Cum vor începe copiii şcoala după Paşte? Sorin Cîmpeanu a anunţat că revenirea elevilor la şcoală se va face în funcţie de cele trei scenarii cunoscute: verde, galben şi roşu.
„”Revenirea elevilor la scoala se va face în funcţie de cele trei scenarii: verde, galben şi roşu. Am solicitat astăzi să fie analizată posibilitatea de eliminare a condiţiei care vizează înjumătăţirea efectivelor în clasele terminale în scenariul roşu. Am explicat că nu are niciun fel de logică, atâta vreme cât în aceeaşi şcoală, acelaşi palier, două clase identice, cei de clasa a patra pot veni – şi e foarte bine – cu efectiv complet şi cei de clasa a opta, care au de susţinut examenul naţional, trebuie să vină doar jumătate.
Am solicitat ca scolile speciale sa fie redeschise cu prezenta fizică. Sunt peste 27.000 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale. Sunt elevi care, în cea mai mare parte, au nevoie de cabinete de stimulare polisenzorială, de cabinete de stimulare psihomotrică, de cabinete de logopedie, au nevoie de kinetoterapie. Dacă cineva îşi imaginează că aceşti peste 27.000 de elevi pot primi aceste elemente în online sau acasă, se înşală amarnic.
Săptămâna viitoare va fi facuta o analiza pentru a se vedea daca se permite o prezenta fizica în şcoli mai mult decat scenariile existente.
Speram ca din septembrie anul scolar sa de deschida in conditii de normalitate. Vom propune ca in contractele de scolarizare să fie prevazuta si predarea şi examinarea online. După ce vom termina aceasta criza sanitara, scoala va merge spre digitalizare.„, a anunţat Sorin Cîmpeanu la Digi 24.
Ministrul Educaţiei a anunţat că aproape 50% dintre profesori sunt vaccinaţi, precizând că sunt încă dascăli care nu ştiu să folosească platforma de vaccinare. De asemenea, Sorin Cîmpeanu s-a arătat nemulţumit de nivelul de testare în şcoli.
„Nivelul de testare în scoli a fost infim. Nu s-a făcut testare în şcoli. Măcar să reuşim să testam elevii cu simptome si pe cei care au fost contact direct cu o persoana confirmata cu covid. la fel şi profesorii. Sunt colegi care nu stiu să folosească platforma de vaccinare”, a mai precizat ministrul.
Sorin Cîmpeanu acuză că au fost primite sute de mesaje pe toate canalele de comunicare prin care i se cere „imperativ” să stopeze campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare”, precizând că mai sunt 9 judeţe unde trebuie să mai ajungă campania.
„Pledăm cât putem de mult. Mai avem 9 judeţe în care se vor organiza în zilele următoare evenimente în campania „Vaccinare şi testare pentru învăţare”. Am fost somaţi imperativ. Avem sute de mesaje mai mutl sau mai puţin oficiale primite pe adresa Ministerului, pe adresa personală, pe toate căile de comunicare, pentru a întrerupe această campanie. Nu vom întrerupe această campanie. Îmi pare rău că dezamăgesc un număr important de persoane care au trimis aceste mesaje, nu vom întrerupe această campanie”, a spus Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a vorbit şi despre problemele din sistemul de educaţiei, problele evidenţiate de criza sanitară.
„Criza a evidenţiat toate problemele cronice. Tot ce era rau in sistemul de educatie a fost evidentiat de criza sanitară. Predarea online a fost raul cel mai mic. Prima problema este inechitatea. Erau diferente foarte mari intre accesul la educatie a unor elevi, comparativ cu alti elevi. Indraznesc sa fiu optimist si sa spun ca in septembrie vom fi mult mai bine pregatiti decat am fost in acest an”, a mai precizat ministrul.
Ministrul Educaţiei va lansa în toamnă dezbaterea cu privire la revenirea la trei trimestre şi a oferit noi detalii despre examenul pentru cele 10.000 de posturi de directori de şcoală.
„Nu spun că susțin această idee, doar vă rog să vă gândiți. Eu personal nu am înțeles niciodată trecerea la semestre. Nu spun că e rea, nu am înțeles-o eu. Nu am înțeles ce avantaje are, ce avantaj are renunțarea la evaluări, în loc de trei, două. (…) O sa va lansez ca temă de gândire doar, ea va fi lansată și public în dezbatere cel mai târziu în aceasta toamnă. Eu voi asculta cu mare atentie argumentele expertilor în știintele educației”, a declarat Cîmpeanu, în cadrul unei conferințe din campania „Vaccinare și testare pentru învățare” organizată în județul Prahova.
Sorin Cîmpeanu a precizat că această propunere de modificare a structurii anului școlar este „coroborată cu cea privind extinderea cursurilor”, anul școlar să înceapă de la 1 septembrie.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că îşi doreşte implicarea unor reprezentanţi ai cadrelor didactice din fiecare şcoală în evaluarea şi desemnarea directorilor de şcoli la concursul care va avea loc pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori şi pe care ministrul intenţionează a-l organiza în două etape.
„Am observat că lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara şcolii nu generează rezultate. Poţi să fii foarte, foarte bun manager, dacă te respinge colectivul de cadre didactice din şcoală, nu cred că ai şanse şi cred că elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am văzut în multe şcoli din România între conducerea şcolii şi colectivul de cadre didactice”, consideră Sorin Cîmpeanu.