Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Românii care au asigurări plătite pentru locuinţe nu vor fi despăgubiţi decât în mică parte, întrucât firmele de asigurare nu au cum să suporte pagubele. Asta reiese dintr-un test făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ionela Marcu
16 iul. 2015, 12:49
Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Scenariile cu inundaţii și cutremure au fost cele mai severe, acestea relevând faptul că numai o societate, în cazul scenariului cu cutremur, respectiv trei societăţi, în cazul scenariului cu inundații, vor îndeplini rata cerinţei de capital de solvabilitate, scrie în comunicatul ASF.

Citeşte şi: GHEORGHE MĂRMUREANU: „Va fi un CUTREMUR de mare adâncime în România”

Singura societate care ar îndeplini cerințele de solvabilitate Solvency II în cazul unui cutremut major este ING, însă asigurătorul oferă numai polițe de asigurări de viață. Prin urmare, nicio companie de asigurări de locuințe de pe piață nu îndeplinește la ora actuala cerințele necesare. 

De asemenea, s-a realizat o evaluare pe baza unor scenarii financiare şi economice, mai puţin severă, care a relavat că patru dintre societăţi îndeplinesc rata cerinţei de capital de solvabilitate. Acestea sunt: Omniasig, Generali, ING și Allianz. 

În contextul analizei în conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra în vigoare începând cu anul 2016, rezultatele indică faptul că sectorul de asigurări din România nu va fi suficient capitalizat, mai scrie în comunicatul ASF.

Patru societăţi au o rată a cerinţei de capital de solvabilitate peste 100%, în timp ce opt societăţi au rata cerinței minime de capital peste 100%. Unele din societăţile participante au implementat deja un număr de măsuri corective care vor fi luate în considerare atunci când ASF va primi planurile de acţiune, scrie evz.

Pentru unele societăţi de asigurare s-a stabilit cerința de a prezenta ASF un plan de acţiune, până la data de 4 august 2015, stabilind măsurile care vor fi întreprinse în vederea asigurării respectării cerințelor prevăzute în Directiva Solvabilitate II până la 1 ianuarie 2016, se precizează în comunicatul Autorității.

Evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societăţi, menționează ASF. Societățile de asigurare cu capital negativ sunt ASTRA, CARPATICA, EUROINS şi EXIM. Aceleași patru societăți nu îndeplinesc cerințele privind fondul minim de garantare. Alături de acestea, încă două societăți, respectiv Groupama și Asirom, nu îndeplinesc cerințele privind marjele de solvabilitate. 

În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015.

Aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societățile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. Două societăţi se află deja în procedură de redresare financiară.

Acestea trebuie să ia în considerare deficienţele suplimentare şi să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficienţe.

Pe de altă parte, societăţile de asigurare care îndeplinesc cerinţele de solvabilitate în urma exerciţiului de bilanţ (de exemplu rata de solvabilitate peste 100% şi respectarea cerințelor privind fondul minim de garantare) sunt Allianz, AXA, Generali, ING, OMNIASIG, UNIQA şi PAID.

La acest exercițiu au participat 13 societăţi de asigurare din România reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări din România.

Evaluarea activelor și a pasivelor şi testul de stres, care au constituit prima evaluare cuprinzătoare a sectorului de asigurări întreprinsă într-un Stat Membru UE, au fost realizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România, în strânsă cooperare cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) și Comisia Europeană (CE), cu sprijinul a cinci firme internaţionale de audit şi a unei firme internaţionale de consultanţă.

Scopul exerciţiului a fost acela de a consolida, atât protecţia consumatorului, cât şi încrederea în sectorul de asigurări din România, prin intermediul unei evaluări independente, pe baza situațiilor financiare existente la 30 iunie 2014.

Cele treisprezece societăți și instituții incluse în evaluare sunt: Astra, Allianz, Omniasig, Groupama, Uniqa, ING, Asirom, Euroins, Carpatica, Generali, PAID (asigurările obligatorii), AXA, Exim.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Ce e bine să mănânci de Sfântul Ilie ca să ai noroc tot restul anului. Cele două alimente care atrag prosperitatea în viața ta
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
Playtech.ro
Ce pățesc tot mai mulți români pe plajele din Grecia. Țeapa de care se plâng: Așa se asigură că stai acolo și consumi cât mai mult
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Adevărul din spatele palmelor. De ce l-a lovit Prodanca pe Alexa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Eurovision 2025 va avea loc fie la Basel, fie la Geneva
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'