Stiind ca nu exista absolut nicio alta institutie media unde ar putea sa plece dupa concediere sau demisie, Catalin Tolontan refuza sa-si dea demisia si a decis sa distruga relatia cu patronii si prestigiul unor publicatii, transformandu-le in portavocile propriilor interese, adica fix ceea ce reclama in trecut atat de nervos ca ar face alti patroni de presa. Profitand de idolatria subordonatilor sai, Catalin Tolontan a decis si decide de unul singur ce sa apara pe prima pagina in ambele ziare si site-uri din grupul Ringier. Intr-un demers vadit de sabotaj si de distrugere a brandurilor GSP si Libertatea, Catalin Tolontan duce lupta cu patronii intr-o zona in care nicio alta greva din Romania din niciun alt domeniu nu a ajuns.
Catalin Tolontan si-a asmutit tot sindicatul de „apostoli agresivi” sa ii atace in sedinte pe reprezentantii Ringier in Romania. Robin Lingg este actionarul Ringier care a venit in Romania special pentru a-si curata propria afacere media de “jurnalistii capusa” care au acaparat-o. Tot Robin Lingg, nepotul lui Michael Ringier, a fost si cel care s-a trezit in mijlocul unui ambuscade puse la cale de Tolontan (Jimmy Hoffa al Ringier) care a apelat la metoda clasica din “Alexandru Lapusneanu” (n.r. de Costache Negruzzi in caz ca ajunge textul asta si la colegii de la Ringier) – “Daca voi nu ma vreti, eu va vreu…” pare sa le fi spus Tolontan patronilor Ringier, iar raspunsul lor pare sa fi fost unul inspirat din aceeasi opera literara: “Prosti, dar multi”.
Pentru a nu fi concediat, Catalin Tolontan le arata patronilor Ringier cine e adevaratul “sef” al grupului si ii foloseste drept scut pe cei mai loiali dintre colegii sai, lunadu-i prizonieri intr-o ideologie falsa si rauvoitoare. Sperand sa ramana director editorial si sa obtina simpatie si sustinere din partea altor institutii media, Catalin Tolontan a uitat sa fie si jurnalist de investigatie cu aceasta problema interna de la Ringier. Un om care lucreaza intotdeauna cu intrebari, cu date concrete, cu dovezi si cu o serie lunga de marturii si aspecte lamuritoare, de aceasta data nu ofera nimanui niciun raspuns concret la absolut nicio intrebare fireasca pentru acest razboi pe care il duce. Astfel, niciuna dintre acuzatiile pe care le aduce patronilor Ringier nu a fost nici macar partial dovedita.
Contactat de Romania TV.net, Catalin Tolontan a refuzat sa raspunda la cateva intrebari concrete precum:
In felul acesta, jurnalistul Catalin Tolontan nu face decat sa parjoleasca campiile si sa otraveasca fantanile in urma sa. Stiind deja ca patronii elvetieni nu vor tolera niciodata acest prejudiciu urias de imagine si ca vor actiona chirurgical, exact ca in cazul lui Catalin Tepelin de la Gsp, Tolontan isi joaca ultima carte, aceea a intimidarii si santajului.
Dupa ce in urma cu cateva luni Catalin Tolontan mintea intreaga opinie publica despre faptul ca auditul intern cerut de Ringier s-a terminat cu bine, la doar cateva saptamani a fost concediat Mihnea Vasiliu, CEO-ul operatiunilor din Romania. Atunci, deontologul Tolontan ne-a spus tuturor, mintindu-ne in fata, ca, de fapt, Mihnea Vasiliu s-a retras el ca sa exploreze noi optiuni profesionale. La scurt timp dupa acest episod, fostul CEO al Ringier Romania si-a gasit tragicul sfarsit printr-un infarct.
Directorul editorial al Libertatea si GSP a mintit atunci, fara sa clipeasca, sustinand ca nu este nimic in neregula in grupul de media Ringier Romania, desi stia clar ca prietenul si colegul sau, Mihnea, tocmai fusese concediat fix dupa rezultatul auditului comandat de patronii elvetieni. Tolontan a hotarat atunci sa nu spuna adevarul si sa mizeze pe faptul ca sefii elvetieni nu l-au vizat si pe el cu decizia de a face o schimbare la varful grupului.
Aseara, in direct la Euronews, Catalin Tolontan a recunoscut ca Mihnea Vasiliu i-a transmis inainte de moarte ca “urmeaza sa vina dupa voi, cei din editorial”, semn ca cei doi stiau deja de razboiul deschis pe care il aveau cu patronii elvetieni. Atunci, Tolontan a luat decizia de a duce acest razboi pana la capat.
Surse foarte bine conectate la cele mai mari case de pariuri din Romania vorbesc deja despre un cu totul si cu totul alt motiv pentru care Catalin Tepelin ar fi fost concediat cu efect imediat de la Gazeta Sporturilor. Adevarul motiv al demiterii nefiind nicidecum divergenta editoriala pe care acesta a pretins ca o avea cu managerii Ringier. Aceasta problema este “inventia” lui Catalin Tolontan care si-a dovedit inca o data talentul de a face o stire din nimic.
Unii dintre oamenii din industria pariurilor sustin ca, de fapt, Catalin Tepelin era foarte implicat in negocierile comerciale cu marile case de pariuri. Stand cu baietii destepti ai pacanelelor la masa lui Tepelin, au inceput sa-i faca ochii in cap ca la aparate si sa-i vina idei. Unele dintre idei au fost inspirate chiar de managerii care directionau bugetele caselor de pariuri si au fost bune, dar altele care i-au venit doar lui au fost mai greu de digerat de catre oamenii care cumpara publicitate pentru casele de pariuri.
In final, asteptarile (a se citi pretentiile) lui Catalin Tepelin de la advertiserii caselor de pariuri au fost exagerate si acestia s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa faca “publica” la Ringier relatia si tipul negocierilor pe care le-au avut cu redactorul sef al Gsp. Elvetienii la costum si crescuti in corporatie si-au dat imediat seama ca mirosea a ceva dubios si au actionat prin demiterea imediata (fara preaviz) a lui Catalin Tepelin.