favoarea lor şi a noastră a tuturor. În proiectul nostru, LTAcademy.ro, avem o rubrică specială „Părinţi şi copii” în care am strâns lecţiile claselor V-VIII, predate altfel, în joacă, cu bucurie, animate şi ilustrate. Încercăm să facem procesul de învăţare o joacă„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Liviu Păsat, antreprenor, trainer şi speaker.
Deseori, învăţarea clasică nu stârneşte interesul copiilor. În schimb, atunci când micuţii se află în faţa unui program educaţional pe calculator plin de culoare, interactiv, cu o melodie plăcută pe fundal, aceştia pot învăţa mult mai uşor.
Citeşte şi TRUC SIMPLU pentru a învăţa mai repede
„Învăţarea cu ajutorul calculatorului e mai uşoară pentru că este mai intuitivă, mai atractivă şi mai facilă. Prin intuitiv mă refer la lejeritatea cu care copiii pot accesa diverse programe şi aplicaţii fără să aibă nevoie de multe cunoştinţe de calculator sau engleză. Atractiv este pentru că tot ansamblul de animaţie, muzică, interactivitate atrage atenţia copilului şi îl face să fie prezent şi concentrat la ceea ce se uită sau învaţă„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, psihoterapeutul Alina Plăişeanu.
Potrivit psihologului, „copiilor le este dificil, chiar şi la vârste mai mari, să-şi petreacă 50 de minute în clasă, doar ascultând şi scriind, în timp ce faţă în faţă cu calculatorul, surprinzător, e mai interactiv şi mai stimulativ”.
„În lumea calculatorului totul s-a optimizat. Vrei să găseşti ceva? În câteva milisecunde motoarele de căutare îţi dau răspunsul. Ai greşit ceva? Faci „undo” sau editezi şi gata, totul e simplu. Dacă vrei să cauţi ceva într-o carte, nu poţi da „Căutare”. Dacă vrei să ştergi ceva ce ai greşit, trebuie să dai cu pastă corectoare. Suntem fiinţe care vor confort şi rapiditate, iar tehnologia ne oferă asta cu prisosinţă. Echipa LTAcademy.ro are această viziune: „Dacă învăţatul devine mai uşor şi mai distractiv, atunci din ce în ce mai mulţi oameni vor fi mai inteligenţi„, a precizat Liviu Păsat.
Citeşte şi De ce e bine să înveţe o limbă străină cât mai de timpuriu