Cum te vindecă înghețata de una dintre cele mai comune boli! Nu o să îți vină să crezi ce au declarat specialiștii

Cine nu adoră înghețata? Acest aliment este perfect, majoritatea oamenilor adorându-l indiferent de perioada anului. Totuși, cum poți să te bucuri de acest deliciu atunci când ești răcit. Află care este recomandarea specialiștilor.
Alina Costache
13 iul. 2024, 17:54
Cum te vindecă înghețata de una dintre cele mai comune boli! Nu o să îți vină să crezi ce au declarat specialiștii
Cum te vindecă înghețata de una dintre cele mai comune boli! Nu o să îți vină să crezi ce au declarat specialiștii

Înghețata este desertul perfect, mai ales pe timp de vară, când temperaturile ne dau multe bătăi de cap. Totuși, chiar și în zilele caniculare se întâmplă să răcim, ceea ce poate să fie extrem de neplăcut. Ce putem să facem în aceste condiții? Poate înghețata să ne facă mai mult rău dacă o consumăm atunci când suntem răciți sau se poate dovedi a fi un real tratament? Până de curând, părerile au fost destul de împărțite cu privire la acest subiect, în rândul specialiștilor.

Citește și: Amendă usturătoare pentru românii care stau la casă și ies în fața porții. Ce nu au voie să facă

Se spune că nu este tocmai recomandat să consumăm produse lactate atunci când suntem răciți, motiv pentru care laptele, iaurtul, smântâna, brânza sau înghețata au reușit să câștige o reputați destul de proastă. Se zice în popor că acest tip de alimente ar fi responsabile cu producția de mucus în organism, ceea ce nu e tocmai de dorit atunci când ne confruntăm cu o răceală. Totuși, trebuie subliniat că până în prezent nu există suficiente dovezi științifice care să arate acest lucru.

Dacă ar fi să analizăm toate argumentele medicilor și cercetătorilor și să tragem o linie, am putea să concluzionăm că înghețata are și beneficii și contraindicații asupra unui organism care se luptă cu răceala.

Înghețată – pro sau contra în timpul răcelii

Avantaje

1. Înghețata poate calma o durere în gât – Specialiștii susțin că băuturile și alimentele reci, inclusiv înghețata, funcționează ca un anestezic, reducând inflamația și oferind o ameliorare temporară a durerii în gât. Totuși, este indicat să se consume înghețată simplă, fără ingrediente dure, cum ar fi bucățile de ciocolată sau nuci, deoarece acestea pot cauza iritații și înrăutăți durerea în gât.

2. Înghețata ajută la recuperarea amigdalitei – După o intervenție chirurgicală de amigdalită, este recomandat să consumați mai întâi lichide limpezi înainte de a trece la înghețată. Pe parcurs, puteți introduce treptat în dietă lichide reci, inclusiv înghețată și iaurturi cu arome simple.

3. Înghețata furnizează calorii – Dacă mănânci înghețată atunci când ești răcit, vei beneficia de un plus de calorii care îți vor oferi un strop din energia pierdută din cauza bolii.

Dezavantaje

1. Înghețata super dulce, cu topinguri și aditivi pot irita gâtul – Este bine să eviți înghețata cu diverse topinguri, cu mult zahăr și aditivi, deoarece îți pot irita gâtul deja inflamat. Dacă mănânci înghețată și nu bei după aceea un pahar cu apă, bucăți de zahăr pot rămâne în gât, agravându-ți starea. În plus, zahărul îți poate afecta sistemul imunitar, care oricum este scăzut pe perioada bolii.

2. Înghețata îngroașă mucusul – lactatele nu măresc producția de mucus, dar îngroașă mucusul. Flegma mai groasă irită mai repede gâtul și poate agrava tusea.

3. Înghețata poate întârzia procesul de vindecare – Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci când ești bolnav este să rămâi cald. Dacă consumi alimente reci, temperatura corpului poate să scadă, ceea ce înseamnă că organismul tău va trebui să cheltuiască energie suplimentară pentru a se încălzi, în loc să folosească acea energie pentru a se vindeca. Cu toate acestea, dacă consumi o cantitate mică de înghețată, este puțin probabil să fie o problemă.

Citește și: Care este locul de muncă care te plătește cu 11.000 de lei în mână! Topul celor mai babane salarii din România

Spynews
Dacă stai la bloc, trebuie să știi că nu mai plătești această taxă
Bzi.ro
Cum să scapi nevătămat după o întâlnire cu ursul. Ce greșeli fac turiștii de la noi care merg în drumeții
Fanatik.ro
El e românul din Teleorman care și-a transformat curtea într-un paradis exotic. Are bananieri, dar și palmieri, iar locul arată incredibil
Capital.ro
Proprietarii de locuințe vor plăti ÎN PLUS. Obligația e trecută direct în lege
Playtech.ro
Se schimbă vremea în România. Vin ploile și vijeliile. Meterologii au emis cod galben
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
Marea provocare a noii magistrale de mare viteză. Cum s-a lucrat la tunelurile feroviare de pe valea Mureșului VIDEO
Spynews
3 trucuri prin care să te răcorești pe timp de caniculă, fără aer condiționat. Puțini oameni știu că aceste sfaturi chiar funcționează
Spynews
Natura se dezlănțuie! Pe lângă codul roșu de caniculă, meteorologii anunță furtuni puternice cu grindină. Care sunt zonele vizate | FOTO
Evz.ro
Valea Oltului s-ar putea redeschide mai devreme. CNAIR dă speranțe șoferilor
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Mireasa lui Ianis Hagi a luat microfonul de la Pavel Bartoș și a descris în 7 cuvinte ce înseamnă pentru ea nunta cu fiul lui Gică Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
Cât a plătit Elena, soția lui Ianis Hagi, pentru rochia de mireasă? Preţ ameţitor pentru ţinuta făcută din dantelă 3D
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Țeapa pe care riscă să o ia românii care merg la mare în Bulgaria! Riscă amenzi usturătoare dacă nu fac acest lucru
Capital.ro
Cutremur total în Europa. Ungurii au dat cărțile pe față: Va crește radical
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. S-a lăsat de bătăi în cușcă pentru a face avere din imaginile cu ea dezbrăcată
stirilekanald.ro
Secretul care îți aduce prețuri mai mici la facturi, dezvăluit Ministrul Energiei! Nu trebuie să faci asta sub nicio formă între orele 18:00 și 21:00
substantial.ro
Cristian Diaconescu despre impactul tentativei de asasinare a lui Donald Trump: „O discuție emoțională nu este în favoarea nimănui”
MediaFlux
UCRAINA ATACĂ RUSIA! NATO și-a dat ACORDUL
Shtiu.ro
60 de grade în vara anului 1931 la București. '60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi', titrau ziarele vremii