Cum trebuie să te comporţi în biserică. 14 reguli dezvăluite de părintele Cleopa. De ce este mare păcat să ieşi din Casa Domnului înainte de terminarea slujbei

Fie că vorbim despre oameni cu o credinţă foarte puternică sau despre cei slabi în credinţă, cu siguranţă toţi au păşit într-un lăcaş de cult. De Paște, de Crăciun și de alte sărbători importante, numărul celor care trec pragul bisericilor creşte considerabil.
Irina Dumitrescu
02 mai 2024, 09:39
Cum trebuie să te comporţi în biserică. 14 reguli dezvăluite de părintele Cleopa. De ce este mare păcat să ieşi din Casa Domnului înainte de terminarea slujbei

Cum trebuie să te comporţi în biserică. Cei mai mulți dintre noi știu că, atunci când merg la biserică, trebuie să aibă o ţinută decentă şi un comportament adecvat, smerit. Dincolo de asta, mai sunt însă și alte reguli pe care este bine să le respecți odată ajuns în biserică.

Îndrăgitul părinte Ilie Cleopa le-a împărtăşit credincioşilor 14 reguli de bună purtare în Casa Domnului. Dintre acestea, se remarcă aceea de a nu părăsi biserica înainte de terminarea slujbei, cel care face acest lucru fiind asemănat lui Iuda, care s-a ridicat de la Cina cea de Taină, de lângă Mântuitor şi de lângă ceilalţi Apostoli, ca să meargă să-L vândă fariseilor.

Aceste reguli sunt o formă de respect față de credința și tradițiile celorlalți credincioși, precum și față de spațiul sacru al unei biserici. Oamenii vin în biserică pentru a se ruga și a se conecta cu Dumnezeu. Respectând regulile și practicile stabilite în biserică, arăți respect față de Dumnezeu şi faţă de credința oamenilor în El.

Cum trebuie să te comporţi în biserică. 14 reguli de la părintele Ilie Cleopa

Părintele Cleopa atrăgea atenţia asupra faptului că cel care nu respectă aceste 14 reguli atunci când intră în biserică nu face decât să se osândească.

Fraților, trebuie să șțiți că un creștin care merge la biserică are 14 reguli canonice de bună cuviință, dacă vrea să-l folosească sfânta biserică. Dacă nu le împlinește, se duce la biserică spre osândă.

Dacă vreți să fiți fii cu adevărat ai Bisericii lui Hristos celei dreptmăritoare, care ne naște pe noi prin apă și prin Duh la Botez, de aproape 2000 de ani, în Biserica lui Hristos, care este stâlp și întărire a adevărului, să șțiți regulile de mergere la biserică, după cum urmează:

Citeste si Biserica din București în care să te rogi pentru a-ți găsi sufletul pereche. Ce trebuie să faci timp de 9 marți

1. Prima condiție canonică pentru a merge la Sfânta Biserica este să te ierți cu toți. Dacă merge mama la biserică sau tata, să zică: „Iertați-mă, măi, băieți ! Iartă-mă, soție!”

2. A două condiție canonică. Când mergi la Biserică, să duci un mic dar din casa ta. Măcar o lumânărică, măcar un bănuț, o prescură, un pahar de vin, ce poți. Că prin acel mic dar pe care-l duci tu se binecuvântează toată averea ta, căci îl dai jertfă lui Dumnezeu.

3. A treia condiție canonică. La biserică este bine să mergi mai de dimineață, ca să poți apucă Evanghelia Învierii de dimineață și Slavoslovia. Și totodată dacă te duci mai devreme, te poți închina liniștit, nu-i lume multă, te duci la locul tău fără să deranjezi slujba.

4. A patra condiție canonică. Totdeauna bărbații în biserică trebuie să stea în partea dreaptă, iar femeile în partea stângă. Și în ordinea aceasta trebuie să stea în biserică: bărbații bătrâni în frunte, cei mai puțin cărunţi la spate, cei mai tineri în spatele lor, flăcăii și băieții tot așa. La fel și femeile. Iar între bărbați și femei, să lăsați o cărare în biserică, ca să meargă cine vine să se închine și să ducă darul la Sfântul Altar.

5. A cincea condiție canonică este să nu vorbiți în biserică, este mare păcat. Dacă este mare nevoie să vorbeșți, vorbește în șoaptă sau prin semne.

6. A șasea condiție canonică. Dacă mergi la biserică, să nu ieși până nu se termină slujba. Numai, Doamne ferește, dacă ești bolnav sau dacă pățești ceva. Dar altfel să nu ieși, că, dacă ieși înainte de terminarea Liturghiei, eșți asemenea cu Iuda, care a ieșit de la Cina de Taină, unde erau la masă Mântuitorul cu Apostolii și s-a dus și L-a vândut pe Hristos. Așa arată Sfântul Ioan Gură de Aur.

