Cum vor arăta DETECTOARELE de MINCIUNI din VIITOR: Creierul infractorului, MARTOR al acuzării VIDEO

În viitorul apropiat instanţele de judecată se vor putea pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei unui suspect în urma examinării unor imagini scanate ale creierului acestuia, conform unui material publicat de LiveScience.com.
Alina Costache
04 iun. 2013, 17:44
Cum vor arăta DETECTOARELE de MINCIUNI din VIITOR: Creierul infractorului, MARTOR al acuzării VIDEO

Tehnologiile de imagistică cerebrală au evoluat rapid până la punctul de la care este posibil să fie identificat, spre exemplu, ce obiect a fost furat de o anumită persoană, pornind de la examinarea activităţii neuronale a respectivei persoane. Însă cât de sigure sunt aceste informaţii şi pot ele oare să fie folosite pentru a condamna un suspect într-un proces penal? O comisie de experţi a abordat acest subiect la sfârşitul săptămânii trecute, cu ocazia World Science Festival, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Ce se ascunde în CREIERUL CRIMINALILOR? Un neurolog are răspunsul

Discuţiile acestei comisii s-au axat pe subiectul documentarului intitulat „Brains on Trial with Alan Alda”, documentar ce va fi difuzat în luna septembrie şi este prezentat chiar de actorul Alan Alda (‘M*A*S*H*’).

Rezonanţa magnetică funcţională (fMRI) este una dintre aceste tehnologii care promit că vor putea stabili vinovăţia sau nevinovăţia unei persoane. Această tehnologie urmăreşte schimbările în fluxul sanguin care indică păţile active din creier.

Într-un clip extras din documentar, Alda participă la un experiment fMRI. Actorului i se spune să „fure” un obiect – un inel sau un ceas – dintr-un sertar, fără să le spună cercetătorilor ce a ales. Apoi Alan Alda este supus unei scanări fMRI unde i se cere să mintă cu privire la obiectul furat. De aici oamenii de ştiinţă îşi pot da seama care este obiectul cu adevărat furat de actor, pentru că în momentul în care a minţit activitatea cerebrală din anumite părţi ale creierului s-a modificat, fapt care l-a trădat.

Citeşte şi Orice e posibil: Un actor american a cântat la chitară în timp ce medicii îl operau pe creier VIDEO

Astfel, folosind astfel de tehnologii imagistice, oamenii de ştiinţă pot detecta atunci când o persoană minte cu o acurateţe plasată, în prezent, între 70% şi 80%, conform lui Anthony Wagner, membru al comisiei, psiholog şi neurolog la Universitatea Stanford.

În alte studii, a fost suficient ca subiectul supus examinării imagistice să privească o singură dată o anumită imagine (spre exemplu scena unei crime), iar dacă imaginea este una familiară i se va activa o anumită regiune cerebrală, conform lui Wagner. O problemă în utilizarea tehnicilor fMRI ca probe în justiţie este că sistemul nervos central poate prezenta caracteristici similare şi dacă suspectul doar îşi imaginează că ar fi comis respectiva infracţiune.

Scanarea creierului unei persoane acuzate de comiterea unei infracţiuni ridică şi problema de ordin moral cu privire la dreptul respectivei persoane la intimitate. „Ce tipuri de drepturi constituţionale sau de altă natură poate avea o persoană, astfel încât să împiedice poliţia să-i scaneze creierul?„, se întreabă Nita Farahany, profesor de drept la Duke University din Durham. „Nu există nimic de acest fel care să ne poată proteja în cazul în care suntem suspecţi într-un caz de crimă, spre exemplu„, a mai adăugat el.

Citeşte şi Motivul pentru care unui bărbat i-a curs nasul ZI de ZI, timp de 18 luni: Medicii au fost ŞOCAŢI

În pofida nivelului deocamdată destul de scăzut de acurateţe, de maxim 80%, acest sistem s-ar putea dovedi mai bun în anumite cazuri, în condiţiile în care este de notorietate faptul că depoziţiile martorilor pot fi extrem de subiective şi voit sau involuntar eronate.

Progresul neurologiei poate oferi şi o fereastră spre creierul criminalilor şi al celor din grupurile de risc pentru comiterea de infracţiuni. Sistemul american de justiţie, şi nu numai acest sistem, consideră persoanele de peste 18 ani drept majore şi complet răspunzătoare pentru faptele lor. Studiile indică însă faptul că în mod normal creierul unei persoane continuă să se dezvolte şi dincolo de vârsta de 20 de ani, iar părţile implicate în controlul impulsurilor nu se maturizează până în jurul vârstei de 25 de ani.

Citeşte şi Incredibil: Cercetătorii au reuşit să facă un CREIER TRANSPARENT VIDEO

În plus, psihopaţii prezintă caracteristici diferite ale creierului prin comparaţie cu persoanele psihonormale. Sistemul limbic, centrul emoţional al creierului, este mai puţin dens la persoanele care sunt diagnosticate cu diferite psihopatologii.

Între timp, neurologia ca ştiinţă continuă să facă progrese în domeniul criminalistic, pentru a identifica resorturile care îi transformă pe oameni în criminali. Felul în care societatea va alege să folosească aceste cunoştinţe rămâne de văzut.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Video controversat cu Adrian Minune și sora lui Sorinel Puștiu! Cum a apărut manelistul, alături de Liliana | VIDEO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Cine este Liliana, sora lui Sorinel Puștiu! Femeia surprinsă alături de Adrian Minune are doi copii | FOTO
Spynews
Cum afectează Luna Plină de pe 13 aprilie 2025 zodiile. Berbecii, printre cei mai influențați nativi
Evz.ro
O prezentatorare TV s-a dezbrăcat în direct în fața lui Mutu
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
A murit Bogdan Teodorescu! Jurnalistul și analistul politic s-a stins din viață la 61 de ani
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card