Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Românii care au asigurări plătite pentru locuinţe nu vor fi despăgubiţi decât în mică parte, întrucât firmele de asigurare nu au cum să suporte pagubele. Asta reiese dintr-un test făcut de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Ionela Marcu
16 iul. 2015, 12:49
Cum vor fi ÎNŞELAŢI românii în caz de CUTREMUR MAJOR. Asiguratorii nu au bani de despăgubiri pentru seism

Scenariile cu inundaţii și cutremure au fost cele mai severe, acestea relevând faptul că numai o societate, în cazul scenariului cu cutremur, respectiv trei societăţi, în cazul scenariului cu inundații, vor îndeplini rata cerinţei de capital de solvabilitate, scrie în comunicatul ASF.

Citeşte şi: GHEORGHE MĂRMUREANU: „Va fi un CUTREMUR de mare adâncime în România”

Singura societate care ar îndeplini cerințele de solvabilitate Solvency II în cazul unui cutremut major este ING, însă asigurătorul oferă numai polițe de asigurări de viață. Prin urmare, nicio companie de asigurări de locuințe de pe piață nu îndeplinește la ora actuala cerințele necesare. 

De asemenea, s-a realizat o evaluare pe baza unor scenarii financiare şi economice, mai puţin severă, care a relavat că patru dintre societăţi îndeplinesc rata cerinţei de capital de solvabilitate. Acestea sunt: Omniasig, Generali, ING și Allianz. 

În contextul analizei în conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra în vigoare începând cu anul 2016, rezultatele indică faptul că sectorul de asigurări din România nu va fi suficient capitalizat, mai scrie în comunicatul ASF.

Patru societăţi au o rată a cerinţei de capital de solvabilitate peste 100%, în timp ce opt societăţi au rata cerinței minime de capital peste 100%. Unele din societăţile participante au implementat deja un număr de măsuri corective care vor fi luate în considerare atunci când ASF va primi planurile de acţiune, scrie evz.

Pentru unele societăţi de asigurare s-a stabilit cerința de a prezenta ASF un plan de acţiune, până la data de 4 august 2015, stabilind măsurile care vor fi întreprinse în vederea asigurării respectării cerințelor prevăzute în Directiva Solvabilitate II până la 1 ianuarie 2016, se precizează în comunicatul Autorității.

Evaluarea activelor și pasivelor a relevat un deficit de capital agregat, conform cadrului prudenţial actual (Solvabilitate I), de 1,6 miliarde LEI (aproximativ 356 milioane EURO), concentrat la patru societăţi, menționează ASF. Societățile de asigurare cu capital negativ sunt ASTRA, CARPATICA, EUROINS şi EXIM. Aceleași patru societăți nu îndeplinesc cerințele privind fondul minim de garantare. Alături de acestea, încă două societăți, respectiv Groupama și Asirom, nu îndeplinesc cerințele privind marjele de solvabilitate. 

În conformitate cu măsurile de supraveghere convenite pentru acest exerciţiu, publicate pe site-ul ASF la 18 februarie 2015, pentru două din cele patru societăţi cu deficit de capital s-a stabilit cerința de a prezenta un plan de acţiune către ASF, până la data de 4 august 2015.

Aceste planuri de acţiune trebuie să stabilească măsurile pe care societățile le vor lua până la data de 15 octombrie 2015 pentru a restabili conformitatea cu cerinţele privind marja de solvabilitate, conform Legii nr. 32/2000. Două societăţi se află deja în procedură de redresare financiară.

Acestea trebuie să ia în considerare deficienţele suplimentare şi să comunice ASF, în termen de 20 de zile calendaristice de la închiderea procedurii de redresare financiară, modalitatea prin care au fost abordate aceste deficienţe.

Pe de altă parte, societăţile de asigurare care îndeplinesc cerinţele de solvabilitate în urma exerciţiului de bilanţ (de exemplu rata de solvabilitate peste 100% şi respectarea cerințelor privind fondul minim de garantare) sunt Allianz, AXA, Generali, ING, OMNIASIG, UNIQA şi PAID.

La acest exercițiu au participat 13 societăţi de asigurare din România reprezentând peste 80% din piaţa de asigurări din România.

Evaluarea activelor și a pasivelor şi testul de stres, care au constituit prima evaluare cuprinzătoare a sectorului de asigurări întreprinsă într-un Stat Membru UE, au fost realizate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) din România, în strânsă cooperare cu Autoritatea Europeană pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA) și Comisia Europeană (CE), cu sprijinul a cinci firme internaţionale de audit şi a unei firme internaţionale de consultanţă.

Scopul exerciţiului a fost acela de a consolida, atât protecţia consumatorului, cât şi încrederea în sectorul de asigurări din România, prin intermediul unei evaluări independente, pe baza situațiilor financiare existente la 30 iunie 2014.

Cele treisprezece societăți și instituții incluse în evaluare sunt: Astra, Allianz, Omniasig, Groupama, Uniqa, ING, Asirom, Euroins, Carpatica, Generali, PAID (asigurările obligatorii), AXA, Exim.

DailyBusiness
Ciolacu anunță CREȘTEREA salariului minim european în România
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Planta din România care i-a ruinat pe fermieri. Recolta a fost foarte slabă, deși suprafața cultivată a crescut
Capital.ro
Au scăpat de datorii. Românii care NU mai dau bani la stat. Termen nou, 20 decembrie
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Coșul de cumpărături 2024. Ce alimente s-au scumpit enorm și unde mai găsești oferte față de anii anteriori
Adevarul
UE intervine în scandalul România-Rusia provocat de recuperarea tezaurului de 91,5 tone de aur
wowbiz.ro
Silviu Prigoană, înmormântat în secret! Fiul său cel mare a confirmat. PRIMELE IMAGINI
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Horoscop. Zodii care se sărută sub vâsc de Revelion. Vor avea noroc în dragoste anul viitor
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Din ce cauză s-ar fi produs carambolul de pe A3, în care au fost implicate 12 mașini! „A fost şocul vieţii mele”. Filmul complet al evenimentelor
Cancan.ro
Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret! Familia a făcut anunțul oficial. Cum arată mormântul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Fotbalul, lovit de o nouă tragedie. Marele sportiv s-a stins fulgerător: Nu va fi uitat
StirileBZI
Ce se întâmplă dacă nu plătești la timp întreținerea: Greșeala care te trimite în instanță!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Inundații severe în Spania: mii de persoane evacuate și peste 100.000 de autoturisme distruse
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai veche roată? Descoperirea fusurilor de tors din Israel rescrie istoria tehnologiei