După data de 15 mai, odată cu posibila ieşire din starea de urgenţă, ar putea reîncepe şi activitatea clădirilor de birouri, un pas important pentru reluarea activităţii economice, însă care trebuie făcut cu îndeplinirea anumitor condiţii. Profesorul Alexandru Rafila susține că în birourile open-space ar trebui înjumătățit numărul de angajați și ar trebui instalate separatoare.
Citește și: Alexandru Rafila: „Cred că 400.000 de români au trecut deja prin boală”
”Trebuie în primul rând să le facă ture, să stea mai puţin, ideal e să ai jumătate din efectiv şi dacă poţi să ai separatoare, care nu înseamnă să faci neapărat pereţi, dar nişte separatoare, care pot fi şi transparente, care trebuie şterse periodic”, a declarat Alexandru Rafila la „Marius Tucă Show”.
De asemenea, medicul susține că curățenia trebuie făcută temeinic, iar accestul în spațiile comune, în toalete și bucătării trebuie reglementat.
”Igiena şi curăţenia trebuie făcute temeinic şi, pentru asta, trebuie să existe personal dedicat. Ce e interesant, sfatul pe care îl oferă inclusiv Organizaţia Internaţională a Muncii, este să suplimenteze personalul pentru curăţenie. Să nu îl supraîncarce cu activitate, să angajeze persoane care să ţină un nivel important de curăţenie, să reglementeze accesul în spaţiile comune, în toalete, în bucătării”, a mai spus preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.
Alexandru Rafila susține că autorităţile trebuie să facă un ghid cu recomandări pentru realuarea activităţii economice. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, munca de acasă este o soluţie, dar nu pe termen lung. Iar angajatorii trebuie să se asigure că psihicul oamenilor nu este afectat de izolare.
„Sănătatea mintală este extrem de importantă. Oamenii care sunt izolaţi prea mult timp se readaptează greu şi trebuie susţinuţi în acest demers. Ideea stau acasă, lucrez de acasă doi ani, nu mă mai întâlnesc cu nimeni, nu este în niciun caz bună”, a mai declarat profesorul.