Inițiativa anunțată de către George Simion și Claudiu Târziu, liderii partidului AUR, a fost demarată pe fondul scandalurilor de anul trecut, legate de restricțiile anti-COVID-19, accidentele mortale din spitalele de stat, recunoașterea faptului că România este „un stat eșuat” și numirea guvernelor Cîțu, Cioloș și Ciucă.
3,6 milioane de semnături vrea partidul AUR să strângă pentru inițierea procedurilor de suspendare a lui Klaus Iohannis. În prezent, formațiunea condusă de către George Simion a reușit să colecteze din partea românilor 1,3 milioane de semnături.
Mai multe informații pe marginea acestui subiect a oferit pentru RomâniaTV.net senatoarea Rodica Boancă, purtător de cuvânt al formațiunii conservatoare.
„Referendumul poate fi demarat în momentul în care se votează în Parlament inițierea lui. Scopul petiției naționale pe care AUR a inițiat-o este aceea de a determina PSD și USR susținere acestui referendum, suspendarea președintelui, respectiv organizarea de alegeri anticipate, pentru că este clar că acest președinte nu doar că nu ne mai reprezintă, ci și lucrează puternic împotriva României. Iohannis este o modalitate sigură de a ne sabota în continuare și a ne pune țara în pericol.
Majoritatea resurselor naturale românești deja au fost vândute – sunt proprietari și administratori străini care pot lua decizii fără consultarea majorității poporului”, a declarat oficialul partidului conservator.
Purtătoarea de cuvânt a partidului care a produs surpriza la alegerile parlamentare din decembre 2020 susține că în afară de AUR, grupul lui Ludovic Orban și câțiva neafiliați/independenți, mulți alți deputați și senatori ar fi dispuși să semneze procedura de demitere.
„Dintre parlamentari și-au exprimat dorința câțiva dintre ei, dar încă nu avem o situație foarte clară. Unii au spus că vor semna. În România e problema că parlamentarii au temerea să-și manifeste fiecare propria opțiune. Este o temere cu privire la poziția partidului lor. De exemplu cei din PSD, care l-ar vrea jos pe Iohannis și ar vrea alegeri anticipate, sunt contaminați de teama față de conducerea PSD, care prin intermediul lui Marcel Ciolacu îl susține pe Iohannis.
Aceasta e marea tragedie, că acele partide puternice care ar fi putut face o diferență, să conteze foarte mult în schimbarea traseului vieții politice românești și a destinului țării sunt și aceia care ne vând pe nimic. Nu știu ce oseminte are prin sertare și prin dulapuri domnul Ciolacu, dar este foarte clar că viziunea lui nu coincide cu viziunea partidului din care face parte. Asta pune piedici în clasa politică, pentru că toți parlamentarii PSD, cu foarte puține excepții, conștientizează că Iohannis este foarte toxic pentru țară (…)
Demiterea lui Iohannis este foarte posibilă atât timp cât populația înțelege să facă presiuni pe cei pe care i-au ales în Parlament să ia decizii în favoarea lor, decizii pe ce ei le doresc. În momentul în care tu alegi un politician care nu face ceea ce a promis, asta se numește trădare. Asta ar trebui să intre în zona răspunderii penale, dar nu avem un cadrul legal și niciodată un vor vota (n.r. – unii parlamentari) un astfel de cadru”, a mai transmis Rodica Boancă.
USR este partidul din Parlament care mai nou, a început să-l critice pe Klaus Iohannis, însă care până acum nu a anunțat și măsuri concrete pentru a remedia derapajele pe care le denunță cu privire la oficialul de la Cotroceni.
„USR este un partid de fățarnici, de farisei, în care cei care iau deciziile – mă refer la forurile de conducere, latră, dar nu mușcă. Doar bagă bățul prin gard și sunt labili în chestiunile de onoare. Astăzi spun una, mâine alta. Știm toți cum s-a născut USR-ul este un produs de laborator.
USR-ul poate fi convins doar de electorat (n.r. – cu privire la necesitatea suspendării/demiterii lui Iohannis)”, a mai declarat senatoarea, pentru RomâniaTV.net.
Invitați de RomâniaTV.net pentru a comenta despre Klaus Iohannis, președintele USR Cătălin Drulă și purtătorul de cuvânt Cristian Seidler au refuzat.
Potrivit Constituției, suspendarea președintelui României se poate face prin bifarea următorilor pași:
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută.
(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi inițiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.
(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.