Cum va arăta Crăciunul pentru români anul acesta. Raed Arafat: „Trebuie să invităm cât mai puține persoane”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a făcut o serie de declarații legate de cum ar trebui să se comporte românii în preajma sărbătorilor de iarnă, astfel încât să evite riscul de infectare cu coronavirus.

23 nov. 2020, 22:40
Cum va arăta Crăciunul pentru români anul acesta. Raed Arafat: „Trebuie să invităm cât mai puține persoane”

Raed Arafat, declarațiile momentului!

Potrivit secretarului de stat în MAI, e de preferat să invităm în locuința noastră cât mai puține persoane. Raed Arafat susține că putem avea un Crăciun normal, dar să fie mai restrâns.

Șeful DSU a mai spus că din luna ianuarie intrăm într-un nou val al pandemiei, dar că totul depinde de comportamentul românilor.

„Trebuie să fim atenţi la mobilitate de Crăciun. Riscul de răspândire e mai mare dacă invităm la noi pe cineva. Trebuie să invităm cât mai puţine persoane. Putem avea un Crăciun normal, dar mai restrâns. Analizele spun că în ianuarie vine un nou val, dar totul depinde de om. De comportamentul fiecărui individ. Cea mai importantă parte e prevenirea”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

Vaccinul antiCovid. Cât de sigur este şi câţi români vor fi vaccinaţi

Raed Arafat a mai vorbit despre vaccinul anti-covid care va ajunge în România şi care ar trebui să stopeze pandemia. Şeful Departamentului pentru Situații de Urgenţă spune că este nevoie de vaccinarea a cel puţin 70% dintre români.

„După injecţie corpul tău face anticorpi, mai trebuie inclusiv o injecţie de reapel, care se face la două luni, altfel vaccinul e inutil. Trebuie să vaccinezi 70% din populaţie ca să avem un efect. Ce faci prin vaccinare e că te protejezi, cu cât se vaccinează mai mult. Cu cât numărul celor vaccinaţi va fi mai mare, cu cât reîntoarcerea la o viaţă normală va fi mai posibilă. Totul va fi transparent şi nu va exista nicio problemă şi îndoială. Ce folosim noi va folosi toată Europa”, a mai spus Raed Arafat.

Raed Arafat a făcut precizări și pe un subiect foarte controversat în această perioadă: efectele adverse ale vaccinului antiCovid.

„Niciun vaccin nu poate să nu aibă efecte secundare, dar asta nu trebuie să fie o piedică. Nici măcar nu ştim care e durata de impact a virusului asupra corpului. Sunt oameni de la un an de la infecţie care au sechele pulmonare. Virusul poate să aibă un impact serios, iar virusul poate să impiedice acest lucru”, a adăugat Arafat.