Ouăle și produsele din ouă destinate consumului uman în perioada premergătoare Sărbătorilor de iarnă trebuie să fie proaspete. Este bine să faci un test simplu pentru a te asigura că aceste alimente pot fi consumate în siguranță.
Atunci când cumperi ouă de la supermarket, este important să te asiguri că acestea sunt proaspete, pentru că doar așa vor fi benefice pentru organism.
Sunt alimente cu numeroase beneficii și multe persoane preferă să le mănânce la micul dejun pentru că se pot găti în diverse moduri.
Dacă se întâmplă să consumi ouă care nu sunt proaspete, pot apărea probleme. Există, însă, câteva trucuri pentru a verifica prospețimea acestor alimente.
Dr. Mihail Pautov a postat, pe rețelele de socializare, câteva recomandări pentru a verifica dacă un ou poate fi sau nu consumat în siguranță.
Sunt numeroase metode prin care poți testa prospețimea ouălor, însă una dintre cele mai populare este testul cu apă. Trucul e foarte simplu și e la îndemâna tuturor.
Trebuie doar să umpli un vas adânc cu apă rece, apoi să pui oul în el. În cazul în care oul se scufundă și rămâne culcat pe fundul vasului, înseamnă că e proaspăt și că poate fi consumat fără probleme.
Atunci când stă pe fund, cu vârful în sus, nu e la fel de proaspăt. Cu toate acestea, încă poate fi consumat în siguranță. În schimb, dacă oul plutește în vas, atunci nu mai poate fi consumat deoarece este stricat.
Dacă oul este mai vechi, acumulează aer în interior. Din acest motiv, devine mai ușor și poate pluti în apă. Acesta e semnul că trebuie aruncat.
Poți să-ți dai seama de prospețimea oului și atunci când îl spargi. Dacă albușul și gălbenușul nu sunt uniforme sau culoarea lor e diferită, atunci acestea reprezintă semne că oul nu mai este bun de consumat.
Totodată, dacă observi că oul are un miros neplăcut după ce îl spargi, atunci înseamnă că acesta s-a alterat. Nu e bine să-l consumi în aceste condiții.
Dr. Mihail a mai spus, de asemenea, că ouăle au un anumit termen de valabilitate. Acestea pot fi consumate în termen de patru sau cinci săptămâni, în general.
Nu trebuie ținute la căldură, altfel se vor altera mult mai repede. Dacă nu știi cât de vechi este oul, cel mai bine este să faci testul cu apa.
“Oul proaspăt, în momentul în care îl punem în apă, o să rămână la nivel, nu se ridică nici măcar puțin. Un ou care este deja apropiat de termenul de expirare, dacă îl agităm, o să simțim că se rostogolește ceva înăuntru.
Un ou care a stat la căldură timp de o săptămână nu mai stă la fel de plat, se ridică puțin, pentru că deja s-a acumulat mai mult gaz, iar acel gaz îl ridică la suprafață. (…)
Un ou poate să aibă un termen de expirare de patru-cinci săptămâni de obicei. Ceea ce trebuie să facem ulterior este să le spargem și să fim atenți la două lucruri. Dacă își schimbă culoarea, înseamnă că este un ou care trebuie aruncat.
Dacă albușul și gălbenușul nu mai sunt uniforme, se sparg și se amestecă unul cu celălalt, este un ou cu care este bine să nu riscăm trebuie să îl aruncăm, dar și dacă oul miroase”, a explicat Dr. Mihail Pautov într-un clip video postat pe Tik Tok.
Ouăle produse industrial, aflate în comerț, conțin pe lângă data de valabilitate, și alte informații relevante, printre care și codul inscripționat ce poate fi 0, 1, 2 sau 3. Codurile inscripționate pe ouă furnizează consumatorilor informații referitoare la metodele de creștere ale găinilor, codul județului pe raza căruia există exploatația, precum și un număr acordat cronologic exploatațiilor din care provin ouăle, potrivit Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), citate de ziare.com.
Ouăle trebuie să fie marcate cu un număr distinctiv, cod identic cu cel al exploataţiei. Marcajul trebuie să fie lizibil şi să aibă o înălţime de cel puţin 2 mm.
Numărul distinctiv este compus din următoarele:
cifra 0, 1, 2 sau 3 – reprezintă modul în care au fost crescute şi hrănite găinile:
0 – producţie ecologică;
1 – sistem extensiv, oul provine de la găini crescute în aer liber, dar hrana lor nu este neapărat ecologică;
2 – la sol, ouăle provin de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice;
3 – în baterii, ouăle provin de la găini crescute în baterii (cuşti îmbunătăţite) codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei.
Spre exemplificare, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001.
Ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman
– producătorii şi comercianţii care valorifică ouă pentru consum uman, fermele producătoare şi centrele de ambalare ouă, trebuie să fie autorizate/înregistrate sanitar veterinar conform legislaţiei sanitare veterinare în vigoare;
– transportul ouălor trebuie să se efectueze numai în mijloace auto autorizate sanitar veterinar, iar pe întreaga perioadă de depozitare şi comercializare să fie asigurate temperatura şi igiena corespunzătoare;
– ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare ouă autorizate în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor;
– examenul ovoscopic este efectuat de către personalul veterinar din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale teritoriale pentru ouăle valorificate de către micii producătorii particulari în pieţele agroalimentare şi/ sau târguri autorizate sanitar-veterinar;
– este interzisă comercializarea ouălelor cu coaja murdară, crapată sau lovită, acestea sunt retrase de la comercializare şi sunt dirijate către o unitate de neutralizare sau prelucrare tehnică;
Cum verifici prospeția oului
Umpleți un bol cu apă rece și puneți ouăle în bol. În cazul în care se scufundă în partea de jos și stau pe fundul bolului, atunci acestea sunt foarte proaspete.
Dacă sunt vechi de câteva săptămâni, dar încă sunt bune de mâncat, ele se vor ridica și se vor înclina într-un oarecare unghi. În cazul în care plutesc la suprafață , acestea nu mai sunt comestibile și trebuie aruncate!
Ouăle se ridică la suprafața apei pentru că, după o perioadă de timp, întrucât umezeala din interiorul acestora se evaporă prin coajă și este înlocuită cu aer. Cu cât este mai mult aer în interiorul oului, cu atât acesta plutește mai bine – și bineînțeles, este mai vechi.