Toată materia a fost învăţată, ba mai mult, aţi avut timp şi de o recapitulare ca la carte, însă, de multe, ori, pregătirea pentru examen nu este completă fără una psihică.
Recomandările psihologului
Aveţi emoţii, iar acest lucru este absolut firesc, pentru că ele vă dau adrenalină şi energie.
„Orice emoţii pozitive sau negative nu au neapărat o influenţă negativă. Emoţiile sunt absolut normale în aceste situaţii. Dacă nu ar fi ele, s-ar instala o stare de indiferenţă, care nu aduce niciun fel de mobilizare. Emoţiile sunt foarte constructive în această situaţie, însă, pentru un adolescent, diferenţele sunt foarte fine, între a reuşi să-şi canalizeze energiile în mod constructiv şi a se lăsa dominat de ele. De cele mai multe ori, ele sunt mobilizatoare şi automat, nu pot aduce decât energie, adrenalină, focus mai puternic, reactualizare de memorie”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, psihologul Alina Plăişeanu.
Nu uitaţi să vă relaxaţi înainte de examen. „Este de dorit ca elevul să facă orice altceva care nu ţine de examen. Orice îi face plăcere. E bine ca relaxarea să vină cu ceva ce lui chiar îi place foarte mult să facă”, a mai spus specialistul.
La fel de importantă este detaşarea de ceea ce urmează să se întâmple. „Adolescentul să se gândească că dacă tot a fost ţinut în priză mult timp, trebuie să se desprindă şi să privească detaşat la ce se întâmplă. Să-şi spună că este un examen care trece şi că nu este un lucru extrem de grav”, a mai precizat Alina Plăişeanu.
Chiar dacă nu ei urmează să intre în febra examenelor, părinţii au un rol foarte important în pregătirea psihică a copilului. De aceea, adolescentul trebuie să fie sprijinit în a-şi lua pauze, pentru că, de regulă, părinţii îi spun insistent „învaţă, învaţă”, „trage cât mai mult pe ultima sută de metri”, „nu te opri”.
De asemenea, părinţii trebuie să îl motiveze pe adolescent spunându-i că examenul o să treacă repede, după care va avea mult timp la dispoziţie să facă ceea ce îi place.
Recomandările nutriţionistului
NU consumaţi ciocolată înainte de examene.
Pe lângă sfaturile strict legate de pregătirea psihică, elevii trebuie să respecte câteve reguli de nutriţie care îi vor ajuta să se poată concentra mai bine, să nu se simtă obosiţi, pentru a da randament maxim.
Întâi de toate, nutriţioniştii demitizează consumul de ciocolată înaintea examenelor. Este foarte răspândită credinţa că ciocolata consumată înaintea unui examen ne „anesteziază” emoţiile şi ne ţine concentraţi. Contrar acestei păreri, medicii spun că ciocolata nu face bine memoriei şi dă doar o aparentă înviorare.
„Ciocolata dă pe loc o aparentă înviorare, însă distruge memoria. Ciocolata este un fel de „foc de paie” care excită totul şi blochează memoria, raţiunea şi dă o stare de epuizare, pentru că are şi substanţe halucinogene. Decât ciocolată, mai bine fructe, care dau energie”, a declarat, pentru ROMÂNIATV.NET, nutriţionistul Virgil Stroescu.
În afară de energia pe care o dau, fructele sunt recomandate să fie mâncate zilnic datorită conţinutului de vitamine. De asemenea, verdeţurile sunt foarte bune pentru că sunt bogate în vitamina C. Cei care vor să ia suplimente de vitamine, ar trebui să ştie că nu sunt recomandate de către medici.
În loc de ciocolată sau prăjituri, se pot consuma cu toată încrederea cereale, pentru că sunt foarte săţioase şi nu conţin zahăr, care afectează activitatea creierului. Mai mult decât atât, cerealele sunt foarte bune pentru conţinutul de vitamina B.
Nici proteinele nu trebuie evitate. „Să nu neglijeze proteinele, pentru că, muncind, consumăm proteine. Cele mai bune proteine se găsesc în seminţe, sâmburi şi leguminoase. Este bine ca elevii să aibă la ei o pungă cu seminţe de floarea-soarelui, dovleac, alune, mjigdale, nuci pe care să le mănânce înainte de examene”, a explicat Virgil Stroescu.
Cărnurile şi brânzeturile grase trebuie scoase din alimentaţie, măcar în perioada examenelor, pentru că încetinesc activitatea creierului şi, implicit, procesul de învăţare.
De asemenea, nu uitaţi să faceţi mişcare, pentru că în acest fel puneţi şi sângele în mişcare. „În momentul în care elevii se simt obosiţi, neapărat trebuie să se odihnească. Dacă vor încerca să mai înveţe ceva, randamentul va fi foarte mic. Nu încercaţi să vă învioraţi cu cafea. Cafeina nu dă randament la învăţătură”, a mai spus nutriţionistul.
Apa nu trebuie să lipsească nici în zilele de examen. Este foarte bine să se bea cât mai multă apă şi sucuri naturale şi nicio picătură de alcool.
CITEŞTE ŞI:
Bacalaureat 2012. VEZI SUBIECTELE la ISTORIE şi MATEMATICĂ şi BAREMELE DE CORECTARE
Big Brother la BAC. Toate sălile vor avea camere de supraveghere VIDEO
Au început înscrierile pentru examenul de BACALAUREAT 2012
Elita Bacalaureatului din România, student în Germania la o universitate de prestigiu FOTO
Elevă de 10 la Bacalaureat, studentă cu bursă de 2.500 de lire în Marea Britanie FOTO