Cum usuci rufele iarna. Trucul genial şi greşeala majoră pe care le facem

Oamenii de ştiinţă au descoperit că hainele puse la uscat în interiorul caselor ameninţă sănătatea persoanelor predispuse la astm, rinită alergică şi alte tipuri de alergii.
Alina Costache
11 dec. 2021, 08:35
Cum usuci rufele iarna. Trucul genial şi greşeala majoră pe care le facem

Rufele nu s eusucă aşa uşor iarna, iar varianta facilă de a le aşeza pe calorifer ne periclitează sănătatea. Evită să usuci rufele în încăperile în care petreci cel mai mult timp, cum ar fi dormitorul, pentru a reduce riscul de umezeală și mucegai. Un suport de uscare montat pe perete este o opțiune bună: nu ocupă spațiu pe podea și îl poți plia.

Alternativ, încearcă o frânghie de rufe retractabilă, care poate fi trasă înapoi și pusă deoparte atunci când nu este folosită.

Greşeala care te poate costa sănătatea. De ce NU e bine să usuci hainele pe calorifer
Hainele durează mai mult să se usuce în interior și pot capta mirosuri de mucegai enervante, mai ales în camerele mici și în cele cu podea cu covoare.

  • Nu umple prea mult mașina de spălat. Înghesuirea hainelor va lăsa hainele mai umede la sfârșitul spălării și, în cele din urmă, vor avea nevoie de mai mult timp pentru a se usca.
  • Stoarce bine rufele și scutură-le bine atunci când le scoți din mașina de spălat pentru a extrage surplusul de apă și umezeală. Atenție, deoarece nu toate materialele (tricotaje și delicatese) pot suporta o centrifugare suplimentară.
  • Atârnă imediat hainele. Nu le lăsa în mașină sau în coșul de rufe, deoarece acestea pot să miroasă a mucegai și chiar să dezvolte mucegai.
  • Poziționează rufele lângă o fereastră deschisă sau într-un loc cu o bună circulație a aerului. Evită să suprapui prea multe haine în aceeași parte a uscătorului, deoarece acest lucru poate întârzia procesul de uscare. În schimb, împrăștie hainele în mod egal, la cel puțin un centimetru distanță și întoarce-le după câteva ore pentru a le ajuta să se usuce uniform.
  • Spală hainele cu un balsam pentru țesături, care previne acumularea de mirosuri de umezeală și oferă o prospețime imbatabilă sau poți face propriul balsam acasă.
  • Atârnă articolele mai delicate, cum ar fi cămășile, pe umerașe de pe suportul de uscare. Aceasta va asigura uscarea mai multor haine deodată și vor fi mai puțin șifonate. După ce sunt complet uscate, le poți pune direct în dulap.
  • Nu usca hainele pe calorifer. Acest lucru crește umiditatea din aer, ceea ce poate duce la condiții de umezeală în care sporii de mucegai se dezvoltă – ceea ce reprezintă un risc pentru sănătate. De asemenea, poate crește facturile de energie din cauza creșterii consumului de energie.

Greșeala pe care toate gospodinele o fac. Trebuie să aibă grijă la gătitul cu staniol. Cercetătorii trag semnalul de alarmă!

Asigură-te întotdeauna că hainele sunt bine uscate înainte de a le pune deoparte. Acest lucru va ajuta la prevenirea apariției mucegaiului în zonele cu o circulație slabă a aerului, cum ar fi dulapurile și sertarele – și va ajuta hainele să rămână mai proaspete pentru mai mult timp.

3 lucruri pe care le faci iarna și care îți pot pune plămânii în pericol

1. Uscarea hainelor pe calorifer
Pentru că vremea nu este tocmai prietenoasă în timpul iernii, oamenii obișnuiesc să usuce hainele pe calorifer. Acest lucru duce la creșterea umidității în interiorul locuinței, ceea ce permite dezvoltarea mucegaiului și a fungiilor. Persoanele care suferă de astm pot întâmpina neplăceri și chiar pot suferi crize puternice. În plus, există riscul ca persoanele cu un sistem imunitar slăbit să dezvolte o boală numită aspergiloză, aceasta fiind o reacție declanșată de ciuperca numită Aspegillus. Afecțiunea se manifestă prin tuse, febră, oboseală cronică, scăderea în greutate și starea generală proastă.

https://www.youtube.com/watch?v=IwXMUB5l40Q

În cazul în care hainele nu pot fi uscate afară, se recomandă uscarea acestora într-un spațiu foarte bine ventilat.

2. Folosirea lumânărilor parfumate
Folosite pentru a obține o atmosferă romantică, lumânările parfumate nu sunt privite cu ochi buni de către medici. Acestea elimină în aer compuși organici volatili care pot avea un impact negativ asupra sistemului respirator. Există un risc ridicat în rândul copiilor de a dezvolta astm bronșic, în timp ce în cazul adulților pot să apară boli de inimă. Mai mult, pot să apară inflamații ale nasului, gâtului, dificultăți de respirație, greață, iar în cazuri grave chiar o deteriorare a sistemului nervos central, potrivit dailymail.co.uk.

Atunci când ard, lumânările eliberează în aer formaldehidă, aceasta fiind asociată cu anumite tipuri de cancer.

3. Arderea lemnului
Șemineul este elementul de decor care completează perfect atmosfera caldă din interiorul locuinței. Medicii atrag atenția că arderea lemnului poate cauza probleme de respirație sau le poate agrava pe cele existente prin inflamarea căilor respiratorii.

 

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
Playtech.ro
Wow! Cum arată Prințul George la 11 ani. E leit tatălui său, William
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Filmul care s-a dovedit un eșec colosal. Investițiile au fost colosale
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Noi TESTE pentru șoferii din România. Ce analize sunt obligați să facă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Kremlinul evocă retorica neprietenoasă a vicepreședintei SUA Kamala Harris
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!