Părintele Mihai Pavel a vorbit, recent, despre cum trebuie să postim corect și să conversăm cu Dumnezeu prin rugăciune. Recent, în cea mai nouă ediție a podcastului Altceva, moderat de Adrian Artene, cunoscutul duhovnic a venit cu o serie de sfaturi pentru credincioși.
Pentru că ne aflăm în Postul Paștelui, duhovnicul a vorbit despre importanța postului, dar și despre cum putem învăța să discutăm cu Dumnezeu.
„Ieșirea din robie. Paștele asta înseamnă, trecerea de la o anumită realitate la o altă realitate. Ieșirea din robie a Egiptului înseamnă și momentele inaugurării sau instituirii sărbătorii Paștelui, a trecerii din robie către pământul făgăduit, de la robie la libertate, robia nedreaptă la libertatea dreptățită a omului. Trecerea aceasta cu caracter simbolic este a poporului ales. Atunci este astăzi reiterată.
Trecem din robia păcatului la libertatea învierii. Postul, cel puțin Postul Mare, înseamnă moarte și înviere cu Hristos. Sigur, în Postul Mare sunt anumite rânduieli cu un caracter penitențial vădit, dar înseamnă o călătorie lăuntrică și o realizare deplină a libertății, o conștientizare a libertății de păcat și încununarea vieții cu Învierea lui Hristos. Suferința pe care o trăim, să zicem, în timpul postului este încununată de bucuria Învierii”, a mărturisit părintele Mihai Pavel.
În același timp, duhovnicul a spus că nu ne putem conecta la mesajul transmis de sărbătoarea Învierii dacă nu trecem prin perioada de suferință a postului. Astfel, vom reuși să recunoaștem eforturile lui Iisus.
„Zicea cineva tare frumos că nu apreciezi gustul pâinii decât după ce rabzi de foame. Nu apreciezi apa decât după ce experimentezi setea. Nu apreciezi bucuria și nu înțelegi profunzimea mesajului și a realității Învierii Mântuitorului Hristos ca sărbătoare dacă nu treci prin suferința sau perioada ‘de restriște’ a postului ca înfrânare, preluarea controlului asupra vieții și încununarea eforturilor de bucuria Învierii lui Hristos”, a mai spus el.
Mai mult, părintele a explicat că postul Mare reprezintă o perioadă a tristeții justificate și că atmosfera în aceste momente este sumbră.
„Alexander Schmemann, un teolog, spune, într-o carte, despre Postul Mare, că perioada Postului Mare este incompatibilă cu celebrarea fastuoasă a liturghiei. Și din acest motiv, liturghia Sfântului Ioan sau a Sfântului Vasile sunt celebrate, sunt săvârșite doar sâmbăta și duminica. În timpul săptămânii se săvârșește acel ritual cunoscut ca liturghia darurilor mai înainte sfințite, ritual complex de împărtășire. De ce? În perioada postului, mirele nu mai este. Este o perioadă a tristeții, o perioadă a tristeții justificate, tristețea pentru păcat, a lipsei mirelui și a dorului după mire. În această perioadă de luni până vineri, tristețea, atmosfera ușor întunecată, sumbră, sacul și cenușa postului sunt stările specifice”, a mai adăugat el.
Citește și: Rugăciunea care trebuie rostită în ziua de Florii. Este aducătoare de liniște sufletească și vindecare