Cum trebuie să procedezi dacă calculatorul tău a fost dat peste cap de pana Microsoft. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un ghid detaliat care conține o serie de măsuri și proceduri recomandate pentru persoanele afectate de eroarea „blue screen” cauzată de software-ul companiei de securitate cibernetică CrowdStrike. Ghidul oferă instrucțiuni pas cu pas pentru a ajuta utilizatorii să rezolve această problemă și să restabilească funcționarea normală a sistemelor lor.
„Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este în contact cu compania CrowdStrike în ceea ce privește problema de funcționalitate a anumitor servicii, cauzată de o eroare de tip ‘blue screen’ legată de senzorul Falcon CrowdStrike pentru sistemele de operare Windows. Compania lucrează în mod activ la remediere, iar recomandări pentru rezolvarea acestei probleme au fost transmise deja către toți clienții afectați”, precizează DNSC.
Agenția adaugă că, cei care întâmpină probleme cu sistemele de operare care au instalați agenți CrowdStrike, pot parcurge pașii următori pentru remediere:
Microsoft a anunțat vineri o întrerupere semnificativă a serviciilor, care a afectat aplicațiile sale din suita Microsoft 365. Acest incident a avut un impact global, afectând numeroase întreprinderi din diverse industrii, inclusiv companii aeriene, bănci și firme de telecomunicații.
În România, perturbările au fost resimțite la Aeroportul Otopeni, unde mai multe zboruri au suferit întârzieri considerabile sau chiar au fost anulate.
Cauza acestei pene globale a fost un update al companiei de securitate cibernetică Crowdstrike, care a afectat sistemele Microsoft Cloud. Compania americană a recunoscut problema și a declarat că depune eforturi pentru a o remedia.
Aceasta este cea mai mare întrerupere a sistemelor informatice de la incidentul din 2017, conform BBC. Pana a avut un impact semnificativ asupra valorii acțiunilor Crowdstrike, care au scăzut cu până la 21%.
„Achetăm cu privire la o problemă care afectează capacitatea utilizatorilor de a accede la diverse aplicaţii şi servicii Microsoft 365”, anunţă multinaţionala americană într-un comunicat publicat vineri dimineaţa.
Ea anunţă că ia ”măsuri de atenuare”.
”Serviciile noastre sunt în curs de îmbunătăţire, în timp ce continuăm să luăm măsuri de atenuare”, anunţă întreprinderea pe X.
Aeroporturile din Sydney şi Berlin, companii aeriene ca Delta Airlines, American Airlines şi United au anunţat vineri o perturbare foarte puternică a serviciilor lor.
În Statele Unite, numărul de urgenţă 911 nu era disponibil.
În Franţa, jurnalişti de la RTL, TF1 sau CNEWS au anunţat probleme tehnice majore care perturbă emisia
Această pană a fost cauzată de o actualizare a antivirusului dezvoltat de societatea Crowdstrike. Este vorba despre ”blue screen of the death”, o pagină albastră afişată pe computere echipate cu un sistem de operare Windows, în pană.
Mulţi utilizatori au descoperit acest ”ecran albastru” vineri.
Mai ales întreprinderi au fost afectate şi nu particulari, din cauză că antivirusul este o soluţie destinată profesioniştilot. Furnizorul prezintă paşii în vederea reornirii computerului: pornirea Windows în modul safe (apăsaţi tasta F4 la pornire); după pornire, mergeţi pe discul C, la C:\Windows\System32\drivers\CrowdStrike; în acest fişier ştergeţi fişierul care începe cu C-00000291 şi se termină cu .sys; reporniţi computerul.
Fişierul Crowdstrike poate fi, de asemenea, redenumit. Este necesar ca utilizatorul să fie ”admin” pentru a accede la această parte a sistemului, ceea ce poate ăncetini rezolvarea problemei. Cealaltă soluţie este să nu se pornească computerul, pentru a nu se lansa actualizarea. Întreprinderea a anunţat că şi-a corectat programul, iar computerele care nu au fost afectate nu vor mai fi de ea.