7. A șaptea condiție canonică pentru cei ce merg la biserică. Când vă închinați la sfintele icoane, să nu sărutați sfinții pe față, că-i păcat. Dacă sfântul este pictat în picioare, îi săruți picioarele, dacă este pictat pe jumătate, îl săruți la partea de jos.

8. A opta condiție canonică. Să șțiți că după ce dă preotul binecuvântare de Sfânta Liturghie, nimeni nu mai are voie să se închine la icoane în biserică sau să mai ducă daruri la altar, că este mare păcat.

Când auzi că zice preotul: „Binecuvântată este Împărăția Tatălui și a Fiului și a Sfântului Duh, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor”, este gata! De atunci fiecare stă la locul lui liniștit, nu se mai duce să se închine. Chiar de-ai venit cu un dar în biserică, cu lumânare și cu prescură, le dai la urmă.

Că din timpul acela preotul intră în Sfânta Liturghie și nu mai are timp să ia darul. Că dacă te duci și el se oprește de la Liturghie, îi rămân o mulțime de rugăciuni și are păcat. Deci darurile se dau la biserică până se dă binecuvântarea de Liturghie.

De atunci înainte nu mai este voie nici să te închini la icoane, pentru că îi tulburi pe cei care vor să asculte Sfânta Liturghie.

Citeste si Poate fi un tatuaj sub formă de cruce arma diavolului? Ce spune Biserica despre enoriaşii care îşi fac „trup cioplit”

9. A nouă condiție canonică. Creștinii trebuie să stea în genunchi când se sfințesc preacuratele daruri, când se cântă: „Pe Ține Te lăudăm, pe Ține bine Te cuvântăm… !” Alții stau în genunchi și la Evanghelie. Nu-i o greșeală. La Axionul Maicii Domnului și la Tatăl Nostru, atunci se stă.

Cei ce au dezlegare și vor să se împărtășească cu Preacuratele Taine trebuie să-și ceară iertare de la toți, de la cei mai bătrâni până la cei mai tineri. Dacă sunt bărbați, se duc la cei mai bătrâni oameni din frunte. Şi de la care au avut vreo supărare, Doamne ferește, să ceară iertare.

La fel și femeile să se ducă la cele mai bătrâne și să ia iertare, să le sărute mâna, iar acelea să le sărute pe frunte.

Această rânduiala se face înainte de a merge la Sfânta Împărtășanie. Și apoi iei o lumânărică aprinsă și la iconostas o dai în mâna paracliserului; nu mergi cu ea înaintea preotului, în fața Sfântului Potir. Pentru că în față Sfântului Potir când mergeți, nu aveți voie să fiți cu lumânarea aprinsă, nici să mai faceți Sfânta Cruce, că-i mare primejdie. Mulți, făcând cruce, s-a întâmplat că au lovit Sfântul Potir, pe preot, și au vărsat Sfintele.

Când mergi în față Sfântului Potir pui mâinile cruciș pe piept. Și atunci preotul ia cu lingurița Preasfintele și Preacuratele Taine și ți le da să le mănânci.

10. A zecea condiție canonică. După ce-ai primit Preacuratele Taine ale lui Iisus Hristos, treci la ușa diaconească, ca acolo să-ți dea anafora și un păhăruț de vin. Apoi treceți la strană sau în pridvor, să vă citiți molitfele sau rugăciunea de mulțumire după Sfânta Împărtășanie.

Nimeni nu are voie să se împărtășească dacă nu și-a citit rugăciunile de împărtășire (molitfele). Apoi, cele de mulțumire.

Cel ce s-a împărtășit nu mai are voie să sărute mâna preotului. Până nu stai la masă, nu mai ai voie să săruți nici sfintele icoane, nimic, că ai primit pe Hristos atunci. După masă, poți să săruți mâna și sfintele icoane.

După împărtășanie, n-ai voie să scuipi trei zile și trei nopți. Așa-i după rânduiala canonică. Dar măcar până a două zi, măcar 24 de ore să țineți minte. Dar, trei zile arată cartea.

Cei căsătoriți, care vor să se împărtășească cu Preacuratele Taine, trebuie să păzească curăţia în familie, măcar trei zile, iar după ce s-au împărtășit să țină măcar două zile. Iar în posturi, trebuie să trăiască toate zilele în curăţie.

