Vineri, vremea rămâne în general instabilă. Cad ploi însoțite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului trecător cu aspect de vijelie, în estul, centrul şi sud-estul ţării, dar şi la munte, zone in care sunt aşteptate cantităţile de apă ce vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp şi va cădea grindină. Astfel de fenomene se vor semnala pe arii ceva mai restrânse şi în celelate zone. Temperaturile maxime se vor încadra între 19 grade în depresiuni şi în Dealurile de Vest şi 27 de grade în sudul extrem al ţării.
Citeşte şi Fenomene meteo EXTREME în România. Vezi previziunile făcute de ministrul Apelor
Şi Bucureştiul va avea parte vineri de nori şi din când în când, mai ales după-amiază şi noaptea, cad ploi de vară, cu tunete, fulgere şi rafale de vânt. Pentru că se mai arată puţin şi soarele, în termometre se strâng în orele amiezii 24…25 de grade.
Presiunea atmosferică variază uşor în jurul valorii de 755 mm Hg, valoare doar puţin sub cea considerată confortabilă pentru om.
Sâmbătă, vremea rămâne instabilă, norii domina cerul în toate regiunile şi pe arii extinse vor cădea ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor fi izolat mai însemnate şi se menţin condiţiile de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 19…20 de grade în depresiuni şi local în Moldova şi 27 de grade în sudul Olteniei.
Vremea se va menţine instabilă şi sâmbătă în Bucureşti. Temporar înnorările vor fi accentuate şi, mai ales ziua lasa ploi, cu tunete, fulgere şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 23…24 de grade.
Duminică se mai încălzeşte puţin, dar nu scăpăm de ploi. Norii împart cerul cu soarele şi local sunt aşteptate averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat vor mai fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 22…23 de grade pe litoral şi, local, în nordul şi centrul ţării şi 29 de grade în sud-vest.
Vremea se va încălzi uşor duminică şi în Bucureşti, dar se va menţine în general instabilă. Din când în când norii domină cerul şi lasă ploi cu descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă va fi de 25…26 de grade.
Vremea va continua să se încălzească în prima zi a săptămânii viitoare când se aşteaptă maxime, în general, între 24 şi 30 de grade, cu cele mai ridicate valori în sud-estul şi sudul extrem al ţării. De marţi se mai răcoreşte, urmând ca spre mijlocul săptămânii temperaturile să se apropie de normalul datei din calendar. Ploile nu se opresc, asta pentru că vremea rămâne în general instabilă. Vorbim despre ploi de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea vestică a ţării pe parcursul zilei de luni, apoi în cea mai mare parte a ţării. Izolat, vor fi posibile căderi de grindină şi cantităţi de apă însemnate.
Vineri, la munte, vremea va fi în general instabilă. Norii de furtună acoperă cerul şi aduc ploi, descărcări electrice şi intensificari ale vântului. Trecător, vor fi chiar vijelii, va cădea grindină, iar cantitaţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 30…40 l/mp şi va cădea grindină. Sunt aşteptate 17 grade în termometre pe Valea Prahovei, la Predeal, un grad mai mult chiar la Stâna de Vale, în schimb pe crestele mai înalte temperaturile nu au acelaşi avânt. Vor fi 13 grade la Semenic şi 11 grade pe Vârful Toaca în Munţii Ceahlău.
Manifestările de instabilitate atmosferică se vor semnala şi pe litoral vineri, unde norii domină cerul din când în când şi aduc ploi de scurtă durată, cu tunete, fulgere şi rafale de vânt. Totodată, nu este exclus să cadă grindina, iar maximele termice în aer se vor situa în jurul valorii de 24 de grade şi vor fi condiţii de grindină. Temperatura apei mării la ţărm va fi cuprinsă între 14 şi 16 grade, ceea ce înseamnă că nici măcar de o bălăceală nu vă puteţi bucura dacă vă aflaţi pe litoral.
În Transilvania, cerul este acoperit de nori care lasă ploi torenţiale pe alocuri, cu tunete şi fulgere, ba chiar si grindină, iar rafalele de vânt din nou ridică probleme. Din când în când se arată şi soarele. Temperaturile ajung la 21…23 de grade în estul şi sud-estul regiunii, dar urcă ceva mai mult, spre 24…25 de grade în restul zonei.
În nord-vestul ţării, cerul este parţial acoperit de nori, dar, chiar dacă e loc şi de soare, avem şi aici ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, dar pe arii mai restrânse şi la cote mai reduse. Regimul termic se anunţă destul de plăcut, cu 24…25 de grade la prânz.
Şi în regiunile vestice deschidem vineri umbrelele, dar le mai şi închidem din când în când, pentru că se mai arată şi soarele, iar temperaturile sunt agreabile.
În Oltenia, ziua a pornit cu soare, dar se înmulţesc norii în orele amiezii aşa că apar ploile de vară, cu tunete şi fulgere, mai ales în zone deluroase. Mercurul în termometre se avântă spre 25….26 de grade, chiar 27 de grade în extremitatea sudică a regiunii.
În jumătatea vestică a Munteniei, soarele împarte cerul cu norii şi lasă ploi rapide, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, mai ales în zonele de deal după amiază şi după căderea noptii. Temperaturile pleacă de la 24 de grade în nord şi urcă până la 27 de grade în sud, spre Alexandria şi Giurgiu.
În sud-est avem parte de numai câteva raze de soare care nu vor reuşi să străpungă prea mult pătura de nori din care cad ploi puternice, cu tunete şi fulgere. Şi aici bate vântul puternic, aşa că este destul de răcoare, mai ales că nici maximele nu trec de 24….26 de grade.
În Moldova ploile sunt la cote ridicate. Descărcările electrice nu lipsesc nici ele, vântul bate în rafale până la cote de vijelie, iar grindina întregeşte tabloul unei zile de vară deloc liniştite. Temperaturile pleacă de la 21 de grade în Bucovina şi ajung la 24…25 de grade în estul şi sudul zonei.