Cum trebuie curăţată şi dezinfectată casa pentru a scăpa de toate bacteriile periculoase

Bacteriile sunt peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în casă. Cele mai multe se acumulează pe suprafețele pe care le atingem în mod frecvent – clanțele ușilor, mânerele frigiderelor, colacul de toaletă, tocătoarele, robinetele și pe mobilierul moale și pot provoca infecții severe, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile, așa cum sunt copiii. O rutină de curățenie care include produse de curățare care omoară bacteriile menține casa și familia sănătoase. Aflați de la medici regulile corecte de curățenie a casei.
Alina Costache
23 mart. 2017, 15:21
Cum trebuie curăţată şi dezinfectată casa pentru a scăpa de toate bacteriile periculoase

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în diverse medii, putând supraviețui în sol, apă sau în interiorul organismului uman. Acestea pot fi nepatogene, inofensive, sau patogene, care pot cauza îmbolnăviri. Medicii atrag atenția însă că inclusiv bacteriile considerate inofensive pot deveni patogene, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, potrivit doctorulzilei.ro.

Printre bacteriile care se găsesc în casă se numără: E. Coli și Salmonella, care pot fi găsite în special în chiuveta de la bucătărie, sursa fiind reprezentată de particulele alimentare de pe farfurii, sau Staphylococcus aureus, o bacterie care face parte din flora normală a pielii, dar care poate fi o cauză comună a infecțiilor nosocomiale„, explică Dr. Valeriu Lupu, medic specialist pediatru, în cadrul Societății Române de Pediatrie.

Particulele alimentare uitate pe farfurii sau în tastatura calculatorului, particulele alimentare scăpate pe podea, dezinfectarea incorectă a obiectelor, o igienă personală deficitară reprezintă tot atâția factori care favorizează acumularea unei cantități mai mari de bacterii pe anumite suprafețe. Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulți germeni de către 43% dintre femei, arată un studiu recent, realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 și 16 ani.

În ciuda acestei percepții, medicii susțin însă că altele sunt zonele unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut. „Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate. Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii”, adaugă Dr. Valeriu Lupu, care mai spune că cei mai predispuși la îmbolnăvire din familie sunt copiii. „Aceștia sunt mai vulnerabili, pentru că sistemul imunitar este insuficient dezvoltat și nu luptă la fel de bine ca un adult sănătos cu agenții patogeni. De asemenea, aceștia merg în colectivități și iau contact cu alți copii bolnavi„.

O rutină corectă de curățenie și dezinfectare a casei ține bacteriile și, implicit îmbolnăvirile, la distanță. Medicul pediatru oferă mai jos mai multe sfaturi cu privire la modul și frecvența cu care trebuie curățate suprafețele din casă.

Bucătăria este un loc propice acumulării de bacterii, datorită contactului cu alimentele, inclusiv cu cele crude. Pentru a opri răspândirea microbilor, medicul recomandă să curățați și dezinfectați suprafețele pentru prepararea alimentelor chiar înainte de utilizarea acestora pentru pregătirea alimentelor și imediat după contactul cu alimentele crude (carne, pește, ouă etc.). După contactul cu alimentele crude, tocătoarele trebuie curățate și dezinfectate. Acordați o atenție sporită dezinfectării zonelor în care se pregătește mâncarea bebelușului. Frigiderul trebuie curățat o dată pe săptămână. Ștergeți petele, apoi curățați și dezinfectați suprafețele contaminate, inclusiv mânerul și garniturile ușii acestuia. „Și chiuveta de bucătărie trebuie curățată și dezinfectată zilnic, iar în cazul în care este contaminată cu microbi de la alimentele crude, aceasta trebuie dezinfectată imediat. Foarte important este să îndepărtați resturile alimentare de pe mese”, recomandă medicul pediatru.

Curățarea și dezinfectarea băii are drept scop îndepărtarea microbilor de pe suprafețe și oprirea creșterii mucegaiului și a ciupercilor. Deși riscul de lua microbi direct de pe vasul de toaletă este scăzut, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată casa pe mâinile nespălate. „Pentru a preveni răspândirea microbilor din baie, este important să trageți apa la toaletă cu capacul pus și să dezinfectați o dată la câteva zile obiectele și suprafețele pe care le atingeți în mod frecvent aici: mânerul ușii, mânerul de tras apa de la toaletă, colacul de toaletă, robinetele etc. De asemenea, depozitați obiectele personale, precum periuțele de dinți și aparatele de ras, acolo unde este puțin probabil să fie împroșcate cu microbi și înlocuiți-le regulat, o dată la 2-3 luni„, explică Dr. Valeriu Lupu.

Dormitoarele pot fi locurile ideale pentru acumularea de praf și acarieni, întrucât conțin mult mobilier moale. Sfatul medicilor este să reduceți mobilierul moale inutil și să îl dezinfectați cu produse antibacteriene special create pentru aceste suprafețe. „Curățați și dezinfectați o dată la 2-3 zile suprafețele de contact frecvent cu mâinile, precum telecomenzile, întrerupătoarele și telefoanele, în special dacă există în casă persoane bolnave de răceală sau gripă. De asemenea, nu mâncați deasupra tastaturii. Dezinfectați cel puțin o dată pe săptămâna camera copilului, locurile din casă unde acesta își petrece cel mai mult timp, precum și jucăriile„, atrage atenția medicul pediatru. Una dintre cele mai importante reguli de igienă este spălarea frecventă a mâinilor, conchide medicul.

Citeşte şi Cum să faci rapid curăţenie la domiciliu. 10 trucuri pe care le poţi încerca

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'