Încă din 2010, locuitorii din Drumul Taberei au constituit grupul „Iniţiativa Favorit” şi au întreprins o serie de acțiuni în relație cu autoritățile locale, pentru a stârni un mai mare interes din partea acestora pentru reabilitarea şi repunerea în funcţiune a cinematografului, sub forma unui centru cultural de cartier.
Prin urmare, luni, în ședința ordinară a Consiliului Local al sectorului 6 s-a aprobat bugetul consolidat de venituri și cheltuieli, alocându-se pentru consolidarea, extinderea și modernizarea Cinematografului „Favorit” suma de aproximativ 2,6 milioane de euro.
Noul cinema se va numi Centrul Cultural Favorit şi se aşteaptă a fi principala zonă de atracţie din Drumul Taberei.
Planurile administraţiei locale pentru Cinematograful Favorit arată că peste doi ani acesta va fi o premieră din punct de vedere tehnologic. Săli de cinema, de spectacole, cafenele, restaurante şi pereţi mişcători fac parte din proiectul noului centru cultural european.
Proiectantul noului Centru Cultural, arhitectul Radu Teacă, speră ca acesta să devină cel mai important punct de atracţie din zonă.
„Credem că Centrul Cultural Favorit trebuie să îndeplinească pe lângă rolul funcţional şi acela de „landmark” capabil să devină un pol de atracţie în zonă. Pe lângă acest gând ce ţine de o strategie macrourbană, din punct de vedere al sitului credem că o formă sculpturală, fără o „faţadă principală” dar şi fără o terasă mai puţin fotogenică s-ar armoniza prin contrast cu o zonă cu imobile în parte realizate prin anii 60-70, moderniste, carteziene anturate de multe spaţii verzi”, descrie Radu Teacă pe site-ul său viitorul proiect.
Cinematograful „Favorit” a fost construit în anii ’70 şi funcţiona pe două nivele, având în total 944 de locuri. Sălile cinematografului erau pline, mai ales în perioada comunismului, când nu existau prea multe opţiuni de petrecere a timpului liber.
„Cozile erau imense în fiecare zi şi se prelungeau până afară din clădire. 20 de locuri le dădeam în picioare, căci veneau oameni cu trenul de pe lângă Capitală, la film. Am prins biletul şi 7 lei, şi 12, şi 15”, declara fosta casieră Constanţa Corlăţeanu pentru gandul.info.
Mult timp „Favorit” a fost considerat al doilea cinematograf din ţară, după „Patria”. Uşor, uşor, numărul spectatorilor a scăzut, iar în anul 1997 cinematograful a fost închis.
Proiectul tehnic al Centrului Cultural Favorit poate fi consultat AICI