Majoritatea geamurilor termopan sunt concepute să păstreze etanș căldura într-o încăpere. Totuși, unele dintre acestea au nevoie de o reglare specială atunci când se face trecerea la sezonul rece. În acest sens, românii care au astfel de dotări în locuințele lor trebuie să fie extrem de atenți la acest detaliu.
VIDEO Cum reglezi termopanele pentru iarnă. Secretul care îţi va ține casa mai călduroasă și facturile mai mici
Pe lateralul de închidere al geamului termopan vei regăsi la unele modele element circular din metal asemenea unui șurub care poate fi strâns. Cu ajutorul unei chei va trebui să rotești elementul respectiv în sensul invers al acelor de ceasornic. În acest mod, geamul se va închide etanș.
Geamurile de termopane au nevoie să fie întreţinute din când în când. Iată ce trebuie să ştiţi dacă vă confruntaţi cu probleme. Unul dintre cele mai importante lucruri care trebuie ştiute despre geamurile termopan este faptul că acestea au un regim de iarnă şi unul de vară.
Dacă te vei uita cu atenţie pe tocul geamului, vei putea observa elementele speciale care au orificii pentru şurubelniţă sau imbus.
Cum putem şti dacă acestea sunt în regim de iarnă sau vară? Introducem o foaie de hârtie între deschidere şi toc, închidem geamul, iar mai apoi tragem foaia. Dacă aceasta iese uşor, este în regim de vară.
Reglate pentru iarnă, termopanele asigură o creștere a temperaturii ambientale cu până la 7 grade! Foarte important: dacă geamul se află mereu în presiune ridicată, în regim de iarnă, cauciucul de izloare se va deteriora mult mai rapid.
Termopanele trebuie reglate din când în când și, cel mai important, trebuie trecute în regim de iarnă sau vară, în funcție de sezon. Sezonul rece a cam venit peste noi, iar temperaturile vor continua să scadă. De aceea, acum, cât încă nu e foarte frig, trebuie să-ţi iei unele măsuri de prevenţie, pentru a-ţi asigura confort sporit. Astăzi vorbim despre reglarea la geam termopan.
Mai jos, găsiți pe romaniatv.net toate informațiile necesare de care aveți nevoie pentru a face acest lucru singuri. Pe măsură ce trece timpul, ferestrele cu geam termopan se lasă și au nevoie de intervenție pentru a nu se degrada.
Cum îţi dai seama dacă termopanele trebuie reglate?
Metodă e una extrem de simplă. Aprinde o lumânare şi pune-o în dreptul ferestrei. Dacă flacăra se mişca în toate părţile, adică necontrolat, înseamnă că geamurile nu sunt aliniate corect. Altă metodă presupune utilizarea unei hârtii. Pune o coală de hârtie intre tocul geamului şi deschidere, după care închide fereastră. Dacă tragi de hârtie şi se mişcă foarte uşor, adică nu întâmpini rezistenta, fereastra are nevoie neapărată de reglaj.
Dacă ai observat că ferestrele nu se mai închid bine și că se simte curent în jurul lor, înseamnă că au nevoie să fie reglate. Vestea bună e că poți să le reglezi singur! Caută bulbul de pe marginea ferestrei și apoi, cu ajutorul unei șurubelnițe, încearcă să-l strângi. Astfel, vei regla presiunea.Fă această operațiune la toate geamurile ca să te asigură că toate funcționează bine.
Cum se reglează termopanele pentru vară/iarnă
Tot din acest orificiu reglezi geamul termopan pentru vara și pentru iarnă. Dacă lași mereu ferestrele în regim de iarnă, atunci se va forma o presiune ridicată ce va afecta cauciucul de izolare și îl va face să se degradeze mult mai repede. Dacă ți se pare că nu e suficient, verifică și garnitura ferestrelor.
O garnitură uzată aduce probleme. Frigul, curenții de aer și chiar apa ploilor pătrund în casă, iar pe de altă parte, izolarea fonică nu mai este nici ea atât de bună. În acest caz, doar schimbarea garniturii rezolvă problema.
Garniturile se deteriorează în timp și trebuie schimbate.
Cum se reglează geamurile termopan pentru iarnă?
Balamalele geamului de tip termopan
Și balamalele au nevoie de întreținere. În comerț există uleiuri speciale cu care trebuie să le ungi. Tot de la balamale poți regla ferestrele pe verticală și orizontală. Reglajul se face la balamale și e valabil și pentru ferestrele oscilobatante.