Cum ţi se schimbă comportamentul dacă te culci târziu în noapte. Ai să rămâi surprins

Satoshi Kanazawa, profesor de psihologie la London School of Economics, a realizat un studiu care a dezvălui diferenţe importante de comportament între cei care se culcă târziu şi cei care se scoală foarte devreme, informează marţi ziarul ABC, citat de Agerpres.
Alina Costache
23 iul. 2013, 09:44
Cum ţi se schimbă comportamentul dacă te culci târziu în noapte. Ai să rămâi surprins

Acest fenomen este atribuit aşa numitului ciclu circadian, ciclul de 24 de ore care ne reglează ceasul biologic în perioada de somn şi în cea de veghe. Normal este ca perioada somnului la fiinţa umană să înceapă atunci când se stinge lumina solară, având în vedere că prin natura noastră suntem fiinţe diurne. În această fază, corpul nostru intră în perioada de „economisire a energiei”, temperatura corporală scade şi nu se mai secretă hormoni.

Progresiv corpul îşi încetineşte funcţiile. Nu mai suntem în alertă, scad reflexele, devenim lenţi, iar minimul de activitate se înregistrează între orele 3 şi 6 dimineaţa.

Citeşte şi Care sunt cele mai bune şi cele mai rele POZIŢII PENTRU SOMN. Vezi dacă dormi corect

Acest ritm se autoreglează dacă respectăm rutina în funcţie de obiceiurile noastre vitale. Totuşi, când o persoană nu se poate odihni în funcţie de ceasul său intern, ritmul circadian se dereglează şi pierde o parte importantă a capacităţilor sale fizice şi mentale.

Studii recente au relevat că există persoane care se abat de la aceste reguli. Sunt aşa numitele păsări de noapte, al căror ciclu circadian este mai lung decât obişnuit. Potrivit cercetătorilor spanioli Ibcia Santibáñez Lara şi Jorge Sánchez Vega, aşa-numiţii „noctambuli” au perioadele de somn deplasate şi simt nevoia să se culce mai târziu, în jur de ora 2 noaptea.

Citeşte şi Cercetătorii britanici au răspunsul: Cum să îţi zugrăveşti camera pentru a dormi MULT ŞI BINE

Pe de altă parte, spre deosebire de ceilalţi, noctambulii au perioada de vârf de activitate şi sunt mai productive după miezul nopţii. Dacă sunt obligate să intre într-un ritm matinal şi să se trezească dimineaţa devreme, este probabil că vor trece prin perioade de somnolenţă excesivă şi le va fi mai greu „să pornească”, având în vedere că ritmul lor natural este să se trezească după orele 10 dimineaţa.

Pe de altă parte, persoanele care au un ciclu circadian „devansat” se trezesc spontan între orele 5 şi 6 dimineaţa şi rareori se culcă mai târziu de 11 noaptea. Sunt persoane care rezolvă sarcini fizice şi mentale dimineaţa iar productivitatea lor scade de-a lungul după-amiezii. Dacă sunt obligate să lucreze în ture de noapte probabil că nu se vor adapta uşor.

Cercetările ulterioare au arătat că există un paralelism între obiceiurile de somn şi personalitate.

Satoshi Kanazawa, de la London School of Economics, a descoperit că aşa numitele „păsări de noapte” au în general un coeficient intelectual peste medie. Concluzia trasă de echipa lui Kanazawa este că aceste persoane sunt mai adaptate vremurilor moderne, au renunţat la obiceiurile strămoşilor noştri şi au devenit fiinţe mai complexe şi mai evoluate.

Totuşi, noctambulii sunt mai iraţionali şi, în general, puţin fiabili în reacţiile şi comportamentele lor. La capătul opus, potrivit un studiu realizat în 2008 de psihologul Marina Giamnietro, se plasează diurnii, care sunt mai ordonaţi şi sunt mai puţin predispuşi la dereglările de personalitate sau la dependenţe.

Citeşte şi GREŞELI care îţi strică SOMNUL DE NOAPTE, la care nu te-ai fi gândit

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Decizia lui Trump intră în vigoare! Război total și prăbușirea piețelor internaționale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu