Ludovic Orban a precizat că sensul deciziei CCR privind ordonanţa traseiştilor este foarte clar: „În cazul consilierilor judeţeni şi locali care şi-au părăsit partidele pe listele cărora au candidat în alegerile locale, în baza ordonanţei, trebuie să-şi piardă mandatul ca şi consecinţă a deciziei CCR. Drept urmare, consiliile locale şi judeţene trebuie să ia act de încetarea mandatului tuturor acestor consilieri locali şi judeţeni.
În mod evident, ne vom adresa Consiliilor locale şi judeţene pentru a le solicita să respecte decizia CCR şi principiul invocat de CCR, principiul constituţional al comportamentului loial, adică obligativitatea instituţiilor publice de a respecta deciziile CCR şi de a lua toate deciziile în aplicarea hotărârilor CCR„, a explicat liberalul.
Deputatul PNL a arătat că decizia CCR face însă „o diferenţiere” între primari şi preşedinţii de Consilii Judeţene, pe de o parte, şi consilierii locali şi judeţeni, pe altă parte.
CITEŞTE ŞI De ce a declarat CCR neconstituţională ordonanţa TRASEIŞTILOR politici. MOTIVAREA judecătorilor
„CCR lasă la latitudinea Parlamentului ca, în legea de respingere a OUG 55, să decidă dacă şi primarii îşi vor pierde mandatele sau se va aplica o altă măsură, care poate fi numai aceea de a-i determina să revină în partidele pe listele cărora au fost aleşi şi, în caz contrar, să-şi piardă mandatele dacă refuză să revină în partide”, a spus Orban.
Vicepreşedintele liberal a precizat că, în cazul refuzului Consiliilor locale şi judeţene de a lua act de încetarea mandatelor aleşilor lcoali traseişti, PNL se va adresa „contenciosului administrativ şi va formula plângere penală împotriva celor care refuză să pună în practică decizia CCR”.
„Ne aflăm în faţa comiterii infracţiunii de abuz în serviciu”, a adăugat Orban, precizând că, după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial, la prima şedinţă a consiliului judeţean şi local, pe ordinea de zi trebuie să se găsească aceste puncte privind încetarea mandatului aleşilor locali traseişti.