Proiectele îndrăzneţe sunt câştigătoare ale unui concurs de arhitectură realizat de revista eVolo’s. Organizatorii speră ca acestea să devină cu adevărat ştiinţă într-o bună zi, scrie Daily Mail.
Competiţia dezvăluie fascinaţia oamenilor pentru clădirile înalte. Juriul format din arhitecţi profesionişti de top a selectat trei câştigători şi 22 de menţiuni din 714 proiecte de pe cinci continente şi 95 de ţări.
Pe primul loc s-au clasat Zheng Zhi, Zhao Hongchuan şi Song Dongbai din China cu proiectul „Turnul de apă Himalaya„.
Desenul reprezintă un zgârie-nori situat în Himalaya, care reţine apa, apoi o va dispersa pe Pământ atunci când gheţarii din munţi se vor topi.
Turnul, despre care designerii spun că poate fi construit cu uşurinţă, colectează apa în sezonul ploios, purifică şi apoi o îngheaţă pentru viitor.
Locul al doilea a fost acordat lui Yiting Shen, Wang Nanjue, Xia Ji, şi Wang Zihan, de asemenea, din China, pentru propunerea lor numită „Bandă de protecţie pentru munte„.
Locul al treilea a fost acordat lui Lin Yu-Ta din Taiwan pentru proiectul de „Depozit de deşeuri pe verticală„, realizat pentru a reaminti oamenilor cantitatea scandalos de mare de gunoi pe care o produc, care include şi o centrală care transformă deşeurile în energie.
Printre menţiuni există proiecte subacvatice, zgârie-nori de telefonie mobilă şi chiar zgârie-nori pe ţărmurile Japoniei, care acţionează ca bariere împotriva valurilor tsunami.
Inspirată din Ocuppy Wall Street, The Occupy Skyscraper (ocuparea zgârie-norilor) este realizată cu ajutorul corzilor de alpinism care sunt întreţesute între clădiri până ajung ca o plasă capabilă să suporte greutatea.
„Casa Babel” este o construcţie aerostatică care se poate ridica sau coborî la înălţimea dorită.
O citadelă zgârie-nori, proiectată pentru zone ca Japonia, care sunt greu încercate de catastrofe naturale sau provocate de om.
„Turnul peşte din plastic” – o structură circulară care pluteşte în apele oceanului şi adună materialul plastic din zona Great Pacific Garbage Patch (Marea pată de gunoi din Pacific), pe care îl va procesa pentru producerea energiei.
„Arca lui Noe” este un oraş plutitor idilic, care poate cuprinde toate speciile vii, de la oameni, animale, peşti şi până la plante, care au fost evacuate din cauza unor catastrofe naturale sau de război.