Cum te protejezi de căpușe. Cele mai eficiente remedii naturale

Odată cu venirea sezonului cald, căpușele își fac tot mai simțită prezența în parcuri, grădini și în general în orice loc unde există un petic de iarbă. Înțepătura lor nu este în general periculoasă, dar o parte dintre acești acarieni poartă virusuri și bacterii patogene, inclusiv borrelia responsabilă de boala Lyme sau de un anumit tip de meningoencefalită.
Alina Costache
26 mai 2022, 08:20
Cum te protejezi de căpușe. Cele mai eficiente remedii naturale

Cum te protejezi de căpușe. Ascunse în iarbă, mușchi și frunze, căpușele își localizează prada după căldura pe care o degajă. Înțepăturile lor sunt nedureroase și adesea trec neobservate. Pentru a evita înțepăturile lor, prevenția rămâne cea mai eficientă armă.

Căpușele purtătoare de borrelia sunt deosebit de periculoase. Dacă infecția nu este tratată rapid și se răspândește în organism, poate provoca tulburări severe: dureri articulare, paralizii parțiale, pierderi de memorie, oboseală accentuată. Prin urmare, este recomandat să fii deosebit de atent pentru a ține căpușele la distanță toată vara.

Citeste si Ce să faci dacă eşti muşcat de o căpuşă. Cele mai bune sfaturi ale medicilor de la Spitalul Victor Babeş

În cele ce urmează, îți prezentăm cele mai eficiente metode naturale care țin căpușele la distanță.

