Martin Vargic, un grafician amator din Slovacia, a realizat o hartă care arată ce se va întâmpla dacă se vor topi calotele de gheaţă de la poli şi nivelul mărilor şi oceanelor va creşte cu aproximativ 80 de cm.
Dacă la o primă vedere harta lumii nu pare să fie foarte schimbată, o analiză mai atentă arată modificări dramatice. Vechile linii de costă sunt marcate cu linie punctată, iar zonele care vor fi atunci sub apă pot fi mai uşor observate.
Jumătate din Anglia se va scufunda, la fel se va întâmpla şi cu unele din oraşele importante ale Europei, cum este Amsterdam sau Berlin. Şi România va fi afectată, pentru că nivelul Mării Negre va creşte de asemenea şi Dobrogea va fi acoperită de ape. În Statele Unite, costa de est va ajunge sub apă, inclusiv oraşele New York, Houston, Miami, Washington. Vargic spune că a realizat această hartă analizând datele furnizate de NASA. El spune că dacă se vor topi calotele de gheaţă de la poli, nivelul mărilor va creşte cu 80 de cm sau chiar 1 metru. Urmările vor fi catastrofale pentru întreaga civilizaţie umană şi pentru biosferă.
Efectele vor fi şi mai mult resimţite pentr că 75% din populaţia lumii trăieşte în zone destul de joase. Pe măsură ce clima se va încălzi, vor avea loc tot mai des fenomene extreme: inundaţii, uragane, iar zonele de deşert se vor extinde.
Desigur, este puţin probabil să asităm la acest fenomen în decursul vieţii noastre, dar dacă emisiile de dioxid de carbon nu vor fi controlate, clima Terrei se va încălzi cu peste 4 grade până în anul 2100, spune Vargic. Oamenii de ştiinţă cred însă că abia peste aproximativ 5.000 de ani se va întâmpla asta, deşi admit că procesul de încălzire globală a început deja, iar nivelul apelor a crescut cu 18 cm în ultimul secol.
Anul trecut, cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au spus că acest fenomen deja a scăpat de sub control, iar efectele devastatoare se vor resimţi la New York în jurul anului 2047 şi în Londra până în 2056. Aceste zone nu vor mai putea fi locuite.
Şi National Geographic a realizat o hartă unde prezintă posibile schimbăril în cazul creşterii nivelului oceanelor. Harta o puteţi vedea aici.
Sursa: descopera.ro