Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere. Acordă solde de trei ori mai mari pentru rezerviştii voluntari

Guvernul a aprobat un proiect de modificare legislativă pentru a creşte atractivitatea serviciului militar. Nivelul de remunerare pentru rezerviştii voluntari creşte de trei ori şi sunt eliminate unele obligaţii şi constrângeri la care sunt supuşi aceşti militari.
Razvan Mihalascu
02 dec. 2020, 10:09
Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere. Acordă solde de trei ori mai mari pentru rezerviştii voluntari
Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere

Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere. Campania de recrutare a rezerviştilor voluntari începută în urmă cu câţiva ani continuă, după ce vor fi modificate condiţiile de angajare pentru funcţiile declarate vacante de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Responsabilii din Armată au observat că prea puţini oameni sunt tentaţi să ocupe funcţiile de rezervişti voluntari în condiţiile actuale impuse de legislaţie, motiv pentru care au iniţiat un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, care a şi fost recent aprobat de Guvern, notează Adevărul.

MApN îşi propune, ca prin modificarea legislativă, să crească numărul celor care vor accesa posturile vacante de rezervişti voluntari din Armata Română. S-a constatat că beneficiile financiare sunt reduse, remuneraţia fiind în cuantum de numai 10% din solda de funcţie sau solda de grad a militarilor din serviciul permanent.

Citeşte şi: Ţara europeană care va testa întreaga populaţie. Armata a mobilizat aproximativ 8.000 de soldaţi

Cum vrea Armata Română să ocupe posturile libere prin recrutarea rezerviştilor voluntari

După intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, cei care vor aplica pentru un post de rezerviset voluntar vor vor beneficia de o remuneraţie de trei ori mai mare decât cea prevăzută în prezent, adică de 30% din solda unui militar aflat în serviciul permanent.

Dacă un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, un rezervist voluntar va încasa, după perioada de instrucţie, când stă acasă, aproape 540 de lei. De asemenea, un subofiţer rezervist voluntar va încasa 720 de lei, iar un locotenent-colonel din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 1.200 de lei, arată sursa citată.

De asemenea, în timpul programului de instruire iniţială sau periodică, rezervistul voluntarul primeşte soldă întreagă, ca orice militar profesionist – 1.857 de lei în cazul unui soldat, 2.400 de lei pentru un subofiţer şi 4.000 de lei pentru un ofiţer superior.

Rezerviştii nu vor mai fi obligaţi să restituire cheltuielile de recrutare. Care sunt condiţiile

În prezent, rezerviştii sunt sunt obligaţi să anunţe MApN în momentul în care părăsesc localitatea de domiciliu sau când pleacă în străinătate. De asemenea, există obligativitatea restituirii cheltuielilor pentru recrutare şi selecţie pentru cetăţenii care, din motive imputabile lor, renunţă la semnarea angajamentului.

Prin modificarea Legii 270/2015, Armata vrea să facă mai atractivă „oferta de angajare ca rezervist voluntar”.

Astfel, se va renunţa la obligativitatea anunţării părăsirii localităţii de domiciliu sau a deplasării în străinătate. În plus, se renunţă la prevederea conform căreia contractul este reziliat atunci când rezervistul a plecat în străinătate o perioadă mai mare de 60 de zile.

Apoi, se elimină obligativitatea restituirii cheltuielilor efectuate pentru recrutare şi selecţie, în situaţia în care cei în cauză nu mai doresc să semneze angajamentul sau contractul, respectiv cărora le încetează contractul din motive imputabile lor.

Cum se aplică pentru un post în Armată

Procesul de recrutare a candidaţilor pentru posturile de rezervişti voluntari se realizează prin Centrele Militare Zonale, Judeţene şi de Sector, iar selecţia candidaţilor, repartizarea pe funcţii, anunţarea candidaţilor declaraţi admişi şi instruirea acestora se vor desfăşura conform unui calendar care va fi anunţat în timp util.

Actele necesare pentru angajarea în Armată

Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maximum şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice şi livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială.

De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele, serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.

Citeşte şi: Marea Britanie, prima ţară din lume care a aprobat vaccinul Pfizer. Vaccinarea anti-Covid începe de săptămâna viitoare

DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a vorbit deschis despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! „Dacă nu se întâmplă așa, va bântui!”
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea un 2025 ca în povești. Le așteaptă câștiguri, belșug și bogăție
Capital.ro
Verdict pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti
Playtech.ro
Mulți români setează greșit termostatul centralei când este foarte frig afară. Care este temperatura ideală, potrivit experților
DailyBusiness
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Adevarul
Atac la România. Războiul hibrid prin care Rusia ne stinge lumina. Expert: „Modelul a mai fost folosit de Moscova în Germania”
wowbiz.ro
TĂIERI SALARIALE începând cu 2025! Cine sunt angajații care vor primi mai puțini bani?
Spynews
Închisoare pe viață pentru doi părinți care și-au lovit cu bestialitate copilul. Fetița în vârstă de 10 ani a murit din cauza loviturilor
Spynews
Mario Iorgulescu, condamnat definitiv la 8 ani și 8 luni de închisoare. Decizia de ultimă oră a instanței
Evz.ro
Cât de săraci au ajuns românii. Amanetul, ultima soluție de Crăciun
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cine sunt cei trei tineri care au murit într-un accident cumplit în Brașov. Mașina în care se aflau a fost zdrobită de un TIR
Cancan.ro
Mihai Morar a ajuns pe mâna medicilor! Și el e pe perfuzii: „Am căzut, dar…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adevărul despre moartea soților Ceaușescu. Cine a decis să fie judecat și împușcat pe loc (VIDEO)
StirileBZI
Românii vor primi până la 4.000 de euro pe lună! Unde se dau aceste salarii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Trei tineri au pierit după ce mașina în care se aflau a fost zdrobită. Tragedia s-a petrecut în Brașov
substantial.ro
Vlad Voiculescu critică retragerea PSD de la negocierile pentru viitorul guvern
MediaFlux
Franciza Floria – oportunitate de afaceri cu parfum de profit
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noi dușmani amenință pădurile României