Părintele Calistrat este de părere că această disciplină ar trebui predată în şcoli doar elevilor care au împlinit cel puţin 14 ani, aceasta fiind vârsta la care hormonii încep să-şi facă de cap.
”Vârsta la care trebuie să intre un copil în cunoștințele vieților personale, trebuie să fie într-adevăr vârsta de 14 ani. Atunci este vârsta la care un copil primește buletinul și este și vârsta pubertății, când războiul hormonilor intră în trupul lui și începe să își facă activitatea biologică„, precizează preotul.
„Legat de problematica părinților, ca om care spovedesc tot felul de oameni, la orice fel de vârstă, să știți că cei mici, la vârsta de 12-13 ani iau cunoștință cu lumea pornografică. Când avem de a face cu părinți responsabili sau cu niște părinți care și-l educă pe cel mic într-un mod civilizat și moral, etic, părinții pun accent pe două lucruri: 1. să fie educat prin învățătura pe care a dobândit-o în sânul familie, să pună accent pe școală și pe valorile intelectuale; 2. după vârsta de 12-13 ani, nu cred că e o rușine ca părinții să vorbească despre aceste lucruri„, este de părere Părintele Calistrat.
Părintele Calistrat consideră că lupta cu hormonii este una cât se poate de reală şi nu poate fi ignorată. Din punctul său de vedere, educaţia sexuală este utilă, dar ar trebui să fie făcută de cadre medicale specializate. În plus, preotul este de părere că aceste cunoştinţe ar trebui predate separat fetelor şi băieţilor.
„Noi ne luptăm de ceea ce numim hormonii. Avem atâtea cadre sanitare, spre exemplu endocrinologul și doctorul de boli venerice, care poate fi prezent în școli de la clasele de la a VIII-a la a XII-a, cu fetele separat, tot ce ține de etica feminină și separat cu băieții. Atunci nu e o greșeală și nu cred că e abuz. Noi nu avem ce căuta cu educația sexuală de la 1-7 ani, unde copilul e inocent, rușine, sfiala, pudicitatea, iar mintea lor e ca un burete”, a spus Părintele Calistrat.
BOR este, însă, de părere că educaţia sexuală a copiilor trebuie lăsată exclusiv în seama părinţilor, cei mai în măsură să aprecieze nivelul de dezvoltare fizică şi psiho-emoţională a copilului.
„În ţara noastră, numeroase şi reprezentative asociaţii din societatea civilă şi-au exprimat îngrijorarea faţă de efectele educaţiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociaţii şi-au prezentat poziţia în mod public şi au propus soluţii alternative, în care accentul cade pe educaţia pentru familie. Considerăm că pregătirea pentru viaţa intimă şi de familie trebuie să fie lăsată în primul rând în sarcina familiei care poate aprecia corect şi obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual şi emoţional al copilului„, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.