Statutul Elevului permite deja completarea unor fișe de feedback pentru a evalua profesorii, însă doar o mică parte dintre elevi au avut curajul să o facă. 10% dintre elevi se tem de represalii din partea unor profesori, iar 70% consideră că părerea lor nu contează.
Totuși, în cazul implementării proiectului Ministerului Educației, opinia elevilor va avea un rol important, iar profesorii vor primi bonusuri salariale în funcție de performanța lor.
Citește și: Bacalaureat 2025. Decizie de ultima oră a Ministerului Educației pentru perioada în care se va da examenul
„Ministerul Educaţiei evită un lucru fundamental, şi anume reforma managementului şcolar. Dacă am avea un management performant, atunci si evaluarea personalului ar fi una foarte corectă. Trebuie să ne întrebăm dacă cei care fac evaluarea, din partea părinţilor sau elevilor, au capacitatea necesară de a face o astfel de analiză reală. Evident că e vorba de subiectivism”, a declarat Sorin Țiplea, lider de sindicat Didactica Vaslui, într-un material realizat de antena3.ro.
„Câtă vreme nu ajunge să avem nişte criterii de performanţă foarte bine definite, nu cred că avem cum să avem o evaluare obiectivă. Performanţa nu prea se face la şcoală, ci prin eforturi susţinute ale familiei.”, a declarat, Iuliana Constantinescu, președintele Asociației Părinților „Lucian Blaga”.
„Performanţă poate să însemne si când ai un elev care a intrat cu media 3 la liceu și reușești să îl ridici la 5, 6, 7. Aceea e performanță, e o muncă colosală a profesorului”.
Ministrul Educaţiei susţine că salariile nu vor fi afectate, pentru că la salariul de bază vor fi acordate bonusuri celor care obţin performanţă.
Daniel David, ministrul Educației: „Eu am avut o discuție cu premierul Ciolacu, sunt absolut de acord că ne trebuie o variantă de performanță. (…) aceste performanțe ar trebui corelate, în primul rând, cu veniturile. (…)”
„Nu-i vorba de a înlocui salarizarea pe care o avem cu o salarizare pe bază de indicatori, ci de a veni cu anumite bonusuri, dincolo de un salariu decent pe care îl asigurăm pentru acei profesori care obțin performanță.”
Conform proiectului, evaluările vor include analize detaliate ale performanţei elevilor, precum şi feedback din partea directorului și a colegilor de cancelarie. În funcție de rezultate, salariul cadrelor didactice va fi ajustat.
Noua măsură, care are scopul de a îmbunătăţi calitatea educaţiei, ar putea fi implementată din anul şcolar următor.