Pentru cei aflaţi la munte în perioada Sărbătorilor, Moş Crăciun va veni cu sania. „În momentul de faţă există un strat de zăpadă destul de consistent în zonele de munte, la altitudini mai mari, şi date fiind temperaturile destul de modeste din următoarele zile, cu siguranţă acesta se va menţine„, a declarat pentru România TV meteorologul Gabriela Băncilă. Spre exemplu, miercuri seara, în zona înaltă se înregistrau temperatrui de până la – 17 grade Celsius. În general, valorile termice în următoarea perioadă în aceste zone se vor menţine în jurul pragului de ger, adică în jur de – 10 grade.
La nivelul întregii ţări, temperaturile sunt uşor mai scăzute decât normalul perioadei, cu aproximativ 2-3 grade Celsius. Noaptea de miercuri spre joi vine cu temperaturi sub pragul gerului în partea de est a Transilvaniei. „Urmează două nopţi destul de reci. Temperaturi negative vor fi în toată ţara. În următoarele zile va ninge doar în zona Maramureşului, însă nici acestea nu vor fi prea însemnată cantitativ, pentru că ţara noastră va fi traversată de periferii ale unor pasaje frontale, astfel că intensitatea acelor precipitaţii nu va fi semnificativă„, a adăugat Gabriela Băncilă.
Vremea îşi va păstra capriciile cu care ne-a obişnuit în ultima perioadă. „O încălzire semnificativă se conturează în continuare, în perioada Crăciunului. Temperaturi apropiate de normal încă din jurul zilei de 23 decembrie şi o continuare a acestei încălziri, ce va culmina cu temperaturile foarte ridicate din ziua de Crăciun. Vor fi valori pozitive în mare parte din ţară, atât ziua cât şi noaptea. În ziua de Crăciun temperaturile vor pleca de la 2-3 grade în zonele depresionare şi cel mai probabil vor ajunge la 13 grade în partea de sud şi sud-vest a teritoriului. Pe fondul acestui transport de aer cald peste zona ţării noastre, precipitaţiile se vor transforma din ninsoare în lapoviţă şi chiar ploaie în Ajunul Crăciunului, în unele zone. Este favorizată astfel apariţia poleiului, fenomen meteorologic asupra căruia vrem să atragem atenţia. De asemenea, vântul va sufla cu putere în zona de munte a Carpaţilor Orientali, cu viteze de 80-90 km/oră„, a mai spus Gabriela Băncilă.