Cum trebuie să te comporţi dacă vrei să vinzi o proprietate imobiliară pe timp de criză

Pentru 2014, jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție similară cu cea din 2013. Cei ce vor să vândă anumite proprietăţi imobiliare nu trebuie să se culce pe o ureche. Trebuie să ia câteva măsuri pentru ca proprietăţile lor să se numere printre cele tranzacţionate.
Romania TV
24 feb. 2014, 10:06
Cum trebuie să te comporţi dacă vrei să vinzi o proprietate imobiliară pe timp de criză

Mulţi proprietari şi-au pus mari speranţe în proprietăţile ce vor să le vândă anul acesta. Fie că vor să investească banii obţinuţi, fie că vor să îşi trimită copii la şcoală, fie pur şi simplu că vor să scape de proprietatea care stă goală sau ai cărei chiriaşi întârzie cu plata chiriei. Dacă te gândești să treci pe lista ta de obiective vânzarea unei proprietăți, imobiliare.ro ți-a pregătit o sumă de sfaturi ce-ți pot fi de ajutor:

Analizează-ți bine motivațiile!

În actualele condiții de piață, majoritatea potențialilor vânzători se întreabă dacă este sau nu momentul potrivit pentru a-și scoate proprietatea pe piață. Această întrebare ar trebui precedată (sau chiar înlocuită) însă de una mult mai simplă, respectiv „De ce vreau să vând?”. În funcție de răspunsul dat, îți poți da seama cât de oportună este o asemenea „mutare” pentru tine acum. Spre exemplu, dacă iei în calcul vânzarea din cauza unor datorii ajunse la limită, pe care altfel nu le poți achita, această soluție poate fi una potrivită (atât timp cât este însoțită de un plan bine pus la punct de rambursare a datoriilor și de valorificare a banilor rămași). Dacă motivația ta constă în faptul că vrei să valorifici un imobil aflat în proces de devalorizare, atunci varianta de a „scăpa” de o proprietate poate fi o idee proastă dacă tot ce vrei este să ții banii „la saltea”. În ciuda ieftinirilor masive din ultimii ani, proprietățile imobiliare rămân o modalitate bună de plasament a capitalului, iar o stabilizare a pieței este de așteptat pe viitor. Scoaterea la vânzare a unei proprietăți poate fi însă o alegere bună atât timp cât ai în minte un plan de a reinvesti câștigurile opținute, fie într-o afacere, fie în altă proprietate imobiliară, mai bună (având în vedere faptul că, pentru un upgrade de locuință, acum ai nevoie de o diferență mult mai mică de bani comparativ cu anii trecuți).

Citeşte şi Programul Prima Casă s-a transformat în „PRIMUL APARTAMENT VECHI”. Vezi de ce

Nu-ţi supraaprecia proprietatea

Când vine vorba de încheierea unei tranzacții, cel mai mare dușman al tău poți fi chiar tu. Tu poți pune cele mai mari piedici în calea vânzării, iar cea mai „sigură” metodă de a face asta este să-ți supraapreciezi proprietatea. În actualul context de piață, în care volumul ofertei de locuințe depășește cererea, cumpărătorul este cel care are ultimul cuvânt de spus într-o tranzacție. Iar unul dintre principalele criterii de selecție a unei proprietăți este ca aceasta să aibă un preț cât mai mic. Asta nu înseamnă să vinzi pe nimic, ci să-ți setezi așteptările la un nivel cât mai apropiat de situația reală din piață.

Nu aștepta să crească prețurile!

Poate că te numeri printre cei care, de când a început criza, se tot gândesc: „Nu strică să mai aștept puțin până să vând, poate mai cresc prețurile”. În caz că da, e bine să știi că o asemenea atitudine îți poate face mai mult rău decât bine. Dacă, după ce ți-ai analizat motivațiile, ai luat decizia de a încheia o tranzacție în 2014, este recomandat să faci lucrul acesta mai repede decât mai târziu. Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, în 2013, apartamentele au consemnat cea mai mare marjă de ieftinire din ultimii trei ani, ceea ce înseamnă că prețurile locuințelor sunt încă în scădere. În mod firesc, o revenire a pieței, cuplată cu o reluare a tendinței ascendente a prețurilor, este de așteptat la un moment dat, însă este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla în 2014 – când jucătorii din sectorul rezidențial se așteaptă la o evoluție oarecum similară cu 2013. Oricum, creșterile galopante din perioada de boom nu intră în sfera estimărilor pentru viitorul apropiat.

Citeşte şi Terenurile pe litoralul românesc, la mare căutare. Preţul pe metru pătrat e şi de cinci ori mai mic

Fii flexibil!

Dacă, după ce ți-ai scos proprietatea la vânzare, întâlnești un cumpărător serios interesat, fă tot posibilul să fii flexibil în relația și-n discuțiile cu acesta. Ascultă-i nevoile, dorințele și fă un efort pentru a face compromisuri reciproc satisfăcătoare. Poate că respectivul client are nevoie de o perioadă mai mare de așteptare până la încheierea efectivă a tranzacției sau vrea să facă plata în moneda națională și nu în euro; atât cât îți stă în putință și în limita bunului simț, încearcă să răspunzi cererilor sale.

Nu presupune că mâine se vor „îngrămădi” zeci de alți clienți la ușa casei tale.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Ce să pui în detergentul de rufe ca să fie mai eficient. Ingredientul secret care face minuni pentru petele de pe haine
Capital.ro
Călin Georgescu, interzis la prezidențiale! Cu cine va fi înlocuit? Scenariu BOMBĂ
Playtech.ro
Amenzi de până la 60.000 de lei pentru românii de la curte. Ce greșeală banală îi poate costa scump
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Ultima masă de „23 August” a dictatorilor și invitaților lor. „Adevărul”: „Vedeți cum acești criminali se ghiftuiau în toate ocaziile”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Ciclonul polar, răsturnat de o masă de aer cald. Ce se întâmplă cu vremea
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia
Cancan.ro
Nu scăpăm! Vin ninsorile săptămâna viitoare și în București. Pe ce dată începe să ningă, potrivit meteorologilor Accuweather
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Verdict final pentru Călin Georgescu: Deciziile sau hotărârile CCR sunt obligatorii și definitive
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Călin Georgescu lansează acuzații controversate la adresa NATO și UE
MediaFlux
LOVITURĂ pentru IOHANNIS! Se pregătește SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI! Au anunțat ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Mândria lui Ceaușescu, lăsată în paragină și demolată. O fabrică importantă din comunism, transformată în complex comercial