Autostrada A8 Târgu Neamţ – Iasi – Ungheni intră în linie dreaptă. După avizarea studiului de fezabilitate, urmează construcția propriu-zisă.
traseul acestui tronson al A8 se desfăşoară pe teritoriul judeţului Iaşi, începand din zona localității Moțca, tranzitează teritoriile localităților Pașcani, Târgu Frumos, Podu Iloaiei, municipiul Iași si se finalizează în zona localității Ungheni, unde face joncțiunea cu Podul peste Prut.
Șeful CNAIR precizează că pe traseul cu o lungime de circa 93 kilometri vor fi construite inclusiv:
– 101 poduri/pasaje,
– 14 tuneluri,
– 11 noduri rutiere,
– 4 spații de servicii,
– 2 Centre de Întreținere și Coordonare (CIC)
– 6 parcări de scurtă durată.
Valoarea totală estimată pentru construcția acestui tronson al A8 (Autostrada Unirii) este de 26,39 de miliarde de lei (5,3 miliarde de euro), fără TVA.
Traseul autostrăzii se desfășoară in zona Moldovei, relieful fiind in principal cel de tip podiș, cu zone cu diferențe relativ mari de cotă. Conform studiului geotehnic preliminar, mai mult de o treime din traseu străbate zone cu risc mare de alunecări de teren, solurile din aceasta zona fiind de tip argile contractile (PUCM) sau/si cu sensibilitate mare la umezire, potrivit memoriului de mediu.
A8 Tg Neamț – Iași – Ungheni, împărțită în patru tronsoane
Lungimea totală a traseului este de cca 93,27 km și se împarte în patru tronsoane distincte, după cum urmează:
– Tronson 1 Km 0+000 – km 31+500, respectiv Târgu Neamț (zona Moţca – DN2) – Târgu Frumos (DN28B);
– Tronson 2 Km 31+500 – km 60+100, respectiv Târgu Frumos- DN28 (zona Lețcani);
– Tronson 3 Km 60+100 – km 77+800, respectiv DN28 (zona Lețcani) – DN24 (zona cât mai apropiată de municipiul Iași);
– Tronson 4 Km 77+800 – km 93+270 (sfârşitul proiectului va fi în punctul vamal de la Pod peste Prut la Ungheni, amplasat în UAT Golăieşti).
A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
„Toate cele 14 tuneluri sunt unidirecționale, formate din două galerii, câte una pentru fiecare sens de circulație al autostrăzii. Acestea sunt prevăzute cu câte două benzi de circulație și două trotuare de evacuare pe fiecare sens de circulație, iar în zonele în care declivitatea longitudinală a liniei roșii a autostrăzii depășește 3%, este prevăzută a treia bandă de urcare pentru vehicule lente. Gabaritul rutier în interiorul tunelurilor este de 5 metri iar cel pietonal, de 2,5 metri”, se arată în studiul de fezabilitate revizuit pentru A8 Tg Neamț – Iași, Ungheni, citat de ECONOMICA.NET.
Tot din același document, se înțelege că a treia bandă ar înlocui banda de urgență și nu ar influența prea mult costurile totale ale lucrărilor.
„Pe sectoarele cu declivități prelungite care depășesc 3% pe calea unidirectională care urcă, la autostrăzile cu câte două benzi pe fiecare cale unidirectională, pentru circulația vehiculelor grele se prevăd benzi suplimentare de minim 3,50 m lățime paralele si adiacente cu benzile din dreapta sensului de urcare, având aceeasi structură rutieră cu a căilor de circulație si care înlocuiesc benzile de stationare accidentală. În fapt pe aceste sectoare cu declivitate mai mare de 3% se mărește lățimea benzii de urgență cu 1 m, acest lucru neavând un impact major asupra costurilor totale ale autostrăzii”, se mai explică în Memoriul de Mediu.