Mulți consideră că evoluția speciei umane s-a oprit, însă, în ciuda progreselor din medicină și tehnologie, cercetătorii cred că evoluția este un fenomen continuu. Aceasta ar putea fi legată mai mult de succesul reproductiv decât de supraviețuire, în contextul schimbărilor rapide din mediul prezent. Spre exemplu, factori precum preferințele culturale, migrarea geografică sau întâmplările aleatorii continuă să influențeze genomul uman.
Citește și: Copacul vietii. Ce trebuie sa stii despre simbolul nemuririi si al vindecarii sufletului
În viitor, oamenii vor arăta diferit, susțin cercetătorii. Cu toate că răspunsul la această întrebare rămâne speculativ, oamenii de știință au vorbit despre cum ar putea evoluția să ne modeleze viitorul.
„Evoluția este, într-o oarecare măsură, deterministă — există reguli care guvernează felul în care evoluează sistemele — și în altă măsură aleatorie — mutările și schimbările de mediu sunt greu de anticipat”, a declarat pentru Newsweek Thomas Mailund, profesor asociat de bioinformatică la Universitatea Aarhus din Danemarca.
„În cazuri rare, putem observa evoluția în acțiune, dar pe perioade scurte, de câteva zeci sau sute de ani, ceea ce facem este mai mult o presupunere. Putem face niște estimări bine argumentate, dar nu putem avea prea multă încredere în prognoze. Gândiți-vă la acest tip de abordare mai mult ca la un exercițiu de gândire decât la o certitudine științifică.”
Un lucru este, însă, cert: 50.000 de ani reprezintă o perioadă suficient de lungă pentru a produce schimbări evolutive semnificative, chiar dacă acestea vor fi mai degrabă minore”, spune Mailund.
„Pentru schimbări dramatice, e nevoie de mult mai mult timp. Nu vom dezvolta aripi sau branhii în câteva mii de ani, iar acum 50.000 de ani, eram deja oameni moderni din punct de vedere anatomic.”
În același timp, Jason Hodgson, antropolog și genetician evoluționist la Universitatea Anglia Ruskin din Marea Britanie a declarat că, în cadrul evoluției umane, 50.000 de ani reprezintă o perioadă foarte lungă, echivalentă cu mai mult de 1.667 de generații, având în vedere o durată de 30 de ani pe generație.
„În ultimele 50.000 de ani, majoritatea variațiilor observate între populațiile umane s-au format. Asta include toate diferențele de culoare a pielii, de înălțime, de culoare și textură a părului etc. De fapt, multe dintre trăsăturile cu care suntem atât de familiarizați s-au dezvoltat doar în ultimele 10.000 de ani.”, a afirmat acesta.
Cât despre viitorul apropiat, Hodgson a spus că populațiile umane ar putea deveni tot mai omogene din punct de vedere genetic și fenotipal.
„Astăzi, trăsăturile pe care le asociem cu anumite regiuni geografice — de exemplu, pielea închisă la culoare la africani, pielea deschisă la scandinavi, statura mică la pigmeii africani, înălțimea mare la olandezi etc.— se păstrează prin împerecherea asortativă. Oamenii tind să aleagă parteneri care le semănă”, a declarat acesta.
Citește și: Descoperirea misterioasă de sub Antarctica. Curg teoriile conspiraţiei după apariţia imaginilor VIDEO