Guvernul a stabilit, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social, prezidată de premierul Marcel Ciolacu, cum vor fi majorate salariile angaților din construcții, agricultură și industria alimentară.
”Protejăm veniturile și puterea de cumpărare ale angajaților din construcții, din sectorul agricol și din industria alimentară. Împreună cu partenerii sociali – sindicatele și patronatele – am găsit soluțiile pentru ca oamenilor care lucrează în aceste domenii să nu le fie afectate veniturile după aplicarea noilor reglementări fiscale”, a afirmat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
Citește și: Legea salarizării. Vestea bună este că unii bugetari ies pe plus. Vestea proastă este că totul se amână
Astfel, în consultările cu partenerii sociali s-a convenit ca începând cu drepturile aferente lunii noiembrie 2023, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor se stabilește la suma de 4.582 lei lunar, pentru un program de lucru normal, iar pentru sectorul agricol și industria alimentară la 3.436 lei lunar. Guvernul va aproba, în acest sens, o ordonanță de urgență.
Citește și: Legea salarizării sectorului bugetar. Sporuri controversate de la 1 ianuarie 2024
De asemenea, în reuniunea Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social a fost abordată și tema legată de stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național începând cu anul 2024. Premierul a subliniat disponibilitatea Guvernului de a continua consultările și în această privință.
”Așa cum este normal, Guvernul va avea consultări permanente asupra tuturor aspectelor importante legate de actul guvernării, iar stabilirea salariului minim brut pe economie garantat în plată la nivel național face parte din preocupările noastre comune”, a subliniat șeful Executivului.
În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 lei, dar nu se plătesc contribuții de sănătate, așa că salariul net încasat de angajat este de 3.150 lei.