Cum te protejezi de căpușe

  1. Curăță regulat grădina. Căpușele nu se găsesc doar în păduri și parcuri, ci și în grădinile caselor și în livezi. Locurile prost întreținute sunt cele mai expuse riscului, deoarece acești acarieni iubesc iarba înaltă, frunzele moarte și tufișurile. Pentru a preveni proliferarea lor, este necesar să tunzi gazonul în mod regulat și să îl lași să se usuce complet între două udări. Ca măsură de precauție, taie și copacii prea deși, mai ales dacă spațiul verde de care dispui se află în apropierea unei păduri. Totodată, deparaziteaza-ți animalele de companie care, adesea, sunt și ele purtătoare de căpușe.
  2. Plante care îndepărtează căpușele. Unele plante atrag căpușele, altele le resping în mod natural. În loc să abuzezi de insecticide chimice, poți planta usturoi și ierburi aromatice (rozmarin, dafin, mentă, pelin etc.) al căror miros respinge acesti mici paraziti. Flori precum mușcatele, lemongrass și crizantemele emană și ele substanță respingătoare pentru căpușe.
  3. Poartă haine deschise la culoare, care să acopere cea mai mare suprafață a corpului. Pentru plimbări prin pădure, parc sau pentru grădinărit, cel mai bine este să optezi pentru îmbrăcăminte deschisă la culoare pentru a observa cât mai bine căpușele care se agață de material. Acestea trebuie să acopere întregul corp: mâneci lungi, pantaloni strânși la glezne și băgați în șosete și încălțăminte închisă pe picior. De asemenea, ține-ți părul legat sau poartă o pălărie pentru a proteja scalpul.
  4. Folosește ulei esențial de arbore de ceai. Un studiu desfășurat la Universitatea braziliană din Santa Catarina publicat în 2014 în revista de specialitate Experimental and Applied Acarology a demonstrat că uleiul esențial de arbore de ceai este acaricid. Ucide nimfele și face căpușele adulte amorfe, ceea ce reduce riscul de înțepături. Înainte de a merge la plimbare prin parc sau pădure, aplică trei picături de arbore de ceai diluate într-o linguriță de ulei de migdale dulci. Seara, fă un duș adăugând 20 de picături de ulei esențial într-un recipient de gel de duș de 100 ml. Dacă animalul tău de companie are căpușe, folosește acest ulei esențial pentru a deparazita casa: pulverizează pernele, canapelele și draperiile cu un amestec de alcool și ulei esențial (60 de picături de ulei esențial într-un spray de 15 ml umplut cu alcool de 70°).
  5. Anumite uleiuri esențiale de aromaterapie sunt repelente naturale pentru căpușe. Căpușele urăsc mirosul de lămâie, portocală, scorțișoară, levănțică, mentă, mușcată și trandafir. Oricare dintre aceste arome sau o combinație poate fi folosită în spray-uri sau adăugată la uleiul de migdale și frecat pe pielea expusă. Uleiul de eucalipt este, de asemenea, eficient împotriva căpușelor. Combină aproximativ 120 ml de apă distilată într-un recipient cu pulverizator împreună cu 20 de picături de ulei esențial de eucalipt. Agită înainte de utilizare și pulverizează pe piele, manșetele pantalonilor și pantofii. Poate fi utilizat și la câini (uleiul de eucalipt trebuie diluat cu apă înainte de aplicare pe câini). Totodată, uleiul de cedru poate fi pulverizat direct pe haine și piele. Este sigur pentru utilizare la oameni și animale de companie.
  6. Mizează pe oțetul alb. Periajul câinelui cu o mănușă înmuiată în oțet alb diluat (1 lingură la 150 ml apă) îl protejează de înțepături. Următoarea soluție poate fi pulverizată pe îmbrăcăminte și pe pielea expusă, chiar și pe mobilierul de grădină. Combină următoarele ingrediente într-o sticlă de pulverizare: 2 căni de apă, 4 linguri de otet de mere, 2 linguri de ulei de neem organic.
  7. În drumeții, nu te abate de la traseele marcate. Din iunie până în octombrie, dacă faci drumeții, nu te aventura în zonele cu iarbă prea înaltă sau cu ferigi, Urmează doar potecile marcate. Nu dormi și nu face picnic direct pe iarbă. așază-te pe o pătură pentru a evita contactul cu solul.
  8. Poartă tot timpul cu tine un agent de îndepărtare a căpușelor. Când te întorci de la plimbare, inspectează-ți cu atenție corpul pentru a observa orice insectă care se agață de pielea ta. Acordă o atenție deosebită scalpului, gâtului, tâmplelor și zonei din spatele urechilor, zone preferate de căpușe. Nu uita să-ți examinezi cu atenție axilele, pliurile inghinale și zonele din spatele genunchilor, deoarece acestor paraziți le plac adânciturile din piele, zone care transpiră ușor. Dacă observi un acarian înfipt în piele, nu încerca să-l îndepărtezi singur, ci mergi urgent la primul spital.
  9. Dacă stai la curte, crește păsări. Păsările insectivore se hrănescu cu căpușe. Găinile și bibilicile reduc drastic populațiile de acarieni paraziți. Într-o oră, o găină poate ciuguli până la 300 de căpușe, potrivit cercetătorilor de la Centrul Internațional pentru Ecologia Insectelor din Nairobi (Kenya).

Citeste si Specialiștii, despre urmările grave ale mușcăturii de căpușă. Măsurile urgente ce trebuie aplicate în primele 24 de ore

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Dana Budeanu a „sărăcit-o“ pe Andra! „Mi s-au înmuiat picioarele!”
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Mama lui Cristian Cioacă spune adevărul după 17 ani. Unde se află Elodia
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Autostrada cu tuneluri, de zece ori mai scumpă decât ar fi fost în anii 2000. Urșii nevăzuți, „vinovați” de soarta autostrăzii
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Nativii care vor trăi șocul amoros al vieții. Vor fi înșelați în noiembrie
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Toți proprietarii de mașini trebuie să declare la primărie. Este obligatoriu în România
StirileBZI
Pensiile cresc cu 1.300 de lei! Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Dispozitive incendiare trimise prin DHL, suspectate ca parte dintr-un complot rusesc
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi