Cum verifici simplu dacă roşiile din piaţă au prea mult pesticide

Grijă mare la pesticide în această perioadă, foarte multe legume şi fructe de sezon le conţin în concentraţie mult prea mare pentru sănătate. 
Alina Costache
25 iun. 2022, 15:16
Cum verifici simplu dacă roşiile din piaţă au prea mult pesticide

Pieţele din România sunt invadate de produse toxice, pline de pesticide. Sunt pe tarabe roşii toxice, pline de fertilizatori care le ajută să se coacă mai repede. Acestea sunt foarte periculoase pentru sănătate.
Roșiile sunt extrem de gustoase și merg de minune în perioada caldă, însă trebuie să fim foarte atenți atunci când le cumpărăm din comerț deoarece acestea pot fi pline de pesticide.

Roșiile se găsesc acum în toate piețele și în hypermarket-urile din țară, însă ar trebui să le cumpărăm doar de la micii producători. De ce? Doar în acest mod te poți asigura că acestea nu sunt tratate cu chimicale.

Ce se întâmplă dacă mănânci roşii zilnic. Mihaela Bilic adaugă un ingredient care îţi salvează silueta
Culoarea și forma joacă un rol foarte important și ar trebui ca atunci când dorești să cumperi roșii să acorzi o atenție sporită acestor aspecte. Așadar, tar trebui să alegi doar roșiile care au o culoare uniformă și care sunt de un roșu aprins, în timp ce codița lor nu este prea verde, scrie Doctorul Zilei.

Forma roșiilor, extrem de importantă
Vasile Stoleru, profesor de legumicultură de la Universitatea de Științele Vieții din Iași spune că atunci când cumpărăm roșii ar trebui să le alegem pe cele care nu sunt tratate chimic.

Pentru a ne da seama care se înscriu în această categorie, ar trebui să ne uităm la forma lor. Așadar, vom descoperi că roșiile tratate cu chimicale, de cele mai multe ori sunt alungite.

De asemenea, în momentul în care aceasta este tăiată, se poate observa o culoare albicioasă, ceea ce denotă că aceasta a fost tratată forțat. Totuși, există și soiuri de roșii care sunt alungite de la natură, însă, în general, roșiile care nu își păstrează forma sunt tratate cu chimicale.

Greşeala banală pe care o fac toţi românii. De ce e bine să eviţi combinaţia roşii-castraveţi
”Toți ne dorim să cumpărăm produse autohtone, produse din soiuri românești, dar cred că ceva sfaturi sunt binevenite oricând. Mă refer aici în primul rând la alege pe cât posibil tomate autohtone, unele care nu sunt uniforme, aceeași dimensiune.

Asta înseamnă că sunt soiuri autohtone. De asemenea, trebuie să avem mare grijă atunci când le alegem, să evităm să consumăm fructe care sunt tratate cu stimulatori de creștere, pentru că sunt produse cancerigene. Aceste tomate, atunci când sunt secționate se poate vedea acea inimă a fructului”, spune Vasile Stoleru.

Alertă în pieţele din România. Acestea au fost invadate de fructe şi legume pline de pesticide. Tot mai mulţi agricultori folosesc tot felul de fertilizatori care să ajute legumele să se coacă mai repede.

Alertă în pieţele din România. Roşii toxice pe tarabe

Citeşte şi Greşeala banală pe care o fac toţi românii. De ce e bine să eviţi combinaţia roşii-castraveţi

În pieţe au început să apară tot mai multe roşii pline cu pesticide. Acestea sunt toxice şi pot fi un real pericol pentru sănătatea românilor. Intre timp, se introduce „Semaforul alimentelor”. Este vorba despre un proiect de lege prin care românii vor putea alege mai uşor produsele alimentare mai bune pentru sănătatea lor, iar industria agro-alimentară va fi stimulată să ofere pe piaţă produse cu o calitate nutriţională sporită.

Proiectul a fost depus de Adrian Wiener, deputat USR şi medic. „Semaforul alimentelor”, cum mai este numită etichetarea Nutri-Score, este folosit cu succes în mai multe ţări europene, iar rezultatele pozitive se văd deja.

