Kim Jong Un, liderul suprem al Coreei de Nord, a cerut modernizarea sistemelor de irigare, achiziţionarea de maşini agricole moderne şi extinderea terenuri arabile, ca măsuri de combatere a penuriei de alimente din ţara sa. Kim şi-a susţinut argumentele fără echivoc în aplauzele membrilor Comitetului Central al Partidului Muncitorilor
Îmbunătăţire a sectorului agricol este o prioritate pentru oficialii nord-coreeni. Economia Coreei de Nord a fost lovită de inundaţii şi taifunuri, de sancţiuni pentru programele sale nucleare şi de o scădere bruscă a comerţului cu China pe fondul închiderii frontierelor din cauza pandemiei de COVID-19.
Kim a subliniat necesitatea înăspririi disciplinei în implementarea planului economic naţional, avertizând împotriva „practicilor de slăbire a puterii organizatorice şi executive a cabinetului” şi a ordonat tuturor unităţilor de partid „să-şi verifice eficienţa muncii”, potrivit presei de stat, KCNA.
Participanţii „au aprobat în unanimitate subiectele de pe ordinea zile şi s-au implicat în discuţii” asupra acestui subiect, a mai informat KCNA fără alte precizări.
Potrivit Ministerului sud-coreean pentru Unificare, decese cauzate de foamete au fost semnalate în Coreea de Nord.
„Estimăm că penuriile alimentare de acolo sunt grave”, a declarat săptămâna trecută Koo Byoung-sam, purtător de cuvânt al ministerului sud-coreean, adăugând că Phenianul pare să fi cerut ajutor de la Programul Alimentar Mondial (PAM).
Coreea de Nord, dotată cu arme nucleare şi vizată de numeroase sancţiuni din cauza programelor sale de armament, se confruntă de multă vreme cu probleme privind alimentaţia.
Ea este foarte vulnerabilă în faţa catastrofelor naturale, în special în faţa inundaţiilor şi secetei, din cauza unei lipse cronice de infrastructuri, dar şi a defrişărilor şi deceniilor de proastă gestiune publică.
Această situaţie s-a agravat odată cu închiderea frontierelor impusă de stat de la declanşarea pandemiei de coronavirus, care a fost relaxată abia recent, pentru a permite unele schimburi cu China vecină.
Coreea de Nord a fost periodic lovită de perioade foamete, dintre care cea din anii 1990 a ucis sute de mii de oameni, chiar milioane, conform unor estimări.
Potrivit site-ului specializat asupra Coreei de Nord, 38 North, ţara traversează în prezent cea mai gravă penurie alimentară după mai multe decenii.
Regimul de la Phenian este constrâns să facă faţă unei „situaţii de urgenţă umanitară complexă, al cărei nucleu îl constituie insecuritatea alimentară”, potrivit unei evaluări publicate de acest site în ianuarie 2023.
O analiză a preţurilor la orez şi porumb în lume şi în Coreea de Nord arată o divergenţă a preţurilor „semnificativă” de la începutul lui 2021, ceea ce înseamnă că alimentele sunt mult mai scumpe în Nord, iar asta „semnalează o ruptură” în aprovizionare, adaugă 38 North.
Însă, într-un comentariu publicat recent de principalul cotidian de stat nord-coreean, Rodong Sinmun, regimul a declarat că ţara trebuie să continue linia unei „economii autosuficiente”, în cadrul luptei sale împotriva „imperialiştilor”.