11. A unsprezecea condiție canonică. Cel ce a venit la biserică dintr-o familie, se cheamă apostolul familiei. El trebuie să ia sfânta anafora pentru toți cei de acasă.

Cei de acasă n-au voie, Doamne ferește, în Duminici și sărbători, să mănânce ceva, până nu vine cel de la sfânta biserică să le aducă sfânta anafora, să se împărtășească cu sfânta anafora în locul Preacuratelor Taine.

Duminică și în sărbători, în timpul Sfintei Liturghii, n-ai voie să faci mâncare, că este mare păcat. Fă mâncarea de sâmbătă seară și pune-o undeva la rece și o încălzești când veniți de la biserică. În caz de mare nevoie, după ce ieși de la Sfânta Liturghie, ai voie să faci mâncare. Dar în timpul Sfintei Liturghii, când preotul leagă cerul cu pământul și scoate părticele pentru milioane de suflete, tu să nu te apuci atunci să faci mâncare, că-i mare păcat!

12. A douăsprezecea condiție canonică. Cel ce a fost la sfânta biserică, când a zis preotul: ” Cu pace să ieșim! Întru numele Domnului” și a făcut otpustul, adică sfârșitul Liturghiei, face trei închinăciuni în mijlocul bisericii și merge acasă.

De la biserică să nu se oprească până la ușa lui. Nu cumva să-l ducă diavolul de la biserică la crâșmă sau la joc, că atunci e vai de el. A început cu Dumnezeu și termină cu diavolul. Că așa face vrăjmașul: „Dar oare să mă duc pe la cutare cumătru; dar, să mă duc până la cutare; dar, să merg oleacă la crâșmă?”.

Bucuria diavolului că te-a scos din raiul lui Dumnezeu și te duce în iad, căci crâșma este gură iadului. Dracul, când ai intrat în crâșmă, îți bate trei cuie. Primul cui, când ai pus piciorul pe pragul crâşmii; al doilea, când ai stat pe scaun la masă, în crâșmă; și al treilea, când ai luat primul pahar. Pe urmă eșți al lui; te ține el acolo, nu scapi degrabă. Ți-a bătut trei cuie.

13. A treisprezecea condiție canonică. Când mergi acasă, zi o rugăciune la sfintele icoane și când toți stau la masă, tu să le povesteșți ce ți-a rămas și ție în cap de la biserică. „Uite, a fost Apostolul cutare, Evanghelia cutare; preotul a ținut predică cutare!”, ca să audă și cei ce n-au putut merge la biserică, din motive binecuvântate.

14. A paisprezecea condiție canonică. După ce ai stat și tu la masă, să te odihnești două ore. Apoi trebuie să te duci în Duminici și sărbători să faci vizite și să cercetezi pe cei bolnavi și săraci.

Dacă știi un bătrân bolnav sau o femeie bolnavă sau un copil, sau cineva care zace de mulți ani, du-te și-l cercetează, că auzi ce spune Hristos în ziua Judecății: Bolnav am fost și nu m-ați cercetat (Matei 25, 36).

Dacă nu poți duce un dar cât de mic la cel bolnav, du-te și-i spune un cuvânt de mângâiere: „Răbdă, frate! Roagă-te lui Dumnezeu că te iubește! Dumnezeu, pe care-L iubește, îl ceartă. Și dacă ai să rabzi în lumea asta, n-ai să mai rabzi dincolo. Așa a răbdat Iov, așa a răbdat Lazăr!”

Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care poate trăi chiar și 500 de ani. Longevitatea sa i-a uimit pe oamenii de știință
Capital.ro
Mașinile interzise pe șosele. Ordinul UE pentru cei care alimentează cu motorină. Când devine lege
Playtech.ro
Stațiunea din România, adorată de turiști! E o reală comoară! Vin de la mii de km să o viziteze!
DailyBusiness
Este vestea cea mare! BNR anunță ce se întâmplă cu ratele românilor
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Spynews
”Nu îmi este frică”. A fost sau nu Gabi Bădălău bătut de Bianca Drăgușanu?! Ce spune despre presupusele acte de violență ale vedetei de la o petrecere
Evz.ro
Bogdan Vlădău nu știe cum să-i mai intre în grații Ginei. Vedeta îl ignoră total, cel puțin pe net
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Nuntă cu final tragic! O șoferiță și-a condus mama spre MOARTE, după ce s-a răsturnat într-o râpă.
Capital.ro
Doliu național. S-a stins un titan al muzicii românești: A dus numele țării pe toate continentele lumii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, în vizită oficială la Beijing pentru prima dată de la începutul invaziei ruse
MediaFlux
EUROPA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu RUSIA! AVERTISMENT de la granița ROMÂNIEI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!