„Hrana poate fi aliat sau inamic în faţa bolilor cardio-vasculare, a diabetului sau a obezităţii. Iar eticherea Nutri-Score, gratuită şi voluntară, poate fi de un real folos în informarea consumatorului asupra calităţii nutriţionale a produselor alimentare, astfel încât el să aleagă alimentele mai bune pentru sănătatea sa. Introdus în Franţa în anul 2016, sistemul este implementat astăzi în mai multe state europene. În Franţa, după trei ani de implementare, rezultatele erau deosebit de încurajatoare: peste 500 de producători optaseră pentru etichetarea produselor, iar peste 50% dintre francezi declarau că şi-au schimbat în bine cel puţin un obicei alimentar”, declară deputatul USR Adrian Wiener.

Sistemul Nutri-Score urmăreşte să faciliteze consumatorilor alegerea alimentelor mai sănătoase, pentru a limita bolile cardio-vasculare, obezitatea şi diabetul, dar şi să stimuleze industria agro-alimentară pentru a creşte calitatea nutriţională a produselor oferite spre vânzare.

Nutri-Score este o etichetă, pe lângă cea obligatorie, care informează consumatorul, într-o formă simplificată, asupra calităţi nutriţionale a produsului. Sunt 5 culori, de la verde închis (care indică produsele cu cea mai înaltă calitate nutriţională) la portocaliu închis (pentru produsele cu o calitate nutriţională mai scăzută), şi 5 litere, de la A la E.

Măsurătorile Nutri-Score se fac per 100 g sau 100 ml de produs şi sunt luate în calcul două componente. Pe de o parte, sunt aspectele care cresc calitatea produsului (conţinutul de fibre, conţinutul de proteine, conţinutul de fructe/legume şi conţinutul de oleaginoase), iar pe de altă parte, aspectele care scad calitatea (valoarea energetică, conţinutul de sare, conţinutul de zahăr şi conţinutul de grasimi saturate).

Sistemul Nutri-Score este folosit în Franţa, Germania, Belgia, Spania, Olanda, Luxemburg, Elveţia şi Polonia.

Potrivit studiilor realizate în statele europene care au implementat Nutri-Score, în cazul consumatorilor care au ţinut cont de „Semaforul alimentelor” în alegerea produselor, calitatea coşului de cumpărături a crescut, din punct de vedere nutriţional, cu aproape 10%.

Citeşte şi Ce se întâmplă dacă mănânci BRÂNZĂ CU ROŞII? Nimeni nu ţi-a spus asta

Roşii ţuguiate, pericol pentru sănătate? Cum recunoaştem tomatele crescute forţat cu substanţe chimice

Specialiştii atrag atenţia că roşiile cu ţugui, deşi sunt prezentate ca fiind extrem de gustoase şi zemoase, sunt un adevărat pericol pentru sănătate. Coapte forţat, acest tip de roşii acumulează o cantitate mare de toxine.

„Acest ţugui poate să fie pe de-o parte o caracteristică genetică de soi sau poate să fie generat de stimulenţi chimici dacă s-au folosit pentru polenizare sau pentru coacere forţată”, a declarat recent acad. dr Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, deoarece acestea ar putea fi crescute artificial cu pesticide.

Pieţele sunt invadate de un sortiment de roşiile ţuguiate, care a iscat scandaluri între clienţi şi producători. Unii fermieri susţin că acel moţ ar fi o caracteristică a unui soi bulgăresc, timpuriu, dar specialiştii avertizează că ţuguiul poate indica forţarea coacerii cu diverse chimicale.

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
BREAKING NEWS: Klaus Iohannis a desemnat noul premier
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Secretul celor mai gustoase sarmale din Bucovina. Ingredientul care le dă gustul aparte
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a profețit sfârșitul. România se scufundă: Va fi un Uragan!
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Lukaşenko Își Depune Candidatura pentru Alegerile Prezidențiale din Belarus
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!